Hoeveel bedenktijd heb ik voor het kopen van een woning?
Wanneer u als koper een koopovereenkomst ondertekent, zit u niet meteen vast aan uw aankoop. De wet geeft u drie dagen de tijd om eventueel van gedachten te veranderen. Gedurende die drie dagen mag u zonder opgave van redenen de aankoop annuleren en deze ontbinden zonder dat daar kosten tegenover staan. Doe dit schriftelijk, dan kunnen er later geen discussies ontstaan. U schrijft eenvoudig de verkoper dat u ervan af ziet.
Meer bedenktijd nodig?
Het is overigens niet verplicht om per se drie dagen aan te houden. Een langere bedenktijd is ook mogelijk, maar dan zult u dit als koper zelf moeten afspraken met de verkoper.
Tijd gaat in bij ontvangst contract
De bedenktijd start op het moment dat de verkoper het door beide partijen ondertekende contract heeft ontvangen, en eindigt na drie dagen om 24:00 uur. Let wel, alleen kopers hebben bedenktijd, niet de verkoper. Tevens zult u ook rekening moeten houden met het weekend en eventuele feestdagen. Deze dagen tellen niet mee.
We hebben voor het gemak een overzicht gemaakt van de wettelijke bedenktijd volgens de Algemene Termijnenwet:
Koopakte ontvangen op: dinsdag | Bedenktijd eindigt op: vrijdag |
Koopakte ontvangen op: maandag | Bedenktijd eindigt op: donderdag |
Koopakte ontvangen op: woensdag | Bedenktijd eindigt op: maandag |
Koopakte ontvangen op: donderdag | Bedenktijd eindigt op: maandag |
Koopakte ontvangen op: vrijdag | Bedenktijd eindigt op: dinsdag |
Koopakte ontvangen op: zaterdag | Bedenktijd eindigt op: dinsdag |
Ik wil zelf een koopcontract opstellen. Zijn hier modellen voor?
Wilt u zelf een koopcontract opstellen? Dan kunt u het beste gebruik maken van een standaard koopcontract, welke ook door de makelaar wordt gehanteerd.
U vindt ze op internet en zijn makkelijk te downloaden. Een van de sites waar u op terecht kunt is die van de Vereniging Eigen Huis. Daar vindt u nog meer documenten die u kunt downloaden.
Zoek een up-to-date model
Let er bij het maken van uw koopcontract wel op dat u start met een moderne versie, een model waarin de meeste recente regels en wetten zijn verwerkt. En vergeet niet om een lijst op te nemen met de goederen die u wenst over te nemen. U kunt deze lijst als bijlage voegen bij uw koopcontract naast mogelijk andere bijlages als:
- De kadastrale kaart en het kadastrale uittreksel
- Erfpachtsvoorwaarden
- Jaarverslagen van de Vereniging van Eigenaren
- Het eigendomsbewijs van de verkopende partij (de huidige eigenaar)
- Erfdienstbaarheden
- Splitsingsakte (alleen bij appartementen)
Laat ‘m checken
Ons advies is om het (voorlopige) koopcontract te beschouwen als een serieus document waarin u fouten zoveel mogelijk wilt vermijden. De ontbindende voorwaarden bijvoorbeeld wilt u goed en duidelijk omschreven hebben. U wilt toch niet dat de koop niet doorgaat omdat u de financiering niet rond krijgt en er in het contract niks vermeld staat over het verlengen van de ontbindende voorwaarden? Bent u er zeker van dat u niets over het hoofd heeft gezien?
Onze medewerkers van de afdeling Onroerend Goed zijn bereid uw contract op volledigheid te controleren, maar uitsluitend op voorwaarde dat u de overdracht ook bij ons onderbrengt.
Wat is “inschrijving koopovereenkomst in het Kadaster?”
Het inschrijven van een koopovereenkomst in het Kadaster (Vormerkung) is ervoor zorgen dat er niet alleen de leveringsakte wordt ingeschreven maar ook het koopcontract dat u als koper samen met de verkoper heeft ondertekend. De inschrijving van het koopcontract, ook wel kopersbescherming genoemd, is niet verplicht en soms ook niet aan te raden als de overdrachtsdatum nabij is. Er zijn echter situaties waarin het u wel kan beschermen tegen mogelijke problemen.
De inschrijving van de koopovereenkomst is eenmalig en kan niet worden verlengd of opnieuw worden ingeschreven.
- Bescherming tegen verkoop aan anderen
Stel, de verkoper heeft – ondanks het contract – een toezegging gedaan aan andere kopers of zelfs al stappen met hen ondernomen. Mogelijk hadden die een hoger bod. Als u dan uw koopcontract had laten inschrijven in het Kadaster, geeft u die andere kopers het nakijken. U heeft dan een half jaar lang de eerste rechten op de koop van het huis, kavel of ander onroerend goed. - Bescherming tegen failliet gaan
Een andere bedreiging doemt op wanneer de verkoper failliet gaat en andere partijen als de Belastingdienst een beslag kunnen laten leggen op de woning. Een inschrijving van het koopcontract kan dan voorkomen dat de koop niet doorgaat. Iemand die failliet is, kan namelijk geen onroerend goed in eigendom overdragen. Zonder kopersbescherming zult u dan achter net vissen.
Niet kosteloos
Houdt er rekening mee dat uw kopersbescherming niet langer geldig is dan een half jaar.
Voorts is het goed te weten dat u extra kosten moet maken.
De koopovereenkomst zal worden ingeschreven bij het Kadaster.
Het Kadaster zal om een vergoeding vragen en de notaris die u nodig heeft, doet dit niet gratis.
Gelukkig vindt u bij 010Notaris standaard all-in tarieven, ook voor de inschrijving van uw koopovereenkomst.
Wat is specifiek aan een koopcontract voor nieuwbouw?
Het kopen van een woning begint steevast met een voorlopig koopcontract. Wanneer u echter een woning uit een nieuwbouwproject koopt, zult u ook een ander document moeten tekenen: een zogenaamde aannemingsovereenkomst. Daarin vindt u een aantal standaardbepalingen met betrekking tot de bouw van uw woning. Ze keren stuk voor stuk terug in alle contracten die de aannemer met u afsluit. Denk maar aan onderwerpen als:
- Opleveringdatum
- Aansprakelijkheid
- Garanties
- Meerwerk
In de aannemingsovereenkomst is er niet altijd ruimte voor ontbindende voorwaarden zoals de financiering. Let daar dus goed op wanneer u tekent. Als u achteraf geen financiering kunt vinden en het contract wenst te ontbinden, kunt u een boete verwachten die oploopt tot 10% van de afgesproken aankoopsom.
Projectontwikkelaar
Het is gebruikelijk dat de projectontwikkelaar het juridische gedeelte van het gehele project laat afwikkelen door één notaris, de projectnotaris. Voor de levering bent u dus gebonden aan de notariskeuze van de projectontwikkelaar. Voor de hypotheekakte daarentegen kunt u vrijelijk kiezen waar u dit onder wilt brengen.
Wat maakt kopen van een appartement speciaal?
Het kopen van een appartement is juridisch gezien iets heel anders dan het kopen van een rijtjeswoning.
U koopt geen bouwwerk, maar het recht om een deel van het gebouw (en toebehoren) te mogen gebruiken.
Dit appartementsrecht waarmee u het eigendom van het complex deelt u met de andere bewoners, valt uiteen in het alleengebruik voor uw eigen woning (het privédeel) en het gemeenschappelijk gebruik van alle andere ruimtes (zoals liften en trappen). Welke appartementsrechten voor u van toepassing zijn leest u tot in detail in de splitsingsakte. Deze akte wordt opgesteld bij oplevering van het complex. U vindt hierin onder andere:
- een nauwkeurige omschrijving van het gebouw
- een omschrijving van de afzonderlijke appartementsrechten
- een omschrijving van het deel dat iedere eigenaar in het gebouw heeft
- de Vereniging van Eigenaars van het appartementengebouw
Een actieve Vereniging van Eigenaars?
De splitsingsakte en splitsingsreglement kunt u raadplegen in de openbare registers van het Kadaster.
Voor uw aankoop geldt met name dat het van belang is goed te letten op de rol en situatie van de Vereniging van Eigenaars:
- Hoeveel moet u betalen voor de servicekosten? Is dat per maand, per kwartaal of per jaar?
- Is er nog een vordering op de vorige eigenaar van uw woning? Als er nog een schuld openstaat, bent u als nieuwe eigenaar hiervoor aansprakelijk.
