Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap en verder niets regelen? Dan geldt voor uw partnerschap hetzelfde als bij een gewoon huwelijk: een beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alle voorhuwelijkse bezittingen en schulden apart blijven, net als toekomstige schenkingen en erfenissen. U kunt van deze basisregeling afwijken, maar dan heeft u partnerschapsvoorwaarden nodig.

Partnerschapsvoorwaarden = Huwelijkse voorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden kunt u net zo inrichten als huwelijkse voorwaarden. Dat doet u bij de notaris. Sinds 2012 is dat nog makkelijker geworden. Als u al een geregistreerd partnerschap heeft, hoeft u voor het opstellen of wijzigen van partnerschapsvoorwaarden, niet meer langs de rechter voor goedkeuring. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten.

Meerdere stelsels van partnerschapsvoorwaarden

Er zijn verschillende varianten mogelijk bij het opstellen van partnerschapsvoorwaarden. In principe vallen ze allemaal in één of meer van de volgende drie categorieën of stelsels:

Verrekenstelsels. Omdat u gezamenlijk vermogen opbouwt (sparen, een huis!), zult u op zeker moment  een en ander moeten verrekenen. Dat doet u bij voorkeur finaal. Aan het einde van het geregistreerd partnerschap (bij scheiding of overlijden) zorgt dit beding ervoor dat de financiële verhouding weer wordt rechtgetrokken.

Koude uitsluiting. Bij koude uitsluiting bestaat er geen enkele gemeenschap van goederen. Naast de wettelijke plicht om elkaar de minimale levensbehoeften te verschaffen, is er dus geen financiële binding. 100% koude uitsluiting komt de laatste jaren steeds vaker voor.

Volledige gemeenschap. In plaats van in een beperkte gemeenschap kunt u ook in volledige gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap aangaan. In dergelijke gevallen wordt afgesproken dat de voorhuwelijkse schulden en bezittingen gezamenlijk worden, evenals toekomstige schenkingen en erfenissen.

Gratis informatiegesprek

Het is gebruikelijk dat voor een combinatie van deze stelsels wordt gekozen, waarbij het één het ander aanvult. Partnerschapsvoorwaarden kunnen zo behoorlijk complex worden. Wij nodigen u daarom graag uit om eens langs te komen voor een vrijblijvend, verhelderend adviesgesprek. Bij 010Notaris kan dat ook standaard in de avonduren en zelfs ’s zaterdags.