Wat is specifiek aan een koopcontract voor nieuwbouw?

Het kopen van een woning begint steevast met een voorlopig koopcontract. Wanneer u echter een woning uit een nieuwbouwproject koopt, zult u ook een ander document moeten tekenen: een zogenaamde aannemingsovereenkomst. Daarin vindt u een aantal standaardbepalingen met betrekking tot de bouw van uw woning. Ze keren stuk voor stuk terug in alle contracten die de aannemer met u afsluit. Denk maar aan onderwerpen als:

  • Opleveringdatum
  • Aansprakelijkheid
  • Garanties
  • Meerwerk

In de aannemingsovereenkomst is er niet altijd ruimte voor ontbindende voorwaarden zoals de financiering. Let daar dus goed op wanneer u tekent. Als u achteraf geen financiering kunt vinden en het contract wenst te ontbinden, kunt u een boete verwachten die oploopt tot 10% van de afgesproken aankoopsom.

Projectontwikkelaar
Het is gebruikelijk dat de projectontwikkelaar het juridische gedeelte van het gehele project laat afwikkelen door één notaris, de projectnotaris. Voor de levering bent u dus gebonden aan de notariskeuze van de projectontwikkelaar. Voor de hypotheekakte daarentegen kunt u vrijelijk kiezen waar u dit onder wilt brengen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.