Moet mijn partner ook de hypotheekakte ondertekenen?

Dat is afhankelijk van uw relatie met uw partner. Bent u getrouwd of geregistreerd partner? Dan zal uw partner verplicht zijn om ook te ondertekenen. De wetgever verlangt nu eenmaal voldoende bescherming van uw partner en dan maakt het niets uit of u wel of geen huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden heeft laten opstellen.

Oversluiten of tweede hypotheek

Deze eis is ook van toepassing wanneer u uw huidige echtelijke woning opnieuw met een hypotheek wil belasten. Ook dan hebt u de toestemming en handtekening van uw partner nodig. Zelfs wanneer de woning (het onderpand) alleen op uw naam staat.

Alleen woningen

De eis om uw partner mede te laten ondertekenen is alleen van toepassing op hypotheken op echtelijke woningen. Voor een hypotheekakte op een garagebox of vakantiewoning hoeft uw partner niet mee te komen. Althans, voor de wet. De hypotheekverstrekker zal natuurlijk wel graag die handtekening willen zien. Immers, hoe meer klanten zich aansprakelijk verklaren voor de hypotheekschuld, hoe meer zekerheid de bank of andere hypotheekverstrekker gaat krijgen.

Volmacht

Kunt u of uw partner niet aanwezig zijn bij de ondertekening van de hypotheekakte? Vraag uw notaris naar de mogelijkheden van een notariële volmacht. Houdt daar bij wel rekening met extra kosten. De handtekening van de afwezig partner zal namelijk gelegaliseerd moeten worden, dat wil zeggen gemaakt in bijzijn van een notaris die kan verklaren dat de handtekening echt van u is. Zonder een volmacht met gelegaliseerde handtekening kan de akte niet getekend worden.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.