Mag ik een erfenis weigeren?

U kunt zeer zeker een erfenis weigeren. Geen probleem. We zouden het u zelfs ten zeerste aanraden wanneer u het sterke vermoeden heeft dat de nalatenschap u problemen gaat geven. Als de erfenis schulden bevat, mag de schuldeiser zomaar aan uw deur kloppen.

Naar de rechtbank

Voor het weigeren of verwerpen van een erfenis, gaat u langs de griffie van de rechtbank. Daar zult u na betaling van €122 aan griffiekosten een verklaring moeten ondertekenen waarin u de erfenis formeel verwerpt. Vanaf dat moment bent u geen erfgenaam meer en hoeft/mag u niet meer de nalatenschap afwikkelen. Weliswaar zult u niks ontvangen als daar een positief saldo uit voortvloeit, maar u bent niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor mogelijke schulden. Op deze pagina van Rechtspraak.nl leest u meer over de procedure

Andere consequenties

Een erfenis weigeren - ook wel verwerpen genoemd - heeft wel enige gevolgen. Wanneer u bijvoorbeeld kinderen heeft, zullen zij op grond van plaatsvervulling de verworpen erfenis in de schoot geworpen krijgen. Ingeval het echt om een nalatenschap vol schulden gaat adviseren we om gezamenlijk de nalatenschap te verwerpen. Dat scheelt griffiekosten. Ten eerste De wetgever heeft namelijk ook oog gehad voor de belangen van de eventuele schuldeiser. Lees hier meer daarover.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.