Hoe krijg ik de statutenwijziging van mijn vereniging goedgekeurd?

Met een statutenwijziging gaat u het fundament van de vereniging veranderen. Voordat u naar de notaris gaat, zult u dan ook eerst toestemming moeten krijgen van het hoogste orgaan van uw vereniging: de algemene ledenvergadering.

Quorum

Die toestemming krijgt u niet zomaar. Allereerst zal op de dag dat uw voorstel behandeld gaat worden ten minste twee derde van alle verenigingsleden aanwezig moeten zijn. Een eis,  ook wel quorum  genoemd, die het belang aangeeft dat zoveel mogelijk leden achter de wijziging staan. Als het u niet lukt om zoveel leden present te krijgen, m.a.w. het quorum te halen, zult u de stemming moeten uitstellen tot een volgende, tweede vergadering. Voor die vergadering geldt geen quorum-eis, omdat u anders tot in lengte der dagen erover zou kunnen blijven vergaderen.

De stemmen geteld

Om de statutenwijziging er vervolgens doorheen te krijgen, is het nodig dat twee derde van de aanwezigen uw voorstel ondersteunt. Deze eis is overigens het enige dat de wet dwingend voorschrijft. Bij andere eisen - zoals het quorum - heeft u meer vrijheid. Dit moet wel geregeld zijn in uw statuten.  

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.