- Wat is de planning voor het onderhoud? Als er een grote uitgave gepland staat zoals de vervanging van de lift, mag u extra kosten verwachten.
Niet alleen flats of complexen
De term appartementsrecht suggereert dat deze alleen van toepassing is op flatgebouwen en soortgelijke grootschalige woningbouwcomplexen. Dat klopt niet helemaal. Ook op een benedenwoning met een of meerdere bovenwoningen kunnen appartementsrechten rusten.
Vanaf het moment dat een eigenaar besluit een gebouw juridisch te splitsen, kunnen appartementsrechten ontstaan.
Wat is een leveringsakte?
Een leveringsakte ofwel akte van levering is het document waarmee de overdracht van onroerend goed zoals een woning, kavel of teboekgestelde boot gestalte krijgt. De leveringsakte (ook bekend onder de namen transportakte of overdrachtsakte) bevat alle afspraken die in het voorlopig koopcontract zijn opgesteld en ondertekend. Die inhoud moet dus kloppen met de eerder opgestelde koopovereenkomst. Het is mogelijk dat de notaris, in samenspraak met alle betrokken partijen, de afspraken nog aanvult. Bijvoorbeeld omdat hij op een bepaald onderdeel de rechtszekerheid nog onvoldoende gewaarborgd acht.
Wat staat er in een leveringsakte?
In de leveringsakte treft u onder andere de volgende informatie aan:
- De kadastrale gegevens van het pand (gemeente, sectie, nummer)
- De huidige eigenaar van het pand
- De titel van de overdracht
- De koopovereenkomst met de overeengekomen prijs en de ontbindende voorwaarden
- Overdrachtsbelasting
- Erfdienstbaarheden en andere bijzondere bepalingen die op het huis rusten
Bedenktijd
De notaris mag de akte van levering pas tekenen nadat de drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen, tenminste als het om een woning gaat. Voor een bedrijfspand hoeft er geen rekening met bedenktijd gehouden worden, hoewel we dat wel zouden willen aanbevelen.
In alle gevallen mag pas getekend worden als aan alle afspraken uit het koopcontract gevolg is gegeven, het geld op de derdengeldenrekening van de notaris staat en hij kan verklaren dat de woning vrij is van hypotheken en beslagen. De overdracht vindt veelal plaats ter kantore van de notaris, al dan niet per volmacht.
Uiteindelijk wordt u als koper pas echt eigenaar zodra de notaris de leveringsakte heeft ingeschreven in het Kadaster.
Moet mijn partner ook de hypotheekakte ondertekenen?
Dat is afhankelijk van uw relatie met uw partner. Bent u getrouwd of geregistreerd partner? Dan zal uw partner verplicht zijn om ook te ondertekenen. De wetgever verlangt nu eenmaal voldoende bescherming van uw partner en dan maakt het niets uit of u wel of geen huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden heeft laten opstellen.
Oversluiten of tweede hypotheek
Deze eis is ook van toepassing wanneer u uw huidige echtelijke woning opnieuw met een hypotheek wil belasten. Ook dan hebt u de toestemming en handtekening van uw partner nodig. Zelfs wanneer de woning (het onderpand) alleen op uw naam staat.
Alleen woningen
De eis om uw partner mede te laten ondertekenen is alleen van toepassing op hypotheken op echtelijke woningen. Voor een hypotheekakte op een garagebox of vakantiewoning hoeft uw partner niet mee te komen. Althans, voor de wet. De hypotheekverstrekker zal natuurlijk wel graag die handtekening willen zien. Immers, hoe meer klanten zich aansprakelijk verklaren voor de hypotheekschuld, hoe meer zekerheid de bank of andere hypotheekverstrekker gaat krijgen.
Volmacht
Kunt u of uw partner niet aanwezig zijn bij de ondertekening van de hypotheekakte? Vraag uw notaris naar de mogelijkheden van een notariële volmacht. Houdt daar bij wel rekening met extra kosten. De handtekening van de afwezig partner zal namelijk gelegaliseerd moeten worden, dat wil zeggen gemaakt in bijzijn van een notaris die kan verklaren dat de handtekening echt van u is. Zonder een volmacht met gelegaliseerde handtekening kan de akte niet getekend worden.
Mag ik mijn verhuurde woning verkopen?
Ja, u mag uw verhuurde woning zonder problemen verkopen. De wet is hierin vrij eenvoudig: Koop breekt geen huur. Wat de wet wel verbiedt is het eenzijdig opzeggen van huurovereenkomsten. Dat is vanwege de huurdersbescherming. U mag de huurovereenkomst alleen eenzijdig opzeggen als u de woning tijdelijk verhuurt op basis van de Leegstandswet en er zich nu de kans voordoet om het huis te verkopen. In alle andere gevallen blijft het ondertekende contract gewoon van kracht en mogen de huurders in het huis blijven wonen. Pas wanneer er drie jaar zijn verstreken heeft u de gelegenheid om de huur op te zeggen.
Toestemming bank?
Wilt u uw verhuurde woning verkopen maar rust er nog een hypotheek op? Kijk dit dan nog even na in de hypotheekakte. Mogelijk eist de bank dat u eerst toestemming voor de verkoop moeten vragen. In het huurbeding uit de hypotheekakte leest u er alles over. Houdt verder er ook rekening mee dat als u uw verhuurde woning gaat verkopen uw huurders wellicht bezwaar hebben tegen het plaatsen van foto’s op Funda en andere woningsites. Allicht zult u een en ander met hen moeten afspreken. Bijvoorbeeld over de gelegenheid voor potentiële kopers om de woning te bezichtigen.
Moet ik overdrachtsbelasting betalen voor een boot?
Het is niet op voorhand te zeggen of u bij de aankoop van een boot overdrachtsbelasting zult moeten betalen. Doorgaans is dat wel het geval bij de overdracht van onroerend goed. Dat hoort nu eenmaal bij ‘kosten koper’. De hoogte ervan is op dit moment 2% van de koopsom. Nog altijd minder dan hetgeen kopers van bedrijfsruimtes betalen (6%). Overdrachtsbelasting wordt vaak gezien als een ‘verhuisboete’, maar is voor de overheid een bron van inkomsten voor bijvoorbeeld de infrastructuur in de buurt.
Geen overdrachtsbelasting bij aankoop boot
In principe hoeft u bij de aankoop van een boot geen overdrachtsbelasting af te dragen. Een uitzondering daarop zijn woningtypes als watervilla’s. Een watervilla kan op grond van een duurzame vereniging met de grond aangemerkt worden als onroerend goed, en dan zal er net als bij andere woningen overdrachtsbelasting over moeten worden betaald. Een woonboot of woonark is meestal een roerend goed ook al zult u er nooit mee varen.
Hulp nodig?
Laat uw notaris u informeren over de mogelijkheden van financiering van een schip of woonboot. Wij kunnen de koopovereenkomst, de hypotheekakte en de akte van levering voor u opstellen.
Wat zijn de voordelen van een teboekgesteld schip?
Een schip dat teboekgesteld is biedt de eigenaar meerdere voordelen. Ten eerste is een dergelijk schip onaantrekkelijk voor diefstal. Het staat geregistreerd in het scheepsregister van het Kadaster en heeft hiervoor een brandmerk gekregen. Dat is een unieke referentie die op geen enkele manier te verwijderen is. Dieven zullen het daarom niet zo snel gemunt hebben op uw boot. Het unieke registratienummer leidt direct naar de enige wettelijke eigenaar.
Een hypotheek krijgen
Een tweede voordeel van een teboekgesteld schip is de mogelijkheid om de aankoop ervan te financieren met een hypotheek. Banken en financierders stellen namelijk als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek dat uw schip is teboekgesteld.
Koers zetten naar zee
Een ander voordeel is dat u met een teboekgesteld schip een zeebrief kunt verkrijgen. Die heeft u nodig als u van plan bent om buitenlandse haven aan te doen. Zeebrieven worden uitsluitend afgegeven aan eigenaren van teboekgestelde schepen.
Zeker bij aan- en verkoop
Een niet onbelangrijk voordeel tenslotte is de zekerheid die een teboekgesteld schip biedt als u de boot wil kopen of verkopen, De transactie moet namelijk geheel onder de betrouwbare zorg van de notaris plaatsvinden. Hij/zij stelt het geldverkeer veilig en betaalt de verkoper pas nadat de koper daadwerkelijk eigenaar is geworden.
