Schenkingsakte

Heeft u plannen om te schenken? Aan bijvoorbeeld uw kinderen? Een goed idee. Door te schenken verlaagt u uw eigen nalatenschap en helpt u uw kinderen niet alleen nu verder, maar ook straks als ze erfbelasting moeten betalen. Schenken kan op twee manieren: éénmalig en jaarlijks. Elke manier van schenken brengt zekere vrijstellingen met zich mee. Houdt ze in de gaten want over elke euro meer zal er schenkbelasting moeten worden afgedragen.

Neem contact op

Eenmalige schenking

We noemen het een eenmalige schenking, maar in feite gaat het om een eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkbelasting. Er hoeft bij schenkingen aan uw kinderen geen belasting betaald te worden over schenkingen tot het bedrag € 26.881 (2021). Zij dienen daarvoor wel ouder te zijn dan 18 jaar en jonger dan 40. Daarnaast zult u de schenking in één keer moeten verrichten. Wilt u ze bijstaan voor de financiering van een studie (van minimaal € 20.000), dan krijgt uw kinderen een vrijstelling van € 55.996.

Jubelton

Een bijzondere vrijstelling kunt u sinds 1 januari 2017 krijgen. U mag eenmalig tot bedrag van € 105.302 belastingvrij schenken. Hiervoor is het wel vereist dat uw schenking gebruikt wordt voor woningaankoop, woningverbouwing of hypothecaire aflossing. Verder geldt de vrijstelling per schenker. Als uw buurman ook aan uw zoon een ton wil schenken is dat geen probleem maar wanneer ook uw partner gebruik wil maken van de vrijstelling zal de fiscus hierover geen vrijstelling geven. Voor alle duidelijkheid: u mag voor deze vrijstelling aan iedereen schenken zolang ze maar ten tijde van uw schenking jonger zijn dan 40 jaar.

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.