Bedrijfsopvolging

Ooit komt het moment dat u na zal moeten denken over bedrijfsopvolging. U wilt van uw oude dag genieten of u voelt uzelf gewoon niet meer in staat om het bedrijf naar een nieuwe toekomst te leiden. De vraag is dan: gaat u de zaak verkopen, of wilt u de touwtjes overdragen aan een van uw kinderen of een ander familielid? In elk geval zal u vooraf van alles samen met uw accountant of fiscaal adviseur willen onderzoeken. Uw notaris zal u vervolgens graag helpen uw bedrijf formeel over te dragen.

Altijd maatwerk

Bedrijfsopvolging of bedrijfsoverdracht is een behoorlijk complexe kwestie met talrijke valkuilen. Elke situatie is anders en vergt daarom maatwerk. Factoren die een rol spelen zijn onder meer de gekozen rechtsvorm, financieringen, erfeniskwesties en belastingen. Maar ook persoonlijke overwegingen vormen een aandachtspunt.

Wat zijn de rechtsvormen en hun mogelijkheden?

Eenmanszaak
In principe zijn er twee mogelijkheden:

  1. U gaat een samenwerkingsverband aan en draagt vervolgens de werkzaamheden over.
  2. U verkoopt uw bedrijf. Dat is met name een logische keuze wanneer uw bedrijf onroerend goed bezit en/of andere bedrijfsactiva. Uw notaris helpt u daarbij ook met de aktes van levering.

Personenvennootschap (maatschap, VOF of CV)
Ook hier zijn er twee veelgebruikte strategieën:

  1. De opvolger kan het bedrijf overnemen en het bedrijf wordt een eenmanszaak.
  2. U kunt ook uw geld in het bedrijf houden en een financieel belang blijven houden. De vennootschap wordt daarmee een CV.BV
Afhankelijk van het advies van uw accountant kan er voor een bv-overdracht gekozen worden uit een der onderstaande opties. Daartoe zal doorgaans eerst een holding-werkmaatschappij moeten zijn opgezet.

  1. U verkoopt de werk-bv door de aandelen te verkopen.
  2. Overdracht van de bv door een fusie. Hierbij houdt u ook een financieel belang, als u de aandelen niet verkoopt.
  3. Verkoop van de bv aan een opvolger die doorgaat als een eenmanszaak.Alle genoemde opties hebben hun eigen juridische en fiscale consequenties. Uw fiscaal adviseur kan u hierbij het beste ondersteunen maken. Uw notaris zal vervolgens de bedrijfsopvolging concreet maken en alles in de gewenste vormen gieten.