Verder kan de notaris regelen dat als uw schip nog niet geregistreerd is bij het Kadaster, deze alsnog teboekgesteld kan worden.
Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?
Het meest opvallende verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap is natuurlijk alles eromheen. De huwelijksdag is voor velen de mooiste dag van het leven waarvoor ook alles opzij moet worden gelegd. Kosten noch moeite worden ervoor bespaard. Bij een geregistreerd partnerschap komen minder toeters en bellen te pas. Dit is goed beschouwd het grootste verschil. Andere zijn minimaal.
Scheiden, en de kinderen
Om enkele voorbeelden te benoemen. Voor de huwelijksvoltrekking is het ja-woord het moment dat u in de echt wordt verbonden. Voor het partnerschap geldt het moment van ondertekenen het hoogtepunt. Verder moet u voor het beëindigen van een huwelijk langs de rechter, terwijl dit voor een geregistreerd partnerschap in het geheel niet verplicht is. Althans, zolang u geen minderjarige kinderen heeft. Want dan zal ook bij een geregistreerd partnerschap de rechter moeten beslissen over de zorg over de kinderen en over uw ouderschapsplan.
Overeenkomsten
Verder zijn de voorwaarden voor beide verbintenissen vrijwel identiek. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan mag u maar met één persoon tegelijk, al dan niet van hetzelfde geslacht. Die echtgenoot/partner mag niet jonger zijn dan 18 jaar, en tot op zekere hoogte niet afkomstig zijn uit uw eigen familie. Huwelijken tussen neven en nichten zijn formeel toegestaan, maar er wordt hard gewerkt om ook deze huwelijken te verbieden. Gebleken is namelijk dat dergelijke verbintenissen vaak via dwang tot stand komen.
Moeten wij de huwelijkse voorwaarden geregeld hebben voordat we trouwen?
Nee, dat is niet per se noodzakelijk. U kunt uw huwelijkse voorwaarden ook na de trouwdag laten maken. Wel is het zo dat wanneer u in de tussentijd samen forse investeringen heeft gedaan zoals een huis gekocht, deze verdeeld zullen moeten worden in een akte van verdeling. Huwelijkse voorwaarden houdt immers in dat u de tot dan toe gemeenschappelijke bezittingen en schulden individueel gaat maken.
Waarom huwelijkse voorwaarden staande huwelijk?
Huwelijkse voorwaarden staande huwelijk worden vaak opgesteld wanneer er een grote verandering heeft plaatsgevonden in de financiële situatie van een der huwelijkspartners, en het noodzakelijk wordt iets van een veiligheidsmuur te bouwen. U of uw partner is bijvoorbeeld voor zichzelf begonnen waardoor er (zakelijke) financiële risico’s zijn ontstaan. Denk aan de crediteuren van de onderneming. De huwelijkse voorwaarden voorkomen dan dat (ook) de partner kwetsbaar wordt. Verder kunt u als ondernemer denken aan de bedrijfsrisico’s bij einde huwelijk. Het kan zomaar gebeuren dat uw ex-partner een claim gaat leggen op het bedrijfsvermogen.
Iets dergelijks is ook van toepassing bij grote erfenissen. Met huwelijkse voorwaarden zorgt u dat de erfenis buiten de gemeenschap van goederen blijft en dus gewaarborgd voor de toekomst. Zonder de voorwaarden zal ook die erfenis verdeeld moeten worden.
Dit zijn nog maar enkele redenen. Voor de wet is een reden niet noodzakelijk om huwelijkse voorwaarden staande huwelijk te regelen. Men heeft het zelfs makkelijker voor u gemaakt. U hoeft niet meer naar de rechtbank ter goedkeuring. Hierdoor is het aanmerkelijk goedkoper geworden om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen.
Kan ik huwelijkse voorwaarden later opheffen?
Geen probleem. Feitelijk komt het erop neer dat u uw onderlinge afspraken gaat wijzigen door nieuwe voorwaarden te laten opstellen. Die voorwaarden zouden kunnen inhouden dat u alle schulden en eigendommen gemeenschappelijk wenst, hoewel we dit niet altijd zullen aanbevelen. Wijzigen van huwelijkse voorwaarden is sinds 1 januari 2012 makkelijker (en voordeliger) geworden. Sinds die datum hoeft er geen goedkeuring van een rechter gevraagd te worden.
Waarom huwelijkse voorwaarden wijzigen?
Er zijn uiteenlopende redenen denkbaar om uw huwelijkse voorwaarden later te wijzigen. De meest voorkomende is een verandering in uw situatie. Wellicht had u destijds een onderneming en wilde u met huwelijkse voorwaarden de zakelijke risico’s beperken en niet de financiële positie van partner verzwakken door mogelijke schuldeisers. Nu die risico’s mogelijk zijn verdwenen omdat het bedrijf is overgenomen, kunt u besluiten om onder andere voorwaarden uw huwelijk voort te zetten.
Belasting besparen
Een andere reden doet zich voor in het geval van echtscheiding. Wanneer uw woning op naam van een van u beiden staat en deze aan de ander toebedeeld moet worden, kunt u met het wijzigen van huwelijkse voorwaarden veel besparen op schenkbelasting en overdrachtsbelasting. U verklaart eenvoudigweg dat u beiden eigenaar van de woning bent. Dergelijke fiscale besparingen zijn er ook te halen voor de erfbelasting. Als u in het zicht van overlijden de huwelijkse voorwaarden gaat wijzigen, wordt alles gedeeld en hoeft er voor de erfgenamen minder afgedragen te worden.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
Als u uit elkaar gaat terwijl de kinderen nog minderjarig zijn bent u verplicht om een zogenaamde ouderschapsplan op te stellen. Een plan waarin alle afspraken staan over de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Het ouderschapsplan staat niet op zich. Het is samen met het echtscheidingsconvenant onderdeel van het formele verzoek tot echtscheiding.
Wettelijk vereiste onderdelen
Voor het ouderschapsplan bent u grotendeels vrij om alles op te nemen wat u denkt dat van belang is voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. De wetgever eist echter dat u in elk geval een aantal belangrijke inhoudselementen meeneemt:
- Een overzicht van alle taken die u en uw ex moeten doen voor de zorg en opvoeding.
- Een bepaling over hoe u die zorg en opvoeding financieel heeft geregeld. Moet u of uw partner een kinderalimentatie aan de ander betalen?
- De overeengekomen omgangsregeling met uw kinderen.
- De gemaakte afspraken over de keuzes voor scholen, voor eventuele medische behandelingen en spaarrekeningen.
- Mogelijke afspraken over bijzondere kosten.
- Afspraken over de manier waarop u elkaar op de hoogte brengt over aangelegenheden van uw kinderen.
Veranderingen in de toekomst
Het ouderschapsplan is geen vaststaand gegeven. Er kunnen zich in de loop der jaren immers veranderingen voordoen die het noodzakelijk maken om het plan te herzien. Bespreek daarom regelmatig met uw ex of de afspraken nog voldoen. Misschien dat het ouderschapsplan aangepast moet worden. Afhankelijk van hetgeen er veranderd is – een andere omgangregeling of hogere alimentatie – zult u mogelijk weer langs de rechter moeten. Uw mediator of scheidingsmakelaar zal u hierbij ondersteunen.
Geregistreerd partnerschap
Wanneer u niet getrouwd bent maar een geregistreerd partnerschap heeft, zult u voor de ontbinding evenzo langs de rechter moeten met een ouderschapsplan. Tenminste, wanneer u minderjarige kinderen heeft. Wanneer de kinderen ouder zijn, mag de notaris uw ontbinding regelen.
Wat is een convenant?
Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, zult u samen afspraken moeten maken. Die afspraken waar u het samen over eens bent, kunt u opnemen in een – vaak door de advocaat – opgestelde echtscheidingsconvenant. Een schriftelijke overeenkomst van vrijwel al uw afspraken op financieel gebied. U kunt hierbij denken aan:
- alimentatie en/of kinderalimentatie
- de woning
- de inboedel
- verzekeringen en pensioenen
- ondernemingen
- belastingen
- etc.
In het convenant komen echter niet alleen de afspraken te staan, maar ook de manieren waarop u en uw partner er vervolg aan zullen geven. Uiteindelijk zult u het echtscheidingsconvenant moeten indienen bij de rechtbank samen met het verzoekschrift en een eventueel ouderschapsplan (als u minderjarige kinderen heeft). De rechter zal dan uw convenant beoordelen en vervolgens uitspraak doen. Zodra de rechter het echtscheidingsconvenant heeft bekrachtigd, heeft deze een zogenaamde executoriale titel. Hierdoor is het mogelijk om naleving af te dwingen en desnoods betaling van alimentatie te vorderen via een deurwaarder.
