Wat staat er in een ouderschapsplan?

Als u uit elkaar gaat terwijl de kinderen nog minderjarig zijn bent u verplicht om een zogenaamde ouderschapsplan op te stellen. Een plan waarin alle afspraken staan over de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Het ouderschapsplan staat niet op zich. Het is samen met het echtscheidingsconvenant onderdeel van het formele verzoek tot echtscheiding.

Wettelijk vereiste onderdelen

Voor het ouderschapsplan bent u grotendeels vrij om alles op te nemen wat u denkt dat van belang is voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. De wetgever eist echter dat u in elk geval een aantal belangrijke inhoudselementen meeneemt:
  1. Een overzicht van alle taken die u en uw ex moeten doen voor de zorg en opvoeding.
  2. Een bepaling over hoe u die zorg en opvoeding financieel heeft geregeld. Moet u of uw partner een kinderalimentatie aan de ander betalen?
  3. De overeengekomen omgangsregeling met uw kinderen.
  4. De gemaakte afspraken over de keuzes voor scholen, voor eventuele medische behandelingen en spaarrekeningen.
  5. Mogelijke afspraken over bijzondere kosten.
  6. Afspraken over de manier waarop u elkaar op de hoogte brengt over aangelegenheden van uw kinderen.

Veranderingen in de toekomst

Het ouderschapsplan is geen vaststaand gegeven. Er kunnen zich in de loop der jaren immers veranderingen voordoen die het noodzakelijk maken om het plan te herzien. Bespreek daarom regelmatig met uw ex of de afspraken nog voldoen. Misschien dat het ouderschapsplan aangepast moet worden. Afhankelijk van hetgeen er veranderd is - een andere omgangregeling of hogere alimentatie - zult u mogelijk weer langs de rechter moeten. Uw mediator of scheidingsmakelaar zal u hierbij ondersteunen.

Geregistreerd partnerschap

Wanneer u niet getrouwd bent maar een geregistreerd partnerschap heeft, zult u voor de ontbinding evenzo langs de rechter moeten met een ouderschapsplan. Tenminste, wanneer u minderjarige kinderen heeft. Wanneer de kinderen ouder zijn, mag de notaris uw ontbinding regelen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.