Wat is de inbrengclausule?

De inbrengclausule is een bepaling in uw testament die van belang kan zijn als u aan uw erfgenamen schenkingen heeft gedaan. Voor bijvoorbeeld de financiering van een woning of een studie. Uitgangsgedachte is dat een schenking een voorschot is op de erfenis. Met de inbrengclausule kunt u ervoor zorgen dat elke erfgenaam een gelijk deel gaat ontvangen. In het kort komt het erop neer dat voor het vaststellen van de waarde van elk erfdeel de schenking virtueel weer moet worden ingebracht in uw nalatenschap.

Voorbeeld

Weduwe Smit had drie kinderen (Jan, John en Miranda). Ze was goed op de hoogte, vooral over de druk van erfbelasting. Onder het motto 'minder nalaten, minder betalen' is ze dan ook gaan schenken. Haar armlastige zoon John heeft ze wat extra toegeschoven: €85.000, terwijl Jan en Miranda het moesten doen met een bedrag van ieder €25.000. Toch €60.000 minder! Na haar overlijden moet de inbrengclausule een en ander rechttrekken.

Berekening nalatenschap

De inbrengclausule vereist dat voor de berekening van de nalatenschap alle schenkingen virtueel worden teruggegeven. Bovenop de feitelijke nalatenschap van €60.000,- komt dan een bedrag van (€80 + €25 + €25) €130.000 waardoor de totale nalatenschap virtueel uitkomt op €190.000. Alle kinderen hebben nu het recht op een derde hiervan: €65.000. Daar moet natuurlijk nog de schenking op verrekend worden. Jan en Miranda komen ieder uit op €25.000. Het geschonken geld aan John bleek hoger te zijn dan zijn erfdeel. Dat zou betekenen dat hij een schuld zou hebben aan weduwe Smits nalatenschap. Ergo voldoende reden om zijn erfenis te verwerpen. De wet gebiedt derhalve dat verrekende erfdelen nooit hoger mogen zijn dan de schenking. Hij blijft erfgenaam, maar dan met een nalatenschap nihil.

Meer informatie

Bovenstaand is slechts een voorbeeld van een eenvoudige toepassing. Er zijn meer mogelijkheden. Wilt u meer weten? We doen ze u graag uit de doeken tijdens een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.