Een mogelijke verdere actie die u vervolgens kunt ondernemen is de verdeling van het huis en de hypotheek. Ook hieromtrent zal de notaris u graag adviseren en allicht de akte van verdeling voor u opstellen.
Wat kost een echtscheiding?
Wat een echtscheiding kost is niet vooraf met 100% zekerheid vast te stellen. Dat verschilt per situatie. Grotendeels is het afhankelijk van de manier waarop u uit elkaar gaat. Doet u dit in goed overleg, dan zullen de kosten ongeveer 1000 tot 3000 euro bedragen. Wanneer er evenwel niet veel kans is op een vreedzaam verlopen proces, zult u rekening moeten houden met de kosten voor een advocaat. De eindrekening zal dan uitkomen op een bedrag ergens tussen de 5000 en 10.000 euro, soms zelfs hoger. En dan hebben we nog niet gesproken over de kosten van een eventuele alimentatie.
Overheidssubsidie
De procedurele kosten hoeven uiteraard geen belemmering te zijn voor de ontbinding van een ontwricht huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als u deze niet kunt betalen, is daar de mogelijkheid nog van overheidssubsidie. U kunt die laten aanvragen bij de de Raden voor Rechtsbijstand. De overheid betaalt dan geheel of gedeeltelijk mee aan de kosten van uw echtscheiding.
Wat is mediation / een mediator?
Mediation is bemiddeling bij conflicten die zich kunnen voordoen bij een echtscheiding. Wanneer u en uw partner geen uitweg zien voor de afwikkeling van de echtscheiding kunt u de hulp van een mediator inroepen. Een bemiddelaar die als onafhankelijk persoon u beiden helpt om zelf de geschillen op te lossen. Dus zonder de tussenkomst van een advocaat. Een mediator houdt rekening met uw gevoelens en zal – vaak op neutraal terrein – u helpen met het maken van zakelijke afspraken, over bijvoorbeeld uw huis, uw inboedel en uw kinderen.
Geen verliezers
Een ander voordeel van mediation is dat het u vaak oplossingen kan bieden waar iedereen tevreden over is. En dus niet een oplossing waarin iemand het gevoel heeft de verliezer te zijn. Dat is meestal wel zo bij een rechtzaak. Bedenk evenwel, dat de mediator niet voor elke situatie een oplossing kan bieden. Hij/zij zal daarom in eerste instantie altijd een zorgvuldig intakegesprek met u beiden inplannen.
Hoe weet ik hoeveel kinderalimentatie ik krijg/moet betalen?
De hoogte van de kinderalimentatie is voor elke scheidende ouder geen uitgemaakte zaak. De rechter zal hierover een beslissing moeten nemen en daarvoor een aantal factoren in ogenschouw nemen. Met name zal er gekeken worden naar de inkomens van beide ouders, naar de leeftijd van de kinderen en voor hoeveel kinderen er kinderalimentatie betaald moet worden. Ook wordt rekening gehouden met de draagkracht van de ouders na de scheiding.
Tremanormen
Om de nodige alimentatie exact vast te kunnen stellen hebben de rechters het zogenaamde Tremarapport ontwikkeld. Dit rapport staat bekend onder de naam Tremanormen, genoemd naar het tijdschrift van de rechterlijke macht. Het geeft de rechter handvatten om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen. Ter illustratie: bij een modaal inkomen zal de kinderalimentatie voor één kind uitkomen op ongeveer 200 euro per maand. Bij meerdere kinderen of een bovenmodaal inkomen wordt dit bedrag een stuk hoger.
Alles in tabel
Een van de handvatten uit de Tremanormen zijn de tabellen waarmee de kosten van de kinderen berekend kunnen worden. Na een berekening van de draagkracht kan men op basis hiervan vervolgens vrij precies de hoogte van de kinderalimentatie bepalen. Uw notaris kan u daar meer over vertellen.
Wat is verknochtheid?
Verknochtheid is een begrip dat verwijst naar individueel eigendom van goederen én schulden die (deels of geheel) buiten de gemeenschap van goederen vallen. Persoonlijke goederen, zoals sieraden, verzamelingen, kleren of hobbyspullen kunnen verknocht zijn. Maar ook bijzondere gelden als een invalidenuitkering of smartengeld kunnen de titel van verknochtheid dragen.
Belangrijk bij verdeling
Verknochtheid komt vooral ter sprake als na een huwelijk in gemeenschap van goederen er een verdeling dient plaats te vinden van alles wat er in gemeenschap is opgebouwd. Goederen die verknocht zijn blijven buiten die verdeling als ook goederen en geldbedragen die via een testament met uitsluitingsclausule aan een der partners zijn gelegateerd.
Niet altijd eenduidig
Het is veelal niet eenvoudig om eenduidig uit te maken van wel en niet verknocht is. Een aandeel is verknocht, maar de waarde ervan juist weer niet. Een lijst over verknochtheden is helaas niet voor handen. Veel wisselt met de tijd. Discussies hierover spelen zich vooral af als de scheiding niet soepel verloopt.
Kan ik met huwelijkse voorwaarden alimentatie voorkomen?
Nee, het is niet mogelijk om met behulp van huwelijkse voorwaarden verplichtingen tot partneralimentatie te voorkomen of in een clausule uit te sluiten. De wet staat dat simpelweg niet toe. Het zou er namelijk op neerkomen dat hiermee andere regels overtreden worden. Regels over onder andere het terugvorderen van uitgekeerde bijstand. U zou natuurlijk wat onderhands kunnen afspreken of een wens in de huwelijkse voorwaarden kunnen laten opnemen, maar echt rechtsgevolgen heeft zo’n wens niet. Er ontbreekt immers een bindend karakter.
Onderling afspreken
Wat u wel kunt doen voor het uitsluiten van huwelijkse voorwaarden is om met elkaar afspraken te maken tijdens de scheidingsprocedure. Een afspraak om in beginsel af te zien van partneralimentatie. Mocht straks u of uw (ex-)partner niet volledig in het levensonderhoud kunnen voorzien, is daar nog altijd de mogelijkheid om alsnog iets te regelen over partneralimentatie.
Meer weten
Wilt u meer weten over de mogelijke onderdelen van uw huwelijkse voorwaarden? Bel 010-7671700. Onze specialisten helpen u graag verder.
Wat is het recht van vruchtgebruik?
Het recht van vruchtgebruik is het recht om andermans geld of goederen te gebruiken. Dit recht wordt vooral toegepast in zogenaamde vruchtgebruiktestamenten. Een veel toegepast reden om vruchtgebruikt te vestigen doet zich voor wanneer u kinderen uit een eerder huwelijk heeft. Met een dergelijk testament kunt u er dan voor zorgen dat ook zij profiteren van uw nalatenschap, en niet alleen uw huidige erfgenamen. Simpel gezegd maakt u met dit testament al uw kinderen tot eigenaar van een gedeelte van uw nalatenschap – uw huis bijvoorbeeld – maar gebiedt u dat de langstlevende partner er naar gelieve gebruik van moet kunnen blijven maken. Dit is het vruchtgebruik.
Vrijelijk gebruiken
In het geval van de woning mag de achtergebleven partner hier dus blijven wonen. Hij/zij mag er volgens het recht van vruchtgebruik er alles mee kunnen doen. Verhuren, verbouwen et cetera. Bij sommige plannen zoals verkopen of er een hypotheek op afsluiten moet echter volgens veel vruchtgebruiktestamtenten vaak toestemming van de kinderen (zij zijn wat men noemt blote eigenaren en hebben het bloot eigendom) verkregen worden.
Kan ik een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk?
Welzeker, en u hoeft er ook niet eens veel moeite voor te doen door bijvoorbeeld eerst het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden en daarna te gaan trouwen. Nee, het enige wat er moet gebeuren is dat de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van omzetting maakt. Vanaf het moment van ondertekenen bent u dan officieel getrouwd. Met deze akte van omzetting komt er geen ingrijpende verandering aan uw wettelijke situatie. Het wordt alleen iets lastiger om uit elkaar te gaan.
