Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u samen met uw partner afspraken vastlegt over financiën en de inboedel. Daarnaast staat erin wat er moet gebeuren wanneer het samenwonen tot een einde komt. In principe hoeft een  samenlevingscontract niet notarieel vastgelegd te worden. Toch is dit vaak wel aan te raden en soms ook vereist.

Wie niet wil trouwen, geen geregistreerd partnerschap wil aangaan, maar wél wil samenwonen, doet er verstandig aan een samenlevingscontract op te stellen. Daarin kunnen u en uw partner een aantal belangrijke zaken afspreken:

  • Hoe worden de kosten van de huishouding verdeeld? En welke kosten vallen daar precies onder? Kosten voor de huishouding worden gewoonlijk niet gelijkelijk verdeeld, maar op basis van inkomen. De best verdienende partner draagt het meeste bij.
  • Hoe is de verdeling van de inboedel? En wat gebeurt er met de later aan te schaffen spullen? Wanneer u dit goed afschrift, kunt u grote onenigheid voorkomen.
  • Wat gebeurt er wanneer één van de samenwonende partners overlijdt? Via een verblijvingsbeding of overnamebeding kan geregeld worden dat goederen (maar ook geld en schulden) na overlijden naar de andere partner gaan. Die is normaliter geen wettelijk erfgenaam.

Laat uw notaris uw samenlevingscontract opstellen

Een samenlevingscontract kunt u onderhands opstellen, maar ook bij uw notaris. Een notarieel samenlevingscontract heeft grote voordelen in het geval van overlijden van u of uw partner. Er is een hogere vrijstellingsregeling voor erfbelasting, en de langstlevende partner is beter beschermd tegen eventuele aanspraken van kinderen. Bovendien kunt u voordelen halen uit partnerpensioen en belastingaftrek. Het extra voordeel is dat uw notaris u alles kan vertellen over wetgeving, belastingvoordelen en de mogelijke valkuilen van samenleven zonder contract.

Komt u daarom vooral even langs bij uw notaris als u wilt gaan samenwonen. Bij 010Notaris kan dat ook op zaterdag en in de avonduren. Bel 010-767100 voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.