Tuurlijk. Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten. Over wat te doen met het huis, met de inboedel en overige bezittingen als ook met eventuele schulden. U hoeft daarbij sowieso geen rekening te houden met zoiets als alimentatie. Niemand is daartoe verplicht.
Sterker staan
Nochtans kan het zinvol zijn om het toch te overwegen. Met een
samenlevingscontract sta je sterker en wordt uw relatie een stuk officiëler. Die afspraken over de huishoudelijke kosten komen erin terug, maar nu kunt u veel beter zorgen voor een eerlijke verdeling als u uit elkaar gaat. Vooral als u een huis gaat kopen. Denk maar aan de verdeling van de betaalde premies voor de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek. Bovenal kent een samenlevingscontract een zogenaamd verblijvensbeding. Mocht er iets met een van u gebeuren, dan mag de ander gewoon van de gezamenlijke inboedel en woning blijven genieten. Zonder contract kan alles opgeëist worden door de wettelijke erfgenamen en is de langstlevende partner dakloos.
Fiscaal partnerschap
Dit zijn nog niet alle
voordelen van een samenlevingscontract. Met een samenlevingscontract verkrijgt u ook het fiscale partnerschap. De fiscus beschouwt u dan gelijkwaardig aan huwelijkspartners. U hoeft dan maar een enkele keer aangifte te doen voor uw inkomstenbelasting waarin uiteraard geprofiteerd kan worden van aantrekkelijke fiscale kortingen.