Ik ga een huis kopen. Wanneer heb ik een notaris nodig?

Bij een huis kopen denkt u natuurlijk gelijk aan de notaris. Maar die persoon zal pas in een later stadium in beeld komen. Eerst krijgt u als woningkoper te maken met de verkoopmakelaar. Hij/zij is de partij waarmee u onderhandelt over de koopsom van uw woning, over de overige voorwaarden en over de dag waarop de sleutels van uw nieuwe woning aan u overhandigd zullen worden. Het resultaat van uw onderhandelingen vindt u terug in de koopovereenkomst die de makelaar voor u gaat opstellen.

De notaris maakt alles officieel
Niet eerder dan nadat u de koopovereenkomst heeft ondertekend, komt de notaris van uw keuze in beeld. U of uw makelaar geeft hem een origineel exemplaar van uw koopovereenkomst waarna hij meteen aan de slag gaat om van u de nieuwe eigenaar van de woning te maken. Als eerste ontvangt u (en alle andere betrokken partijen) een opdrachtbevestiging plus een stappenplan waarin de gehele procedure staat omschreven.

Sleutels na ondertekening
Uw koopovereenkomst is voor elke notaris het uitgangspunt voor het opstellen van een zogenaamde akte van levering. Met dit document maakt de notaris van u officieel de nieuwe eigenaar. Zijn handtekening is hierin allesbepalend. Zodra u deze akte op het notariskantoor heeft mede-ondertekend, krijgt u van de verkoper de sleutels en mag u zich vanaf dat moment de trotse eigenaar van uw woning noemen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.