Hoeveel bedenktijd heb ik voor het kopen van een woning?

Wanneer u als koper een koopovereenkomst ondertekent, zit u niet meteen vast aan uw aankoop. De wet geeft u drie dagen de tijd om eventueel van gedachten te veranderen. Gedurende die drie dagen mag u zonder opgave van redenen de aankoop annuleren en deze ontbinden zonder dat daar kosten tegenover staan. Doe dit schriftelijk, dan kunnen er later geen discussies ontstaan. U schrijft eenvoudig de verkoper dat u ervan af ziet.

Meer bedenktijd nodig?

Het is overigens niet verplicht om per se drie dagen aan te houden. Een langere bedenktijd is ook mogelijk, maar dan zult u dit als koper zelf moeten afspraken met de verkoper.

Tijd gaat in bij ontvangst contract

De bedenktijd start op het moment dat de verkoper het door beide partijen ondertekende contract heeft ontvangen, en eindigt na drie dagen om 24:00 uur. Let wel, alleen kopers hebben bedenktijd, niet de verkoper. Tevens zult u ook rekening moeten houden met het weekend en eventuele feestdagen. Deze dagen tellen niet mee. We hebben voor het gemak een overzicht gemaakt van de wettelijke bedenktijd volgens de Algemene Termijnenwet:
Koopakte ontvangen op: dinsdag Bedenktijd eindigt op: vrijdag
Koopakte ontvangen op: maandag Bedenktijd eindigt op: donderdag
Koopakte ontvangen op: woensdag Bedenktijd eindigt op: maandag
Koopakte ontvangen op: donderdag Bedenktijd eindigt op: maandag
Koopakte ontvangen op: vrijdag Bedenktijd eindigt op: dinsdag
Koopakte ontvangen op: zaterdag Bedenktijd eindigt op: dinsdag

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.