Waarom zijn de kosten van de notarissen zo verschillend?

Heel simpel, omdat notarissen sinds 1999 grotendeels zelf mogen bepalen welk prijskaartje ze aan hun diensten willen hangen. Voor die tijd was dat anders. Toen hanteerden alle notariskantoren dezelfde tarieven en betaalde u bij elk kantoor dezelfde (hoge) prijs.

Kwaliteit niet afhankelijk van tarief

In 1999 deed echter de marktwerking (geleidelijk) zijn intrede in het notariaat. Er trad toen een nieuwe wet in werking: de Wet op het Notarisambt. Sindsdien mogen notarissen niet alleen elkaar  beconcurreren op service of specialisatie maar ook op het tarief dat ze voor hun diensten vragen. De prijzen kunnen dus flink uiteenlopen. Tot wel honderden euro's.

Zelfde service voor minder geld

Die prijsverschillen betekenen nog niet dat u voor een lagere prijs een mindere dienstverlening moet verwachten of zelf thuis al het voorwerk online moet doen. Veel prijsverschillen zitten 'm eerder in de luxe ontvangst, exuberant uitgevoerde interieurs of kalfsleren omslagen. Een notaris met vestiging op een kantorenpark kan (en moet) u echter dezelfde dienstverlening geven als een notaris in een grachtenpand, dat wil zeggen u optimaal bijstaan en voldoende wijzen op de gevolgen van uw rechtshandelingen. Wanneer u dus op zoek bent naar prijsvoordeel, loont het de moeite om meerdere kantoren te benaderen voor een offerte.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.