Moet ik altijd mijn nalatenschap accepteren?

Nee. Als u een nalatenschap krijgt aangeboden, heeft u de keuze uit drie mogelijkheden. U kunt de nalatenschap:
  • Zuiver aanvaarden. Dat betekent dat u graag uw volledig erfdeel in ontvangst wilt nemen. Daar kunnen dus ook nog openstaande schulden bij zitten, zoals een hypotheek. Als die schulden hoger zijn dan de baten zult u er aansprakelijk voor zijn.
  • Beneficiair aanvaarden. U bent bereid de nalatenschap te accepteren, maar wel onder de voorwaarde van een boedelbeschrijving. Dat wil zeggen, een inventarisatie van alle vermogensbestanddelen (bankrekeningen, beleggingen, vastgoed etc.). Uit die tegoeden zullen dan alle schulden worden afgelost. Alleen als er een positief saldo uitrolt, zult u de erfenis accepteren.
  • Verwerpen. U wilt op geen enkele manier aanspraak maken op het erfdeel en doet afstand van uw rechten hierop. Dit betekent dat u geen erfgenaam meer bent. Alle mogelijke baten en kosten zullen over de overige erfgenamen verdeeld worden.
Als u er dus niet zeker van bent of uw erfdeel een batig saldo gaat opleveren, maakt u de veiligste keuze met het beneficiair aanvaarden ervan. U zult dan wel rekening moeten houden met extra notariële kosten voor het opstellen van de verklaring en het ter registratie indienen bij de rechtbank. U kunt het buiten de notaris om ook zelf doen. U staat dan wel minder sterk indien er discussies ontstaan met de andere erfgenamen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.