Kan ik een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk?

Welzeker, en u hoeft er ook niet eens veel moeite voor te doen door bijvoorbeeld eerst het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden en daarna te gaan trouwen. Nee, het enige wat er moet gebeuren is dat de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van omzetting maakt. Vanaf het moment van ondertekenen bent u dan officieel getrouwd. Met deze akte van omzetting komt er geen ingrijpende verandering aan uw wettelijke situatie. Het wordt alleen iets lastiger om uit elkaar te gaan.

Zonder ondertrouw uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk moet in de gemeente plaatsvinden waar een van u beiden woonachtig is. U kunt daartoe naar het gemeentehuis. Bij grotere gemeentes, zoals Rotterdam, kunt u de omzetting zelfs bij de gebiedscommissie doen. U hoeft geen aangifte (de ondertrouw) te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en wachttijden zijn ook niet aan de orde.

Geen flitsscheiding meer

De omgekeerde route - een huwelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap - is sinds 1 maart 2009 niet langer mogelijk. Deze route werd namelijk misbruikt om zonder tussenkomst van de rechter het huwelijk te ontbinden. We hebben het dan over de zogenaamde flitsscheiding.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.