Kan mijn zoon of dochter zijn/haar kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben. Er ontstaan dan enkele voor u wellicht interessante mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw kinderen te onterven. Dan zijn er helemaal geen kindsdelen meer, en kunnen zij slechts een beroep doen op de legitieme portie. Maar ook wordt het mogelijk om aan te geven dat zij onder bijzondere omstandigheden hun erfdelen juist wel eerder mogen opeisen. Bijvoorbeeld:
  • De langstlevende partner wordt opgenomen in een AWBZ/WLZ instelling en hierdoor gedwongen in te teren op het vermogen. Door nu het kindsdeel op te laten eisen blijft uw geld in elk geval binnen de familie en verdwijnt het niet in de staatskas.
  • De langstlevende partner komt ten gevolge van financiële problemen in aanmerking voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Na opeisen kindsdelen kunnen schuldeisers hierop geen aanspraak meer maken.
  • De langstlevende partner hertrouwt in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden waarin een bepaling over koude uitsluiting ontbreekt. Door nu de kinderen toe te staan dat zij op dat moment het kindsdeel kunnen opeisen u dat hun erfdeel mede-eigendom wordt van de stiefouder.

Kindsdeel opeisen? Naar de notaris!

Mocht het ooit zover komen, dan zullen de kinderen zelf bij een notaris moeten aangeven dat zij hun kindsdeel wensen op te eisen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.