Zonder ondertrouw uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk
Uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk moet in de gemeente plaatsvinden waar een van u beiden woonachtig is. U kunt daartoe naar het gemeentehuis. Bij grotere gemeentes, zoals Rotterdam, kunt u de omzetting zelfs bij de gebiedscommissie doen. U hoeft geen aangifte (de ondertrouw) te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en wachttijden zijn ook niet aan de orde.
Geen flitsscheiding meer
De omgekeerde route – een huwelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap – is sinds 1 maart 2009 niet langer mogelijk. Deze route werd namelijk misbruikt om zonder tussenkomst van de rechter het huwelijk te ontbinden. We hebben het dan over de zogenaamde flitsscheiding.
Wordt het homohuwelijk ook elders erkend?
Helaas. In het buitenland wordt niet overal het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend. Dat kan gevolgen hebben voor Nederlanders die zich in dergelijke landen tijdelijk willen gaan vestigen. Het erfrecht van het desbetreffende land kan dan van toepassing zijn, en in dat geval bent u dan geen erfgenaam meer van elkaar. Ook de huwelijkse voorwaarden die u in Nederland heeft laten opstellen kunnen hun rechtsgeldigheid verliezen.
De landen waar een homohuwelijk is toegestaan zijn:
- Nederland
- Duitsland
- Brazilië
- Colombia
- Frankrijk
- Denemarken
- België
- Malta
- Spanje
- Portugal
- Noorwegen
- Zweden
- IJsland
- Canada
- Zuid Afrika
- Argentinië
- Australië
In Mexico en Japan wordt het homeohuwelijk wel erkend, maar is het (vooralsnog) niet toegestaan. In de komende jaren zal het homohuwelijk in nog meer landen erkend worden.
Wat is een convenant?
Als u uit elkaar gaat en uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wil beëindigen zult u veelal een convenant nodig hebben. Daarin worden alle afspraken vastgelegd over de te nemen stappen en wat er allemaal moet gebeuren nadat de scheiding is uitgesproken. Met name de financiële kant van de scheiding komt aan bod in het convenant.
De onderwerpen die doorgaans terugkeren zijn:
- alimentatie en/of kinderalimentatie
- de woning
- de inboedel
- verzekeringen en pensioenen
- ondernemingen
- belastingen
- etc.
Daarnaast zal in het convenant beschreven worden hoe de gemaakte afspraken zullen worden uitgevoerd. Het is de taak van de scheidingsadvocaat om het convenant op te stellen en aan de rechtbank voor te leggen met het verzoek deze goed te keuren. Nadat het convenant door de rechtbank is goedgekeurd zal uw notaris de akte van verdeling opstellen wanneer u in gemeenschap van goederen samen onroerend goed bezit. In deze akte wordt het goed – de woning bijvoorbeeld – op naam gezet van een der scheidingspartner en de andere partner ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Wordt bij einde samenwonen onze inboedel verdeeld?
Wordt bij einde samenwonen onze inboedel verdeeld?
Als u gaat samenwonen kunt u ervoor kiezen om wel of niet een samenlevingscontract af te sluiten. Als u wel een samenlevingscontract afsluit, kunt u daarin afspraken maken over de verdeling van de inboedel in het geval van uit elkaar gaan. Als u geen samenlevingscontract opstelt, zult u in het geval dat u uit elkaar gaat de inboedelverdeling op dat moment zelf moeten regelen.
Een samenlevingscontract kunt u onderhands afsluiten. Maar het is zeker aan te raden even bij uw notaris langs te gaan. Op die manier kunt u eventuele problemen achteraf eenvoudig vermijden.
Mag ik ook per testament een stichting oprichten?
Een bijzondere collectie bijvoorbeeld waarvan u wilt dat het geconserveerd moet blijven. In uw testament kunt u dan een en ander alvast laten vastleggen. De statuten, het bestuur en alles wat u voor uw stichting van belang acht. Uw statuten worden samen met uw testament geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. De feitelijke oprichting zal na uw overlijden plaatsbvinden.
Als u uw nalatenschap aan het goede doel wilt nalaten, heeft u ook een reden om per testament een stichting op te richten. U gebiedt dan dat de stichting elk jaar na uw overlijden een bepaald bedrag overmaakt aan dat goede doel. Dat kan belasting schelen, maar uw stichting zal hiervoor wel de ANBI-status moeten verkrijgen.
Wat staat er in het aandeelhoudersregister?
Als ondernemer bent u volgens artikel 85 en 194 van het Burgerlijk Wetboek verplicht een aandeelhoudersregister of aandelenregister te houden en onderhouden. Het niet naleven hiervan kan u een boete opleveren. Het aandeelhoudersregister dient de volgende elementen te bevatten:
- naam en adres van alle aandeelhouders
- het op elk aandeel gestorte bedrag
- ontslag van aansprakelijkheid voor nog niet gedane stortingen (indien van toepassing)
- de datum waarop de aandelen in het bezit zijn gekomen van de aandeelhouder
- de datum van erkenning door de vennootschap
- verpanding van aandelen
- certificeren van aandelen
In 2016 verwachten we ter bestrijding van fraudes de introductie van een Centraal aandeelhoudersregister voor besloten en niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze niet openbaar, en slechts toegankelijk voor het notariaat en andere instanties. De minister heeft de wens om het register de mogelijkheid te bieden tot het uitgeven van gewaarmerkte uittreksels. Een wijziging van de Handelsregisterwet is in de maak. Wordt vervolgd…
Hoe krijg ik de statutenwijziging van mijn vereniging goedgekeurd?
Met een statutenwijziging gaat u het fundament van de vereniging veranderen. Voordat u naar de notaris gaat, zult u dan ook eerst toestemming moeten krijgen van het hoogste orgaan van uw vereniging: de algemene ledenvergadering.
Quorum
Die toestemming krijgt u niet zomaar. Allereerst zal op de dag dat uw voorstel behandeld gaat worden ten minste twee derde van alle verenigingsleden aanwezig moeten zijn. Een eis, ook wel quorum genoemd, die het belang aangeeft dat zoveel mogelijk leden achter de wijziging staan. Als het u niet lukt om zoveel leden present te krijgen, m.a.w. het quorum te halen, zult u de stemming moeten uitstellen tot een volgende, tweede vergadering. Voor die vergadering geldt geen quorum-eis, omdat u anders tot in lengte der dagen erover zou kunnen blijven vergaderen.
De stemmen geteld
Om de statutenwijziging er vervolgens doorheen te krijgen, is het nodig dat twee derde van de aanwezigen uw voorstel ondersteunt. Deze eis is overigens het enige dat de wet dwingend voorschrijft. Bij andere eisen – zoals het quorum – heeft u meer vrijheid. Dit moet wel geregeld zijn in uw statuten.
Hoe lang duurt het om een bv op te richten?
Tot onze spijt kunnen we u geen vaste looptijd geven voor het oprichten van uw bv. Ten eerste moeten we de statuten van uw bv geheel op maat maken. Eerst war die nog standaard, maar sinds de introductie van de nieuwe bv-wetgeving ook wel bekend als flex-bv, kunnen we niet meer met standaard statuten werken. Daarnaast is het mogelijk dat u een en ander wilt inbrengen in uw bv. In dat geval zijn we afhankelijk van uw accountant die daarvan een beschrijving moet maken. Tenslotte zal ook de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel enige tijd in beslag nemen.
Niettemin is het op dit moment een stuk eenvoudiger om een bv op te richten. We hebben geen verklaringen van bank en het ministerie nodig. Duurder het vroeger zelfs tot vier maanden, tegenwoordig kunnen we met twee weken alles in orde hebben. Lees hier meer over het oprichten van een bv.
Wat is een bv in oprichting?
Een bv in oprichting is een bv die u helpt als de feitelijke oprichting even op zich moet laten wachten. Omdat deze bijvoorbeeld nog niet geheel naar uw wens is ingericht. Met een bv in oprichting kunt u direct aan de slag met het afsluiten van contracten. U dient dit dan wel in de tenaamstelling van uw bv kenbaar te maken. Bij de uitgaande communicatie zet u dan i.o. achter de naam van de bv (bijvoorbeeld: Pieterse bv. i.o. ).
Alle contracten die u met uw bv in oprichting gaat afsluiten, zullen automatisch bekrachtigd zijn zodra uw bv een feit is. Mochten er problemen ontstaan met de oprichting of kan deze niet doorgaan, zult u wel hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de contracten die u met uw bv in oprichting heeft afgesloten. Lees meer over het oprichten van een bv!
Wat is een flex-bv?
