Hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een van die zaken waarbij de notaris u graag zal bijstaan. Of u nu een nieuwe of een tweede hypotheek wilt vestigen, de notaris zorgt ervoor dat alles tiptop in orde komt. Ook als u uw huidige hypotheek wil oversluiten of laten doorhalen.

Waarom naar de notaris voor een hypotheek?

Een hypotheek is in feite een geldlening waarbij u uw woning als onderpand geeft. Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten, zal dat betekenen dat er een (nieuwe) hypotheek op uw woning gevestigd gaat worden. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de notaris om dit te regelen. Hij draagt er zorg voor dat er op de woning geen eerder gevestigde hypotheken (meer) rusten en oude (belasting)beslagen erop verwijderd zijn.  De notaris zal hierop een akte opstellen en die door alle partijen laten tekenen.

Tweede hypotheek

Wie al een hypotheek heeft maar om geld verlegen zit voor een verbouwing of achterstallig onderhoud kan een tweede hypotheek afsluiten. Als onderpand voor deze tweede lening kan dan een eventuele overwaarde van uw woning dienen. De financier van uw eerste hypotheek dient hiervoor wel toestemming te geven. Ook zal men soms om een taxatierapport vragen, opdat elke twijfel over de hoogte van de overwaarde is uitgesloten. Uw notaris helpt u bij het uitzoeken van de nodige stappen en stelt voor u de tweede hypotheekakte op.

Hypotheek oversluiten

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld na een flinke daling van de hypotheekruimte, kunt u voor oversluiten kiezen. De notaris zorgt ervoor dat uw oude hypotheek wordt doorgehaald (royement) en gaat voor u een nieuwe hypotheekakte opstellen. Hij zal die akte ook weer laten inschrijven in het Kadaster. Na deze inschrijving worden de nieuwe voorwaarden van kracht waardoor u wellicht lagere rentelasten gaat profiteren. Wel betaalt u hiervoor eenmalige kosten. Die zijn echter bij 010Notaris misschien wel het laagst.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe 010Notaris uw hypotheek dichttimmert? Mail naar info@010notaris.nl of bel naar onze afdeling Onroerend Goed via 010-7671700.