Hoe werkt een periodieke schenking?

Een periodieke schenking houdt in dat u regelmatig (jaarlijks) een zeker bedrag overmaakt aan het goede doel. U maakt het verschil voor een ander en profiteert van extra belastingbesparing. Erfbelasting natuurlijk, maar ook inkomstenbelasting. Voor een volledige aftrek van uw gift heeft u dan wel een schenkingsovereenkomst nodig. Een document waarin u vastlegt dat u vijf jaar lang regelmatig een bepaald bedrag gaat schenken.

ANBI-status

Een andere eis van de Belastingdienst luidt dat de door u begunstigde stichting de zogenaamde ANBI-status heeft. Een titel die staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling en meestal wordt gegeven aan stichtingen met ideeële doeleinden. Voorts mag voor uw periodieke schenking geen tegenprestatie verwacht worden. De ANBI-stichting mag u nergens toe verplichten. Was daar vroeger nog de eis dat de periodieke schenking vastgelegd moest worden in een notariële akte, sinds 2014 kunt u ook deze kosten besparen. Een notariële akte voor een periodieke schenking is niet meer verplicht.
Met een periodieke schenking kunt u - afhankelijk van uw inkomen - ongeveer 16% tot 52% over het geschonken bedrag. terugkrijgen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.