Combi-testament

Een combi-testament is een soort van estate planning testament. Een testament dat ontworpen is om zoveel mogelijk erfbelasting te besparen. Kenmerkend aan dit testament is dat het uw erfgenamen de vrijheid geeft om binnen drie maanden na uw overlijden te kiezen hoe zij die belasting kunnen besparen. Vruchtgebruik (=bruikleen) of eigendom?  Een ingewikkelde kwestie, maar met de juiste keuze kunt u erop rekenen dat er maximaal bespaard gaat worden.

Hoe werkt een combi-testament?

Het opstellen van een combi-testament begint met te kijken naar wat uw erfgenamen volgens de wettelijke verdeling moeten afdragen. Dit erfrecht gebiedt dat de langstlevende partner de volledig nalatenschap toebedeeld krijgt, terwijl de kinderen tot diens overlijden genoegen moeten nemen met een vordering ter grootte van hun erfdeel.

Extra keuzes

Als na berekening blijkt dat er te weinig geprofiteerd kan worden van (erf)belastingvrijstelling, kunnen we in het testament een keuzelegaat opnemen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de waardeontwikkeling van bepaalde goederen zoals het huis, kan de langstlevende partner dan bepaalde goederen kiezen uit de nalatenschap, en aangeven of men daarover het bloot eigendom wenst dan wel het vruchtgebruik. Wanneer na het tweede overlijden de kinderen het volle eigendom verkrijgen, hoeven ze over de waardestijging geen erfbelasting te betalen.

Ook na overlijden langstlevende partner

Voorts biedt het combi-testament ruimte voor andere clausules voor een optimale bescherming van uw nalatenschap tegen al te hoge aanslagen erfbelasting. Niet alleen die na het eerste overlijden, maar ook de erfbelasting die na het overlijden van de langstlevende partner betaald moet worden.

Wat zijn de voordelen van een combi-testament?

– Flexibiliteit
– Inspelen op verwachte wetswijzigingen
– Belastingbesparing bij overlijden eerste ouder
– Belastingbesparing bij overlijden tweede ouder
– Schuiven met vermogen erflater
– Bescherming vermogen door het veilig verkleinen van de erfenis

Zijn er nog nadelen aan het combi-testament verbonden?

De werking van een combi-testament kan behoorlijk ingewikkeld uitvallen. Elke keuze heeft een effect op de te besparen erfbelasting. Het advies van een estate planning specialist kan dan ook een groot verschil maken. Veelal zult u van dergelijke specialisten een gepeperde rekening mogen verwachten. Gelukkig is 010Notaris ook bevoegd om dergelijk advies te geven, maar dan voor een schappelijke prijs. Het is immers onze missie om iedereen te helpen bij belastingbesparing.

Meer informatie

Een combi-testament is bij uitstek een akte die zich makkelijk laat aanpassen aan uw persoonlijke situatie. In het bijzonder als u niet meer dan één kind heeft en u niet volledig profiteert van alle vrijstellingen. Wilt u weten of uw eigen situatie zich leent voor een combi-testament? Bel voor een gratis en vrijblijvende afspraak bij wellicht de goedkoopste notaris: 010-7671700.