Hoe weet ik hoeveel kinderalimentatie ik krijg/moet betalen?

De hoogte van de kinderalimentatie is voor elke scheidende ouder geen uitgemaakte zaak. De rechter zal hierover een beslissing moeten nemen en daarvoor een aantal factoren in ogenschouw nemen. Met name zal er gekeken worden naar de inkomens van beide ouders, naar de leeftijd van de kinderen en voor hoeveel kinderen er kinderalimentatie betaald moet worden. Ook wordt rekening gehouden met de draagkracht van de ouders na de scheiding.

Tremanormen

Om de nodige alimentatie exact vast te kunnen stellen hebben de rechters het zogenaamde Tremarapport ontwikkeld. Dit rapport staat bekend onder de naam Tremanormen, genoemd naar het tijdschrift van de rechterlijke macht. Het geeft de rechter handvatten om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen. Ter illustratie: bij een modaal inkomen zal de kinderalimentatie voor één kind uitkomen op ongeveer 200 euro per maand. Bij meerdere kinderen of een bovenmodaal inkomen wordt dit bedrag een stuk hoger.

Alles in tabel

Een van de handvatten uit de Tremanormen zijn de tabellen waarmee de kosten van de kinderen berekend kunnen worden. Na een berekening van de draagkracht kan men op basis hiervan vervolgens vrij precies de hoogte van de kinderalimentatie bepalen. Uw notaris kan u daar meer over vertellen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.