Hoe zit het met de stichting administratiekantoor in het nieuwe flex-bv recht?

Sinds in 2012 de nieuwe Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht (de flex-bv) van kracht werd, is het mogelijk om stemrechthebbende (wel stemrecht, geen winstrecht) en stemrechtloze (geen stemrecht, wel winstrecht) aandelen uit te geven. Sindsdien kunnen vennootschappen de aandeelhouders laten delen in de winst zonder de oorspronkelijke aandeelhouders enige zeggenschap over het beleid te laten verliezen: wel winstrecht, geen inspraak. Echter, deze differentiëring was reeds mogelijk met een Stichting Administratiekantoor. Waarom dan nu nog een dergelijke stichting oprichten?

Invloed aanwenden op de vergadering

De reden om nog een 'stak' op te richten is de mogelijkheid om in de certificeringsvoorwaarden op te laten nemen dat de certificaten van aandelen geen recht geven om de vergadering bij te wonen. Handig, want op die manier kunt u voorkomen dat u voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders alle certificaathouders moet uitnodigen.

Sturing geven aan zeggenschap

Certificering van aandelen blijft derhalve een goed instrument om tegemoet te komen aan de wensen van bepaalde participanten zoals beleggers. Wel dividend, geen bemoeienis met het management. Iets wat ook van pas kan komen wanneer u loyale werknemers wil belonen in de vorm van participatie. Wel winstrecht, geen zeggenschap. Kortom, een stak kan nog steeds haar bestaansrecht bewijzen.  

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.