Gemeenschap van goederen
Wie in volledige gemeenschap van goederen wil trouwen, moet per 1 januari 2018 langs de notaris. Vanaf die datum trouwen we immers standaard in een beperkte gemeenschap van goederen. Niettemin kan het uw wens zijn om juist wel alles samen te delen. Uw notaris kan u er alles over vertellen, gratis en voor niets.
Neem contact opAlles gezamenlijk
Voor een volledige gemeenschap van goederen zult u huwelijkse voorwaarden moeten laten opstellen. Daarin kunt u onder meer aangeven welke van alle huidige en toekomstige bezittingen en inkomens u met elkaar wenst te delen. Dat geldt ook voor schulden. Eventueel kunt u in de huwelijkse voorwaarden enkele uitzonderingen laten opnemen:
Meerdere stelsels van huwelijkse voorwaarden
Er zijn verschillende varianten mogelijk bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. In principe vallen ze allemaal in de volgende drie categorieën of stelsels:
Verrekenstelsels
Omdat u gezamenlijk vermogen opbouwt (sparen, een huis!), zult u wellicht op zeker moment een en ander willen verrekenen. Dat kan bijvoorbeeld finaal. Aan het einde van het huwelijk (bij scheiding of overlijden) zorgt dit beding ervoor dat de financiële verhouding weer wordt rechtgetrokken.
Koude uitsluiting
Bij koude uitsluiting bestaat er geen enkele gemeenschap van goederen. Naast de wettelijke plicht om elkaar de minimale levensbehoeften te verschaffen, is er dus geen financiële binding.
Volledige gemeenschap
In plaats van in een beperkte gemeenschap kunt u ook in volledige gemeenschap van goederen een huwelijk aangaan. In dergelijke gevallen wordt afgesproken dat de voorhuwelijkse schulden en bezittingen gezamenlijk worden, evenals toekomstige schenkingen en erfenissen.
"*" geeft vereiste velden aan