Het inschrijven van een koopovereenkomst in het Kadaster (Vormerkung) is ervoor zorgen dat er niet alleen de leveringsakte wordt ingeschreven maar ook het koopcontract dat u als koper samen met de verkoper heeft ondertekend. De inschrijving van het koopcontract, ook wel kopersbescherming genoemd, is niet verplicht en soms ook niet aan te raden als de overdrachtsdatum nabij is. Er zijn echter situaties waarin het u wel kan beschermen tegen mogelijke problemen.
De inschrijving van de koopovereenkomst is eenmalig en kan niet worden verlengd of opnieuw worden ingeschreven.
- Bescherming tegen verkoop aan anderen
Stel, de verkoper heeft – ondanks het contract – een toezegging gedaan aan andere kopers of zelfs al stappen met hen ondernomen. Mogelijk hadden die een hoger bod. Als u dan uw koopcontract had laten inschrijven in het Kadaster, geeft u die andere kopers het nakijken. U heeft dan een half jaar lang de eerste rechten op de koop van het huis, kavel of ander onroerend goed. - Bescherming tegen failliet gaan
Een andere bedreiging doemt op wanneer de verkoper failliet gaat en andere partijen als de Belastingdienst een beslag kunnen laten leggen op de woning. Een inschrijving van het koopcontract kan dan voorkomen dat de koop niet doorgaat. Iemand die failliet is, kan namelijk geen onroerend goed in eigendom overdragen. Zonder kopersbescherming zult u dan achter net vissen.
Niet kosteloos
Houdt er rekening mee dat uw kopersbescherming niet langer geldig is dan een half jaar.
Voorts is het goed te weten dat u extra kosten moet maken.
De koopovereenkomst zal worden ingeschreven bij het Kadaster.
Het Kadaster zal om een vergoeding vragen en de notaris die u nodig heeft, doet dit niet gratis.
Gelukkig vindt u bij 010Notaris standaard all-in tarieven, ook voor de inschrijving van uw koopovereenkomst.