De flex-bv is niet wat sommigen denken een apart soort besloten vennootschap, maar de naam van een wijziging in het bv-recht. Voluit luidt de naam van deze wet: de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht. Met de term “flex-bv” wijst men vooral naar de flexibiliteit en het gemak die de nieuwe wet aan de ondernemer kan bieden. Want sinds de introductie van de flex-bv in oktober 2012 kunt u nu snel een bv oprichten. Het ooit benodigde startkapitaal van €18.000,- is afgeschaft evenals de eisen voor een accountants- en/of bankverklaring.
Aansprakelijkheid
Dat geeft natuurlijk risico’s voor de bij de bv betrokken partijen. De wetgever heeft er dan ook voor gekozen om onder bepaalde voorwaarden (oa wanbestuur) de aansprakelijkheid hoofdelijk bij het bestuur/aandeelhouders neer te leggen. Een relevanter aspect aan de flex-bv is dat u nu uw bv geheel in kunt naar uw eigen voorkeur kunt inrichten. U kunt zelf bepalen welke aandeelhouders stemrecht krijgen en wie slechts een dividend mag ontvangen. Vanzelfsprekend zijn er nog meer voordelen. Vraag ernaar bij de notaris.
Wat zijn de voordelen van een bv?
Er zijn talrijke voordelen van een bv. Het belangrijkste ervan is de veiligheid van uw privévermogen. Wanneer u grote of onbekende financiële risico’s gaat nemen, zoals een flinke startinvestering of een personeelsbestand, is het beter niet persoonlijk garant te staan, maar het risico door een rechtspersoon te laten dragen. Een abstracte entiteit dat als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon mag optreden in het rechtsverkeer en dezelfde rechten en plichten heeft als een natuurlijk persoon. Een bv is zo’n rechtspersoon is en staat dus voor eventuele financiële problemen.
Een ander voordeel is gemak. Voor een rechtspersoon als de bv is het tamelijk eenvoudig om een bedrijf over te (laten) nemen. Alleen de aandelen hoeven namelijk overgedragen te worden.
Tenslotte kent een bv aanzienlijke fiscale voordelen. Met name bij een nettowinst van €40.000 á €50.000. U bent aanmerkelijk minder kwijt aan vennootschapsbelasting dan de inkomstenbelasting die iemand met een eenmanszaak moet afdragen.
Hoe werkt een periodieke schenking?
Een periodieke schenking houdt in dat u regelmatig (jaarlijks) een zeker bedrag overmaakt aan het goede doel. U maakt het verschil voor een ander en profiteert van extra belastingbesparing. Erfbelasting natuurlijk, maar ook inkomstenbelasting. Voor een volledige aftrek van uw gift heeft u dan wel een schenkingsovereenkomst nodig. Een document waarin u vastlegt dat u vijf jaar lang regelmatig een bepaald bedrag gaat schenken.
ANBI-status
Een andere eis van de Belastingdienst luidt dat de door u begunstigde stichting de zogenaamde ANBI-status heeft. Een titel die staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling en meestal wordt gegeven aan stichtingen met ideeële doeleinden. Voorts mag voor uw periodieke schenking geen tegenprestatie verwacht worden. De ANBI-stichting mag u nergens toe verplichten. Was daar vroeger nog de eis dat de periodieke schenking vastgelegd moest worden in een notariële akte, sinds 2014 kunt u ook deze kosten besparen. Een notariële akte voor een periodieke schenking is niet meer verplicht.
Met een periodieke schenking kunt u – afhankelijk van uw inkomen – ongeveer 16% tot 52% over het geschonken bedrag. terugkrijgen.
Wat is een codicil?
Een codicil is een document waarin u van alles kunt vastleggen over wat er na uw overlijden moet gebeuren. Met uzelf en met uw bezittingen. Het is een handgeschreven en ondertekende wilsbeschikking dat u gebruikt voor het regelen van uw nalatenschap aan roerende goederen. U kunt er dus niet de vererving van onroerend goed (zoals uw woning) of aandelen mee regelen. Meestal gaat het om persoonlijke zaken zoals: sieraden, meubels, verzamelingen of kleding.
Wensen voor begrafenis of crematie
U kunt een codicil ook gebruiken om aan te geven wat men direct na uw overlijden moet doen. Wat zijn uw wensen voor uw uitvaart? Heeft u een voorkeur voor crematie of had u liever teraardebestelling. En zo ja, op welke begraafplaats en in wat voor kist? U legt het allemaal vast in een codicil.
Tip: een codicil kan makkelijk verloren raken. Zorg daarom dat er een kopie wordt opgeslagen bij uw notaris, al dan niet gehecht aan het testament.
Wat is successierecht?
Successierecht is het oude woord voor erfbelasting. De belasting die elke erfgenaam moet betalen over hun erfenis of legaat. In België wordt het nog veel gebruikt, maar in Nederland spreken we sinds de wetswijziging in 2010 niet meer over successierecht maar dus over erfbelasting.
Wie is belastingplichtig?
Als erfgenaam bent u niet direct erfbelasting aan de Nederlandse staat verschuldigd. Op het moment van overlijden moet de erflater (degene waarvan u erft) zijn haar belangrijkste woon- en verblijfplaats in Nederland hebben, hier minimaal 10 jaar hebben gewoond en in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. In alle andere gevallen zal het erfrecht van het desbetreffende land van toepassing zijn.
Aangifte doen
In principe ontvangen alle erfgenamen binnen vier maanden na overlijden een aangiftebiljet van de Belastingdienst. Vaak adviseren we om hier niet op te wachten, maar een voorlopige aanslag te vragen. Dat kan rente schelen, en men kan aangeven dat alle correspondentie via de executeur moet verlopen.
Hoeveel successierechten/erfbelasting zijn erfgenamen verschuldigd?
De hoogte van de aanslag is altijd een percentage van de waarde van de nalatenschap. Welk percentage dat is, is afhankelijk van de (familie) relatie die de erfgenamen hadden met de overledene. Daarnaast zijn er de vrijstellingen. Partners hebben bijvoorbeeld een hogere vrijstelling dan de kinderen.
Hier volgen de vrijstellingen voor 2018:
De partner: | € 643.194 |
Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen: | € 20.371 |
Gehandicapte kinderen: | € 61.106 |
Ouders: | € 48.242 |
Overige erfgenamen: | € 2.147 |
Het belastingtarief is voor:
De partner en de kinderen: 10% over de eerste € 123.248 en 20% over de rest
Kleinkinderen: 18% over de eerste € 123.248 en 36% over de rest
Overige erfgenamen: 30% over de eerste € 123.248 en 40% over de rest
Ik wil mijn kind onterven. Kan dat?
Jazeker. U kunt met behulp van een testament een kind onterven. Meerdere zelfs. Met het tekenen van uw testament ontneemt u hun het recht om erfgenaam van u te worden. Dit wil nog niet zeggen dat ze rechteloos worden. De wet verleent hen nog het minimale recht om hun legitieme erfdeel op te eisen. Dat is echter nog maar de helft van het erfdeel waar ze normaliter recht op zouden hebben.
Legitieme portie opeisen
De notaris is verplicht om na uw overlijden al uw erfgenamen opsporen. Dat is nodig voor een Verklaring van Erfrecht. Uw onterfde kinderen horen daar dus niet bij. Zij kunnen eventueel bij het Centraal Testamenten Register vragen of zij vermeld staan in het testament. Als er de wens is om de legitieme portie op te eisen, kan hij/zij met een daartoe bestemd formulier terecht bij de executeur. Let wel, uw onterfde kind kan ten hoogte van de legitieme portie alleen geld opeisen, en geen aanspraak maken op goederen, onroerend goed of aandelen.
Kan ik zien of iemand een testament heeft?
Vanzelfsprekend. U kunt na diens overlijden zien of iemand een testament heeft door het de notaris te vragen. Maar u kunt dit ook zelf gaan uitzoeken. Immers, wanneer iemand een testament laat opstellen, zal de notaris ervoor zorgen dat diens persoonlijke gegevens opgenomen worden in het Centraal Testamenten Register (CTR). Anderen kunnen dan later zien of er wel/geen testament is opgesteld en zo ja, bij welke notaris. U kunt bij het CTR via een schriftelijke aanvraag een verzoek indienen. Het adres is:
Centraal Testamenten Register (CTR)
Postbus 19398
2500 CJ DEN HAAG
U dient een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister mee te sturen. Een artsenverklaring is niet voldoende.
