Wat is een niet-opeisbaarheidsclausule?

Een niet-opeisbaarheidsclausule is een bepaling in het testament die voorkomt dat kinderen hun erfdeel voortijdig kunnen opeisen en de langstlevende partner hoge kosten moet maken. De clausule komt onder andere van pas als u ongehuwd samenwoont en kinderen heeft. Zonder een testament bepaalt de wet dan dat uw kinderen - de wettelijke erfgenamen - hun erfdeel direct verkrijgen na overlijden van een van u beiden.

Optimale bescherming van langstlevende partner

Wanneer u als ongehuwd samenwonende ouder uw partner verzorgd wilt achterlaten, is het dus noodzakelijk om een niet-opeisbaarheidsclausule in uw testament op te laten nemen. Voor de kinderen komen hun erfdelen dan pas vrij wanneer de langstlevende partner ook is overleden. Als die clausule ontbreekt komt hun erfdeel direct na het eerste overlijden (deels) in handen van de kinderen.

Voorbeeld:

Meneer Jansen en mevrouw Smit wonen na het opstellen van een samenlevingscontract al geruime tijd samen. Uit hun relatie hebben ze samen twee kinderen. Daarnaast hebben zij een testament laten opstellen waarin zij elkaar over en weer tot enig erfgenaam aanwijzen. Kortelings is evenwel na een lang ziekbed mevrouw Smit komen te overlijden. Haar testament gebiedt dat alles naar meneer Jansen gaat. De kinderen echter, kunnen ook putten uit haar nalatenschap. Maar liefst de helft van hun kindsdeel (de legitieme portie) mogen zij gewoon opeisen. Meneer Jansen is verplicht de bedragen direct uit te betalen. Als dit vermogen in een koopwoning zit, zal hij deze mogelijk hiervoor moeten verkopen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.