Stichting administratiekantoor oprichten

Een stichting administratiekantoor (stak) oprichten kan een verstandige keuze zijn wanneer u de op aandelen rustende stem- en winstrechten van elkaar wenst te scheiden. Met de oprichting geeft u de juridische eigendom van de aandelen plus de stemrechten erover in handen van de stak. Op basis van een strategische keuze voor het bestuur van de stichting houdt u de touwtjes van de bv in handen.

Neem contact op

Uitgifte certificaten

De volgende stap is dat de stak voor elk verkregen aandeel een certificaat uitgeeft. Aan dit certificaat is het winstrecht van het desbetreffende aandeel verbonden. Houders van een of meerdere certificaten hebben dus wel recht op winst, maar geen zeggenschap in de onderneming.

Waarom een stichting administratiekantoor?

Er zijn diverse redenen waarom u met een stichting administratiekantoor een splitsing in de aandelen wilt aanbrengen. :

  • U heeft een familiebedrijf waarvan u na uw pensionering de macht bij een klein gedeelte van uw familie wilt leggen. Het overige deel van de familie wilt u wel dividend uitkeren maar geen stemrecht geven. Bijvoorbeeld omdat deze groep te weinig bij de bedrijfsvoering is betrokken.
  • U wilt juist meer betrokkenheid door waardevolle werknemers te belonen en verder te stimuleren. Met certificaten van aandelen houdt u ze bij de zaak zonder medezeggenschap te verlenen.
  • U streeft naar een geleidelijke terugtrekking uit uw bedrijf zonder meteen alle touwtjes uit handen geven.
  • Er zijn dusdanig veel aandeelhouders, dat er nauwelijks sprake is van vlotte en slagvaardige besluitvorming.
  • De participanten hebben verschillende belangen: sommigen willen investeren en het bedrijf uitbouwen, terwijl anderen meer dividend uitgekeerd willen hebben

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op


    Schrijf je in voor de nieuwsbrief