Met uw verzoek krijgt u uitsluitend antwoord of iemand een testament heeft. Mocht dat zo zijn, dan heeft u natuurlijk niet direct het recht om inzage hierin te krijgen. U dient hiervoor als belanghebbende aangemerkt te worden. De notaris zal u hiertoe beoordelen. Bent u belanghebbende, dan zult u slechts datgene ter inzage krijgen wat voor u relevant is. Verder niets.
Wat is een executeur?
Een executeur – vroeger ook wel executeur testamentair genoemd – is een per testament benoemd persoon die bevoegd is om de gehele nalatenschap af te wikkelen. Hij/zij is als vertrouweling bij het opstellen van het testament gevraagd om de afwikkeling ervan onder diens hoede te nemen.
Een executeur in uw testament?
Als erflater heeft u de vrijheid om de taken van de executeur zo specifiek mogelijk te omschrijven. Eventueel kunt u meerdere executeurs aanwijzen:
- De begrafenisexecuteur
Diens taken zijn beperkt tot het regelen van de begrafenis of crematie.
- De beheersexecteur
De beheersexecuteur regelt niet alleen de uitvaart, maar heeft ook de taak om de nalatenschap af te wikkelen. Die taak bestaat bovenal uit het maken van een boedelbeschrijving. Die is van belang voor de keuze van de erfgenamen om de nalatenschap te weigeren of anders zuiver dan wel beneficiair te aanvaarden. Daarnaast zorgt hij/zij voor de beëindiging van alle lopende contracten, het innen van openstaande vorderingen en het voldoen van eventuele schulden. Men mag daartoe zelfs eigendommen verkopen. Voorts kunt u in uw testament hem of haar speciale opdrachten verlenen zoals het zorgen voor nieuw onderdak van huisdieren. In elk geval heeft de beheersexecuteur de plichten om de aangifte erfbelasting in te dienen, maar ook om rekenschap en verantwoording af te leggen bij de erfgenamen. Zij moeten alles kunnen controleren en mogen eventueel tussentijds hiernaar informeren.
- De executeur-afwikkelingsbewindvoerder
Deze executeur heeft dezelfde taken als de beheersexecuteur maar mag testamentair extra bevoegdheden krijgen zoals het verdelen van de erfenis.
De executeurs hoeven al hun werk niet kosteloos te doen. Wettelijk hebben zij recht op een standaardvergoeding ten hoogte van 1% van het vermogen dat de erflater heeft op de dag van overlijden. Per testament mag u uiteraard hiervan afwijken.
Genoemd in een testament?
Als u aangewezen bent als executeur heeft u niet de plicht om deze taken op uw schouders te nemen. Heeft u hiertegen geen bezwaar, dan zult u zeker langs de notaris moeten voor een zogenaamde Verklaring van Executele. Daarmee legitimeert u uzelf bij andere partijen zoals de bank. Verder kan de notaris u ondersteunen met de taken of ze zelfs geheel voor u uitvoeren. Belangrijk is evenwel dat de erfgenamen goed op de hoogte worden gehouden. Vaak neemt de afwikkeling veel tijd in beslag. Een goede verstandhouding kan veel voorkomen.
Wat is een legaat?
Een legaat is een duidelijk omschreven erfstuk of geldbedrag waaraan u een bijzondere bestemming mee wilt geven. Het goede doel bijvoorbeeld of iemand die niet tot uw erfgenamen behoort. Formeel is een legaat een vorderingsrecht dat u in uw testament aan iemand toewijst. U geeft hem/haar (of een rechtspersoon) het recht iets op te eisen bij de erfgenamen. Doorgaans hanteren we de informele betekenis.
In codicil en/of testament
Ooit werden legaten gebruikt om per testament bezittingen aan de kerk na te laten. Tegenwoordig neemt men vooral legaten op om een vriend, buurman of een goed doel te begunstigen. Dat kan per testament wanneer het om een geldbedrag gaat, of per codicil wanneer u goederen wilt laten vererven. Bedenk hierbij dat legaten in mindering zullen worden gebracht op uw nalatenschap. Niettemin zijn uw erfgenamen verplicht uw wensen in te willigen, ook al zal hun erfdeel lager worden.
Eerst aflossen
Ondanks deze verplichting is er geen garantie dat uw legaat ook echt in handen komt van de legataris – de begunstigde. Als er schulden zijn in uw nalatenschap moeten deze eerst voldaan zijn, en mocht uw nalatenschap negatief uitpakken zullen uw wensen nooit vervuld worden.
Eerder overleden?
Het is natuurlijk mogelijk dat de legataris is overleden voordat het testament wordt uitgevoerd. In die situatie komt het legaat te vervallen en weer ten goede aan de wettelijke erfgenamen. Als u dit wilt voorkomen, kunt u in uw testament aangeven dat dan het legaat naar bijvoorbeeld de familie van de legataris gaat. Hoe dan ook, als het legaat een waarde heeft die uitkomt boven de vrijstelling zal daarover erfbelasting moeten worden afgedragen.
Moet ik altijd erfbelasting betalen?
Gelukkig niet. Er zijn gelden waarover geen erfbelasting betaald hoeft te worden:
- Het geërfde bedrag is lager dan de voor u van toepassing zijnde belastingvrije voet.
- De overledene woonde in het buitenland. Niet voor een half jaar, maar voor minimaal tien jaar. Houdt dan wel rekening met de daar geldende rechten voor erfbelasting.
- Een erfgenaam overlijdt binnen 30 dagen nadat hij zelf een erfenis heeft ontvangen. Diens nalatenschap is dan vrij van erfbelastingheffing.
- Over het geld uit een nabestaandenpensioen, uit een ANW- of AOW-uitkering of een eenmalige uitkering van de werkgever van de overledene hoeft geen erfbelasting betaald te worden.
- Ook over hetgeen u (per testament) na wilt laten aan een zogenaamde ANBI-stichting is geen erfbelasting verschuldigd.
Moet ik altijd mijn nalatenschap accepteren?
Nee. Als u een nalatenschap krijgt aangeboden, heeft u de keuze uit drie mogelijkheden. U kunt de nalatenschap:
- Zuiver aanvaarden. Dat betekent dat u graag uw volledig erfdeel in ontvangst wilt nemen. Daar kunnen dus ook nog openstaande schulden bij zitten, zoals een hypotheek. Als die schulden hoger zijn dan de baten zult u er aansprakelijk voor zijn.
- Beneficiair aanvaarden. U bent bereid de nalatenschap te accepteren, maar wel onder de voorwaarde van een boedelbeschrijving. Dat wil zeggen, een inventarisatie van alle vermogensbestanddelen (bankrekeningen, beleggingen, vastgoed etc.). Uit die tegoeden zullen dan alle schulden worden afgelost. Alleen als er een positief saldo uitrolt, zult u de erfenis accepteren.
- Verwerpen. U wilt op geen enkele manier aanspraak maken op het erfdeel en doet afstand van uw rechten hierop. Dit betekent dat u geen erfgenaam meer bent. Alle mogelijke baten en kosten zullen over de overige erfgenamen verdeeld worden.
Als u er dus niet zeker van bent of uw erfdeel een batig saldo gaat opleveren, maakt u de veiligste keuze met het beneficiair aanvaarden ervan. U zult dan wel rekening moeten houden met extra notariële kosten voor het opstellen van de verklaring en het ter registratie indienen bij de rechtbank. U kunt het buiten de notaris om ook zelf doen. U staat dan wel minder sterk indien er discussies ontstaan met de andere erfgenamen.
Wat zijn mijn rechten als ik door mijn vader/moeder ben onterfd?
Als u onterfd bent, betekent dat nog niet dat u met lege handen komt te staan. De wet biedt u de gelegenheid om aanspraak te maken op de zogenaamde legitieme portie. Die aanspraak dient u wel te maken binnen vijf jaar nadat u van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Voor het daadwerkelijk opeisen van de legitieme portie heeft u 20 jaar de tijd. Als de wettelijke verdeling is toegepast, kunt u dit sowieso pas doen nadat de langstlevende partner/echtgenoot (ook) is overleden.
Alleen geld
De hoogte van uw legitieme portie is de helft van het erfdeel waar u recht gehad op zou hebben indien u niet onterfd was. Voor het geval u twijfels hebt over de hoogte ervan kunt u, sinds een uitspraak van de Kantonrechter, aan de executeur inzage vragen in diens bronnen. Mogelijke stukken die inzicht bieden zijn dan de aangifte en aanslagen erfbelasting, bankafschriften en/of een WOZ-beschikking.
