Kan ik met huwelijkse voorwaarden alimentatie voorkomen?

Nee, het is niet mogelijk om met behulp van huwelijkse voorwaarden verplichtingen tot partneralimentatie te voorkomen of in een clausule uit te sluiten. De wet staat dat simpelweg niet toe. Het zou er namelijk op neerkomen dat hiermee andere regels overtreden worden. Regels over onder andere het terugvorderen van uitgekeerde bijstand. U zou natuurlijk wat onderhands kunnen afspreken of een wens in de huwelijkse voorwaarden kunnen laten opnemen, maar echt rechtsgevolgen heeft zo'n wens niet. Er ontbreekt immers een bindend karakter.

Onderling afspreken

Wat u wel kunt doen voor het uitsluiten van huwelijkse voorwaarden is om met elkaar afspraken te maken tijdens de scheidingsprocedure. Een afspraak om in beginsel af te zien van partneralimentatie. Mocht straks u of uw (ex-)partner niet volledig in het levensonderhoud kunnen voorzien, is daar nog altijd de mogelijkheid om alsnog iets te regelen over partneralimentatie.

Meer weten

Wilt u meer weten over de mogelijke onderdelen van uw huwelijkse voorwaarden? Bel 010-7671700. Onze specialisten helpen u graag verder.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.