Wat is een echtscheidingsclausule?

Een echtscheidingsclausule is een testamentaire bepaling die moet zorgen dat partners die in scheiding liggen niet van elkaar kunnen erven. Zonder deze bepaling wordt bij eerste overlijden de regels van de wettelijke verdeling van kracht en zult u gedurende de scheiding gewoon van elkaar erven. Pas wanneer de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, is men geen erfgenaam meer van elkaar. NB: Bovenstaande is ook van toepassing indien getrouwd onder het sluiten van huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden bieden bescherming bij scheiden, niet bij overlijden.

Voorbeeld

Meneer en mevrouw Jansen zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Alles is hierin voor hen apart gehouden. Zij hebben twee kinderen en alles gaat voortvarend tot meneer Jansen besluit om na 14 jaar huwelijk de echtscheiding aan te vragen. Zijn vrouw is het er niet mee eens en gaat in verzet. Het resultaat is dat de scheiding verzandt in een langslepend conflict van twee jaar. Helaas komt gedurende deze periode meneer Jansen te overlijden. Omdat hij geen testament heeft laten opstellen, bepaalt de wet wat er met zijn nalatenschap moet gebeuren: mevrouw Jansen erft zijn volledige nalatenschap, de kinderen moeten op hun erfdeel wachten totdat ook zij is overleden.

Voorkomen is beter

Om te voorkomen dat zijn nalatenschap naar zijn toekomstige ex gaat, had meneer Jansen een testament moeten laten opstellen. Een testament met daarin een echtscheidingsclausule. Na zijn overlijden was dan alles naar de kinderen gegaan.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.