Certificering van aandelen

Een stichting administratiekantoor (stak) oprichten kan een verstandige keuze zijn wanneer u de op aandelen rustende stem- en winstrechten van elkaar wenst te scheiden. Vervolgens draagt u de juridische eigendom van de aandelen en de stemrechten over aan de stak. Op basis van een strategische keuze voor het bestuur van de stichting houdt u de touwtjes van de bv in handen.

Wanneer u de op gewone aandelen rustende stem- en winstrechten van elkaar wenst te scheiden kunt u kiezen voor het certificeren van aandelen.

Neem contact op

Uitgifte certificaten

De volgende stap is dat de stak voor elk verkregen aandeel een certificaat uitgeeft. Aan dit certificaat is het winstrecht van het desbetreffende aandeel verbonden. Houders van een of meerdere certificaten hebben dus wel recht op winst, maar geen zeggenschap in de onderneming.

Waarom een stichting administratiekantoor?

Er zijn diverse redenen waarom u met een stichting administratiekantoor een splitsing in de aandelen wilt aanbrengen:

  • U heeft een familiebedrijf waarvan u na uw pensionering de zeggenschap bij een klein gedeelte van uw familie wilt leggen. Het overige deel van de familie wilt u wel dividend uitkeren maar geen stemrecht geven. Bijvoorbeeld omdat deze groep te weinig bij de bedrijfsvoering is betrokken.
  • U wilt meer betrokkenheid realiseren door waardevolle werknemers te belonen en verder te stimuleren. Met certificaten van aandelen tracht u de werknemers te binden aan uw onderneming zonder hen zeggenschap te verlenen.
  • U streeft naar een geleidelijke terugtrekking uit uw bedrijf zonder meteen alle touwtjes uit handen geven.

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.