Startersvrijstelling overdrachtsbelasting geldt tot vier ton

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters die per 1 januari 2021 ingaat, zal niet onbeperkt gelden. Het kabinet gaat de mogelijkheid alleen laten gelden voor koopprijzen tot € 400.000.

Volgens minister Ollongren wordt hiermee 95% van alle starters jonger dan 35 jaar op de woningmarkt bereikt. Slechts vijf procent blijkt huizen boven deze norm te kopen. Daarmee creëert de minister ruimte voor het volkshuisvestingsfonds en kan de vrijstelling worden ingezet voor starters die dit duwtje het hardst nodig hebben. Starters die een huis van € 400.000 of meer kopen, blijven wel 2% overdrachtsbelasting betalen. Alleen tussen 1 januari en 1 april 2021 kunnen zij nog wel profiteren van de vrijstelling. De beperking gaat namelijk pas in per 1 april 2021 terwijl de vrijstellingsmaatregel zelf per 1 januari ingaat. Alleen starters die een huis kopen onder € 400.000 krijgen de vrijstelling, starters die een duurder huis kopen betalen net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting.

De minister beschouwt de eerste vier maanden als overgangsperiode omdat sommige starters mogelijk al hebben geanticipeerd op de vrijstellingsmaatregel. Het kabinet wil deze groep niet per 1 januari verrassen met deze tussentijdse aanpassing. De datum van 1 april geeft voldoende duidelijkheid aan starters die nu een huis zoeken.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in het algemeen of verschuldigde overdrachtsbelasting? Bel ons voor het maken van een afspraak.


🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.