Notariaat informeert klanten over wilsbekwaamheidsonderzoek


(Bron KNB) Het wilsbekwaamheidsonderzoek. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk waarom de notaris dit doet. Hij is toch geen arts? Om het onderzoek naar de wilsbekwaamheid door notarissen toe te lichten heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 2 consumentenfolders gemaakt: 1 voor bij het maken van een testament en 1 voor bij het maken van het levenstestament.

Wilsbekwaamheidsonderzoek door de notaris is nodig omdat een (levens)testament van iemand die niet wilsbekwaam is, niet geldig is. De notaris zal daarom altijd vragen wat de klant wil regelen in een (levens)testament en waarom. Het is belangrijk dat diegene dit in eigen woorden kan vertellen. Is het snel duidelijk dat er geen enkele reden is om aan de wilsbekwaamheid te twijfelen, dan merkt de klant van dat onderzoek waarschijnlijk niets.

Soms is er wel aanleiding om meer aandacht te besteden aan het onderzoek. Hoe dat verder zit, is te lezen in de folders over het onderzoek door de notaris bij testament en levenstestament. Ook wordt dit uitgelegd in een filmpje.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.