Wat is tweetrapsmaking?

Een tweetrapsmaking is een clausule in een testament waarmee u zeggenschap over uw nalatenschap behoudt, ook als een van uw erfgenamen na u komt te overlijden. Simpel gezegd, wanneer erfgenaam A een bedrag van 30.000 euro van u erft en later zelf ook overlijdt, gaat het restant ervan niet - volgens het erfrecht - naar diens erfgenamen maar naar degene die u in uw testament heeft genoemd.

Delete de ex

Deze clausule komt met name van pas wanneer u uit elkaar bent en niet wenst dat uw ex-partner via uw gezamenlijke kinderen gaat erven. Iets wat aan de orde komt wanneer een van uw kinderen eerder dan uw ex komt te overlijden. Met de tweetrapsmaking bepaalt u dan dat uw nalatenschap in dat geval overgaat naar bijvoorbeeld de andere kinderen.

Bewaar het familiekapitaal

Verder is de tweetrapsmaking handig wanneer in uw situatie het behoud van familiekapitaal belangrijk is. U zorgt er dan voor dat uw nalatenschap niet weg kan lekken via aangetrouwde partners.

Besparing erfbelasting

Overall is het ook mogelijk om er erfbelasting mee te besparen wanneer uw kind ongehuwd en kinderloos komt te overlijden. Uw nalatenschap vervalt dan aan zijn/haar broers die een aanmerkelijk lager tarief erover hoeven af te dragen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.