Wat is een erfenis zuiver aanvaarden?

Zuiver aanvaarden betekent dat u een nalatenschap volledig accepteert,  inclusief eventuele schulden. Daarnaast betekent zuiver aanvaarden dat u verantwoordelijk gaat zijn voor de afwikkeling van de gehele nalatenschap. U bent dan samen met de andere erfgenamen verplicht dit voor uw rekening te nemen.

Hoofdelijk aansprakelijk

Die verplichting geldt ook wanneer de erflater een executeur in het testament heeft benoemd, maar deze nog niet aanvaard is. Zolang u niet kunt bewijzen dat eventuele schulden uit de nalatenschap afgelost kunnen worden, zijn u en de andere erfgenamen tot afwikkeling ervan verplicht. Wat er overblijft na de afwikkeling is voor u, maar eventuele resterende schulden zult u mogelijk hoofdelijk aansprakelijk zijn. We spreken dan van een een negatieve nalatenschap. Het tegendeel, een positieve nalatenschap, zult u uiteraard eerder zuiver willen aanvaarden dan wanneer zij negatief is.

Een keuze uit drie

Zuiver aanvaarden is een van de drie opties waaruit u kunt kiezen wanneer een nalatenschap vrijkomt. Naast zuiver aanvaarden kunt u ook kiezen uit de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden (alleen het batig saldo). Wie de nalatenschap verwerpt, is geen erfgenaam meer en heeft op geen enkele manier zeggenschap noch bemoeienis met de afwikkeling van de nalatenschap.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.