Geen probleem. Feitelijk komt het erop neer dat u uw onderlinge afspraken gaat wijzigen door nieuwe voorwaarden te laten opstellen. Die voorwaarden zouden kunnen inhouden dat u alle schulden en eigendommen gemeenschappelijk wenst, hoewel we dit niet altijd zullen aanbevelen. Wijzigen van huwelijkse voorwaarden is sinds 1 januari 2012 makkelijker (en voordeliger) geworden. Sinds die datum hoeft er geen goedkeuring van een rechter gevraagd te worden.
Waarom huwelijkse voorwaarden wijzigen?
Er zijn uiteenlopende redenen denkbaar om uw huwelijkse voorwaarden later te wijzigen. De meest voorkomende is een verandering in uw situatie. Wellicht had u destijds een onderneming en wilde u met huwelijkse voorwaarden de zakelijke risico's beperken en niet de financiële positie van partner verzwakken door mogelijke schuldeisers. Nu die risico's mogelijk zijn verdwenen omdat het bedrijf is overgenomen, kunt u besluiten om onder andere voorwaarden uw huwelijk voort te zetten.
Belasting besparen
Een andere reden doet zich voor in het geval van echtscheiding. Wanneer uw woning op naam van een van u beiden staat en deze aan de ander toebedeeld moet worden, kunt u met het wijzigen van huwelijkse voorwaarden veel besparen op schenkbelasting en overdrachtsbelasting. U verklaart eenvoudigweg dat u beiden eigenaar van de woning bent. Dergelijke fiscale besparingen zijn er ook te halen voor de erfbelasting. Als u in het zicht van overlijden de huwelijkse voorwaarden gaat wijzigen, wordt alles gedeeld en hoeft er voor de erfgenamen minder afgedragen te worden.