Tweetrapstestament

Kent u het tweetrapstestament al? Dat is een testament waarmee u voorkomt dat uw erfgenamen meteen al na het eerste overlijden erfbelasting moeten betalen. Standaard zal namelijk meteen na het eerste overlijden (van u of uw partner) de fiscus langskomen voor de aangifte. Er zal dan over de gehele nalatenschap afgerekend moeten worden. Dus ook over het geld waar uw kinderen recht op hebben.

Met een tweetrapstestament geeft u uw erfgenamen enige ademruimte. Dan komt de blauwe envelop (het F-biljet) pas binnen na het overlijden van de langstlevende partner. Bovendien biedt een tweetrapstestament de mogelijkheid om wat te doen aan de hoogte van de erfbelasting en deze omlaag bij te stellen.

Neem contact op

Tweetrapstestament ook bekend als het Radartestament

Een tweetrapstestament werkt tamelijk eenvoudig. U benoemt de langstlevende partner tot enig erfgenaam. Als dan u of uw partner komt te overlijden gaat de gehele nalatenschap naar de achtergebleven partner en staan de kinderen (nog even) met lege handen. Het grote voordeel hiervan is dat hij/zij maximaal profiteert van de hoge partnervrijstelling: €643.194(2018). Ofwel, geen erfbelasting betalen over een totale erfenis van minder dan € 643.194,-. Mogelijk kunt u hiermee financiële problemen voor uw erfgenamen voorkomen wanneer bijvoorbeeld het meeste geld vast zit in de woning/stenen.

Zijn er ook nadelen?

Het tweetrapstestament kent ook enige minder aantrekkelijke kanten. Zo zullen uw kinderen vaak wat meer erfbelasting moeten betalen zodra de laatste ouder is overleden. Voorts mis je het voordeel van oprenting. Een effect dat je normaal zou hebben met de wettelijke verdeling.
Verder zal de langstlevende partner een aparte administratie bij moeten houden van de erfdelen die de kinderen straks gaan krijgen. Hij/zij is wettelijk verplicht de kinderen hierover te informeren.

Voorbeeld
Stel, u bent enig kind van in gemeenschap van goederen getrouwde ouders (88 jaar) die samen zelfstandig van hun oude dag genieten. Hun vermogen bestaat uit een woning van 4 ton en een spaartegoed van €4000. Op het huis rust nog een hypotheek van €40.000,- waardoor we in totaal uitkomen op een vermogen van €364.000,-

Nu komt een van uw ouders te overlijden. Diens nalatenschap bedraagt de helft van het vermogen – €182.000 – waarvan de helft uiteindelijk uw erfdeel gaat worden: €91.000. Uw langstlevende ouder erft de andere helft. Hij/zij is hierover geen erfbelasting verschuldigd wegens een partnervrijstelling van €643.180,-. U mag echter een aanslag verwachten ten hoogte van €7062,-. (=10% van €70629 (=uw erfdeel €91.000 minus €20.371 kind-vrijstelling)). Gewoonlijk schiet de langstlevende partner de erfbelasting voor. Dit spaartegoed is helaas ontoereikend…

Ja/nee tweetrapstestament

Een tweetrapstestament is kortom aanbevolen als veel van uw nalatenschap in onroerend goed zit en u de langstlevende partner wilt beschermen tegen hoge erfbelastingaanslagen. Een tweetrapstestament vraagt wel om extra inspanningen.

Anywhere, anytime, any moment

Het meest toegankelijke Notariskantoor van Rotterdam

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.