Hoe kunnen wij schenken aan kinderen?

Wilt u schenken aan uw kinderen of kleinkinderen? Een goed idee, want daarmee biedt u de kinderen niet alleen de nodige ondersteuning maar kunt u - als u het slim doet - ook een hoop belasting besparen. Erfbelasting bijvoorbeeld. Schenken kan op twee manieren: eenmalig of jaarlijks. Bij elke vorm van schenken is het belangrijk om goed naar de bedragen voor vrijstelling schenkbelasting te kijken. Wanneer het te schenken bedrag gelijk is of lager dan het vrijstellingsbedrag hoeft over uw schenking geen schenkbelasting betaald te worden. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle vrijstellingen erf- en schenkbelasting.

Jaarlijks wat toestoppen

Het makkelijkst is uw kinderen jaarlijks wat toe te stoppen. Dit jaar, 2018, mag u ieder kind 2147 euro belastingvrij schenken. Een bedrag dat u ook aan uw kleinkinderen mag schenken. Wilt u meer schenken? Maak dan gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Dan mag u van de fiscus een bedrag tot 25.731 euro schenken. Vrij besteedbaar. Uw kinderen mogen daarvoor niet ouder zijn dan 40 jaar. Er zijn nog hogere vrijstellingen maar daar zitten bestedingsvoorwaarden aan vast, aan een studie of woning.

Naar de notaris?

Nee, voor alle soorten schenkingen hoeft u niet langs de notaris. Alleen wanneer u op papier wil schenken, zult u de hulp van de notaris moeten inroepen. Wel kan de notaris u bijstaan wanneer u schenken ziet als onderdeel van vermogensoverdracht naar de volgende generatie.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.