Ontbinden samenlevingscontract

Wilt u uw samenlevingscontract ontbinden? Dat is soms een kleine moeite, afhankelijk van wat er in uw samenlevingscontract over staat. Veelal is een aangetekende brief aan uw partner voldoende.

Neem contact op

Heeft u samen een woning gekocht?

Als u samen een huis heeft gekocht (al dan niet met een hypotheek) zal mogelijk een van u beiden moeten worden uitgeschreven. Verder zult u het geld dat in de woning is gestopt, willen verdelen. Vaak vindt u hierover iets terug in het samenlevingscontract. Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan zal het geld volgens een 50/50 verdeelsleutel verdeeld moeten worden. Wie het daar niet mee eens is, zal met bewijzen moeten komen of de zaak bij de rechter aanhangig moeten maken.

Geen partneralimentatie

Uit de beëindiging van het samenlevingscontract volgt geen wettelijke verplichting tot het betalen van partneralimentatie. De rechter kan op grond van ‘redelijkheid en billijkheid’ wel overgaan tot het toekennen van partneralimentatie.

Vermogen en schulden?

Een andere mogelijkheid is dat u samen een vermogen heeft opgebouwd. Die zal u verdeeld willen hebben. En als u elkaar heeft aangemeld voor een pensioen, zal iemand ook weer afgemeld moet worden. Tenslotte kunt u samen een lening hebben afgesloten. Ook die schuld zal verdeeld moeten worden. Laat dan ook alle afspraken door de notaris bekrachtigen. U staat dan zekerder in uw schoenen.

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.