Moet ik overdrachtsbelasting betalen voor een boot?

Het is niet op voorhand te zeggen of u bij de aankoop van een boot overdrachtsbelasting zult moeten betalen. Doorgaans is dat wel het geval bij de overdracht van onroerend goed. Dat hoort nu eenmaal bij 'kosten koper'. De hoogte ervan is op dit moment 2% van de koopsom. Nog altijd minder dan hetgeen kopers van bedrijfsruimtes betalen (6%). Overdrachtsbelasting wordt vaak gezien als een 'verhuisboete', maar is voor de overheid een bron van inkomsten voor bijvoorbeeld de infrastructuur in de buurt.

Geen overdrachtsbelasting bij aankoop boot

In principe hoeft u bij de aankoop van een boot geen overdrachtsbelasting af te dragen. Een uitzondering daarop zijn woningtypes als watervilla's. Een watervilla kan op grond van een duurzame vereniging met de grond aangemerkt worden als onroerend goed, en dan zal er net als bij andere woningen overdrachtsbelasting over moeten worden betaald. Een woonboot of woonark is meestal een roerend goed ook al zult u er nooit mee varen.

Hulp nodig?

Laat uw notaris u informeren over de mogelijkheden van financiering van een schip of woonboot. Wij kunnen de koopovereenkomst, de hypotheekakte en de akte van levering voor u opstellen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.