Langstlevende testament

Een langstlevende testament als zodanig is sinds 2003 eigenlijk niet meer aan de orde. We hebben nu immers de wettelijke verdeling die ervoor zorgt dat de langstlevende partner voldoende beschermd blijft. Dat was voor die tijd wel anders. Toen was een langstlevende testament strikt noodzakelijk om hem/haar verzorgd achter te laten.

Neem contact op

Kwetsbare partner

In het oude erfrecht kregen na het eerste overlijden alle erfgenamen meteen hun erfdeel. De langstlevende partner moest het doen met slechts zijn/haar erfdeel, maar moest daaruit wel de successierechten over de gehele nalatenschap betalen. Dus ook over de erfdelen van de kinderen. Dit zorgde voor schrijnende situaties. Soms moest men zelfs het huis verkopen om de belastingaanslag te kunnen betalen.

Langstlevende testament

Dergelijke situaties kon men voorkomen met een zogenaamde langstlevende testament. Dit hield in dat de gehele nalatenschap naar de langstlevende partner ging. Handig, want die heeft de grootste vrijstelling voor erfbelasting. Nadeel bleef wel dat de maximale erfbelasting direct voldaan moest worden. Bovendien konden de kinderen gaan dwarsliggen door – met succes – direct hun erfdeel op te eisen. Ook geen ideale oplossing.

Wettelijke verdeling

Sinds 2003 is een dergelijk testament dus overbodig. De wet regelt nu de verdeling van uw nalatenschap: alles gaat naar de langstlevende partner en de kinderen krijgen een vordering die zij pas mogen opeisen na overlijden van de achtergebleven partner. Dankzij dit erfrecht is de bescherming in elk geval goed geregeld. De wetgever heeft echter geen rekening gehouden met uw wens om erfbelasting te besparen voor uw erfgenamen. Wie niks regelt zadelt de partner en kinderen op met forse aanslagen en heeft geen invloed op wie wel/niet mag erven.

Uw testament, uw eigen invulling

Een testament biedt u vrijwel onbeperkte mogelijkheden om uw nabestaanden zo goed mogelijk achter te laten. Laat u uzelf dan ook goed adviseren. Dat doen we graag bij 010Notaris. Maak daarom snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Dat kan bij ons op kantoor, of gewoon per telefoon: 010-7671700

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.