Als uw vader of moeder gaat hertrouwen, zult u voor uw erfenis met name moeten letten op de grondslag van het huwelijk. Wanneer men trouwt op basis van
gemeenschap van goederen, zal ook uw erfdeel in de nieuwe goederengemeenschap komen. Als later uw vader of moeder eerder komt te overlijden dan de nieuwe partner, mag deze zijn/haar recht doen gelden op de goederengemeenschap. Dus ook op bijvoorbeeld een erfstuk. We noemen dit risico ook wel het stiefoudergevaar.
Wilsrechten
De wetgever heeft dit gevaar onderkend en zogenaamde wilsrechten in het leven geroepen. Kinderen die erfgenaam zijn, kunnen door middel van een notariële verklaring een claim leggen op bepaalde goederen en daarmee voorkomen dat die goederen uit het zicht verdwijnen. Uiteraard kent deze claim een waardebeperking. Zij mag niet hoger zijn dan de waarde van de geldvordering die u volgens de
wettelijke verdeling hebt verkregen uit de nalatenschap van de eerst overleden ouder.
Niet volledig
Een andere beperking kan ontstaan als uw vader of moeder in het
testament een bepaling heeft laten opnemen over die wilsrechten. Om de langstlevende partner zo lang mogelijk beschermd te houden tegen al te veel wilsrechtelijke claims, kan men in het testament opgenomen hebben dat de kinderen hiervan uitgesloten zijn, of dat zij slechts op enige goederen hun wilsrechten mogen claimen.
En ook niet meteen
Een wilsrechtelijke claim hoeft ook niet direct ingelost te worden. In de notariële verklaring kan aangegeven worden dat het goed buiten de nieuw te vormen goederengemeenschap blijft, maar pas bij overlijden van uw langstlevende ouder aan u komt te vervallen. Zo hoeft uw vader of moeder niet tegen zijn/haar wil de door u gewenste goederen af te geven.