Houdt a.u.b. rekening met de huidige wegwerkzaamheden
Ik ga een huis kopen. Wat zijn de kosten voor de notaris?
Dat hangt ervan af. Als u een woning nieuw op naam koopt (v.o.n.) krijgt u met andere kosten voor de notaris te maken dan wanneer u een bestaande woning ‘kosten koper’ koopt. In het eerste geval zult u zaken moeten doen met een door de projectontwikkelaar ingeschakelde projectnotaris. U bent dan gebonden aan de tarieven die de projectnotaris hanteert. Alleen voor een eventuele hypotheekakte heeft u een eigen keuze bij welk kantoor u die wilt onderbrengen en hoe diep u in de buidel mag tasten.
Let op! We spreken in alle gevallen over kosten voor de notaris, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Sommige kosten worden door de notaris slechts in rekening gebracht en geïncasseerd. Hij/zij mag het meteen weer doorboeken naar bijvoorbeeld de Belastingdienst, makelaar of het Kadaster.
Kosten verkoop op naam
Bij nieuw te ontwikkelen woningen zal de (project)notaris in elk geval niet direct zijn werkzaamheden bij u in rekening brengen. Die zijn inbegrepen in de aankoopsom. En ook zal u niet aangeslagen worden voor overdrachtsbelasting. Het is immer ‘vrij op naam’. Wel krijgt u naast de kosten voor het Kadaster te maken met kosten voor de bankgarantie, eventueel die van een opleveringskeuring en soms, wanneer het huis nog niet opgeleverd is, de bouwrente van de aannemer. Let wel, het gaat hier alleen maar om kosten voor de levering, de overdracht, en niet die voor de financiering (hypotheek, NHG, hypotheekakte) en de makelaarscourtage.
Kosten koper
Bij bestaande woningen ligt alles aanmerkelijk minder ingewikkeld. Op de eindnota van de notaris zult u de gebruikelijke kosten terugzien zoals die voor het Kadaster, de leveringsakte en de eventuele makelaarscourtage. Verder komt ook de overdrachtsbelasting aan bod en kunnen er kosten bij u in rekening worden gebracht die alleen van toepassing zijn voor de door u aangekochte woning. Denkt u maar aan appartementsrechten (inschrijving Verenging van Eigenaren), een extra kadastraal perceel die bij uw woning hoort of de erfpachtcanon. Het is dan ook zinvol hier rekening mee te houden als u offertes bij notariskantoren gaat opvragen. Idem voor de btw, de onderzoekskosten (recherche) en identificatiekosten (Gemeentelijke Basis Adminstratie, Verificatie InformatieSysteem). Onaangename verrassingen kunt u hiermee vermijden.
Kosten voor de hypotheek
Naast de kosten voor de levering, het transport, zult u mogelijk ook kosten moeten maken voor de financiering van uw woning. Ook die kosten keren terug op de eindafrekening. Dat zijn dan de bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en die voor de hypotheekakte.
Uitstel of afstel
Als een overdracht om welke reden dan ook uitgesteld moet worden, zal de notaris veel werk opnieuw moeten doen. Het vragen van een aflossingsnota bijvoorbeeld. Het gevolg hiervan is dat de notaris extra kosten in rekening gaat brengen bij de verantwoordelijke partij (bank, verkoper of koper).