Wat zijn de voordelen van een teboekgesteld schip?

Een schip dat teboekgesteld is biedt de eigenaar meerdere voordelen. Ten eerste is een dergelijk schip onaantrekkelijk voor diefstal. Het staat geregistreerd in het scheepsregister van het Kadaster en heeft hiervoor een brandmerk gekregen. Dat is een unieke referentie die op geen enkele manier te verwijderen is. Dieven zullen het daarom niet zo snel gemunt hebben op uw boot. Het unieke registratienummer leidt direct naar de enige wettelijke eigenaar.

Een hypotheek krijgen

Een tweede voordeel van een teboekgesteld schip is de mogelijkheid om de aankoop ervan te financieren met een hypotheek. Banken en financierders stellen namelijk als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek dat uw schip is teboekgesteld.

Koers zetten naar zee

Een ander voordeel is dat u met een teboekgesteld schip een zeebrief kunt verkrijgen. Die heeft u nodig als u van plan bent om buitenlandse haven aan te doen. Zeebrieven worden uitsluitend afgegeven aan eigenaren van teboekgestelde schepen.

Zeker bij aan- en verkoop

Een niet onbelangrijk voordeel tenslotte is de zekerheid die een teboekgesteld schip biedt als u de boot wil kopen of verkopen, De transactie moet namelijk geheel onder de betrouwbare zorg van de notaris plaatsvinden. Hij/zij stelt het geldverkeer veilig en betaalt de verkoper pas nadat de koper daadwerkelijk eigenaar is geworden. Verder kan de notaris regelen dat als uw schip nog niet geregistreerd is bij het Kadaster, deze alsnog teboekgesteld kan worden.  

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.