Aandelenoverdracht

Wie in Nederland aandelen van een bv of nv (met aandelen op naam) wil overdragen aan iemand anders, moet daarvoor naar de notaris. Alleen aandelen waarvoor een nv een toonderbewijs heeft afgegeven, kunnen zonder notaris worden overgedragen.

Bij een overdracht van aandelen via een notariële akte moeten beide partijen bij de notaris aanwezig zijn. De notaris gaat na of de verkoper de rechtmatige eigenaar is van de aandelen en op welke wijze hij deze heeft verkregen. De informatie wordt in de akte opgenomen.

Welke informatie staat er nog meer in de akte?

  • Wat is de rechtsgrond van de transactie: koop, schenking of ruil? Hoe en in welke termijnen vindt de betaling plaats?
  • De gegevens van de natuurlijke en/of rechtspersonen die bij de transactie betrokken zijn.
  • Het aantal aandelen en de soort aandelen.
  • Wat is het moment van overdracht?
  • De gegevens van de vennootschap die de aandelen uitgegeven heeft.

Het is voor de aandelenoverdracht noodzakelijk dat ook de directie van de vennootschap deze erkend. Zonder erkenning kan er geen dividenduitkering plaatsvinden noch enige vorm van medezeggenschap volgen. Vaak wordt deze erkenning ook in de aandelenakte vermeld. Na de transactie moeten de aandelen met hun nieuwe eigenaar bijgeschreven worden in het aandeelhoudersregister.

Gratis en vrijblijvende afspraak

Bent u van plan uw aandelen over te dragen of aandelen van iemand over te nemen? Bel dan snel even met 010Notaris voor een gratis en vrijblijvende afspraak. Dan kunnen wij uw situatie zo goed mogelijk inschatten en mogelijke dringende vragen direct voor u beantwoorden.