Let wel, de legitieme portie mag alleen bestaan uit een geldbedrag. U heeft geen rechten op goederen, onroerend goed of aandelen.
Kan mijn zoon of dochter zijn/haar kindsdeel opeisen?
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben. Er ontstaan dan enkele voor u wellicht interessante mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw kinderen te onterven. Dan zijn er helemaal geen kindsdelen meer, en kunnen zij slechts een beroep doen op de legitieme portie. Maar ook wordt het mogelijk om aan te geven dat zij onder bijzondere omstandigheden hun erfdelen juist wel eerder mogen opeisen.
Bijvoorbeeld:
- De langstlevende partner wordt opgenomen in een AWBZ/WLZ instelling en hierdoor gedwongen in te teren op het vermogen. Door nu het kindsdeel op te laten eisen blijft uw geld in elk geval binnen de familie en verdwijnt het niet in de staatskas.
- De langstlevende partner komt ten gevolge van financiële problemen in aanmerking voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Na opeisen kindsdelen kunnen schuldeisers hierop geen aanspraak meer maken.
- De langstlevende partner hertrouwt in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden waarin een bepaling over koude uitsluiting ontbreekt. Door nu de kinderen toe te staan dat zij op dat moment het kindsdeel kunnen opeisen u dat hun erfdeel mede-eigendom wordt van de stiefouder.
Kindsdeel opeisen? Naar de notaris!
Mocht het ooit zover komen, dan zullen de kinderen zelf bij een notaris moeten aangeven dat zij hun kindsdeel wensen op te eisen.
Mag ik samenwonen zonder samenlevingscontract?
Tuurlijk. Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten. Over wat te doen met het huis, met de inboedel en overige bezittingen als ook met eventuele schulden. U hoeft daarbij sowieso geen rekening te houden met zoiets als alimentatie. Niemand is daartoe verplicht.
Sterker staan
Nochtans kan het zinvol zijn om het toch te overwegen. Met een samenlevingscontract sta je sterker en wordt uw relatie een stuk officiëler. Die afspraken over de huishoudelijke kosten komen erin terug, maar nu kunt u veel beter zorgen voor een eerlijke verdeling als u uit elkaar gaat. Vooral als u een huis gaat kopen. Denk maar aan de verdeling van de betaalde premies voor de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek. Bovenal kent een samenlevingscontract een zogenaamd verblijvensbeding. Mocht er iets met een van u gebeuren, dan mag de ander gewoon van de gezamenlijke inboedel en woning blijven genieten. Zonder contract kan alles opgeëist worden door de wettelijke erfgenamen en is de langstlevende partner dakloos.
Fiscaal partnerschap
Dit zijn nog niet alle voordelen van een samenlevingscontract. Met een samenlevingscontract verkrijgt u ook het fiscale partnerschap. De fiscus beschouwt u dan gelijkwaardig aan huwelijkspartners. U hoeft dan maar een enkele keer aangifte te doen voor uw inkomstenbelasting waarin uiteraard geprofiteerd kan worden van aantrekkelijke fiscale kortingen.
Wat is een verblijvingsbeding?
Een verblijvingsbeding (soms ook verblijvensbeding genoemd) is een bepaling in een samenlevingscontract waarmee u als samenwoner elkaar beter verzorgd achter kunt laten. Het houdt in dat na overlijden alle goederen die op uw beider naam staan bij de langstlevende partner mogen blijven. Belangrijk, want als u samen een huis heeft gekocht, kan de achtergebleven partner gewoon in het huis blijven wonen. Iets wat niet mogelijk is wanneer u geen verblijvingsbeding heeft of samenwoont zonder samenlevingscontract. De wettelijke erfgenamen – de directe familie – mag dan de overblijvende partner dwingen het huis te verlaten.
Ook een testament
Er zijn wel een paar minpuntjes aan het verblijvingsbeding, en dat is wanneer u samen kinderen heeft. Zij zouden zomaar hun erfdeel kunnen opeisen. Ons advies luidt dan ook om naast het samenlevingscontract een testament te laten opstellen. U wordt dan niet alleen elkaars erfgenaam, u kunt ook een vruchtgebruikbepaling erin op laten nemen. Dan kan de langstlevende desnoods tot zijn/haar dood in het huis blijven wonen. Een ander minpuntje aan het verblijvingsbeding is dat het soms ook fiscaal gezien niet altijd interessant kan zijn. Vraag er meer over aan uw notaris.
Wat moet ik meenemen naar een afspraak bij de notaris?
Dat is vanzelfsprekend afhankelijk van het doel van uw afspraak bij de notaris. Komt u voor een adviesgesprek, dan hoeft u in principe geen geld of iets anders mee te nemen. Althans, niet bij 010Notaris, want bij ons krijgt u gratis en vrijblijvend advies. Maar als u meteen wilt schakelen, zal de notaris in elk geval een geldig legitimatiebewijs nodig hebben. Hij moet immers weten of u degenen bent die u claimt te zijn. Dat verlangt de wet.
Legitimatie
Daarnaast eist de wet dat ook andere betrokkenen zich dienen te legitimeren. Wanneer u gezamenlijk bijvoorbeeld een bv of stichting gaat oprichten, zal de notaris ook naar de legitimaties van uw mede-oprichters vragen. Verder is het natuurlijk heel erg handig om relevante stukken mee te nemen. Statuten onder andere, of als u een wijziging van uw huwelijkse voorwaarden of testament wenst, ook de oorspronkelijke documenten.
Begunstigden mogen thuisblijven
Velen denken dat u ook de begunstigden mee moet nemen. Dat is geenszins het geval. Wanneer u een (levens)testament laat opstellen hoeft degene die uw belangen gaat behartigen niet mee te nemen. Idem voor degenen die u in een testament wil benoemen als voogd of legataris.
Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?
Nog niet bekend met de voordelen van een samenlevingscontract? Dan loopt u heel wat mis als u samenwoont. Financieel maar ook qua veiligheid en bescherming. Financieel omdat u met een samenlevingscontract het officieel zwart-op-wit heeft staan wie financieel verantwoordelijk is voor welk deel van de gezamenlijke huishouding. Daarnaast krijgen u en uw partner van de Belastingdienst het label fiscaal partnerschap. Dit betekent dat de Belastingdienst u beiden gaat beschouwen als gehuwd. Dat is vooral gunstig voor de inkomstenbelasting, voor (later) meer vrijstelling voor de erfbelasting en voor (indien aangemeld) recht op partnerpensioen straks. De veiligheid van een samenlevingscontract vindt u vooral in het verblijvensbeding. De langstlevende kan dan als niet-erfgenaam zijnde toch gebruik blijven maken van de nalatenschap van de ander. Zo kan de langtstlevende partner in het huis blijven wonen als u samen een huis heeft gekocht. Lees hier meer over samenlevingscontracten.
Is mijn partner ook zonder een testament nog erfgenaam?
Ja uw partner is ook zonder een testament nog erfgenaam van u. Tenminste als u gehuwd bent in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap met goederengemeenschap bent aangegaan. En ook u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden heeft laten opstellen, is uw partner ook zonder een testament nog erfgenaam. Een clausule met daarin een koude uitsluiting maakt hierin geen verandering. U heeft de nalatenschap ten aan zien van uw partner op nul gesteld. Anders wordt het als u en uw partner samenwonen. Dan maakt het zelfs niet uit of u wel of geen samenlevingscontract heeft. Per definitie bent u geen erfgenaam van elkaar. Een testament is daartoe dan de enige oplossing.
Wat is het voordeel van een hypotheek met verhoogde inschrijving?
Met een hypotheek met verhoogde inschrijving zorgt u ervoor dat uw hypotheek voor een hoger bedrag wordt ingeschreven dan u in werkelijkheid leent. In de hypotheekakte staat dan een hoger bedrag vermeld dan hetgeen u bent overeengekomen emt de bank of verzekeraar. Het grote voordeel van een hypotheek met verhoogde inschrijving dat in het geval u later extra geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een verbouwing u niet opnieuw langs de notaris hoeft. Dat scheelt weer in de notariskosten. Een nieuwe hypotheekakte is immers niet nodig
Tweede hypotheek
Bedenk hierbij wel dat die bank of verzekeraar uw aanvraag voor extra bestedingsruimte zal zien als een aanvraag voor een tweede hypotheek. Zij zullen u ongetwijfeld opnieuw afsluitkosten in rekening brengen alsmede eventuele taxatiekosten. Een ander nadeel is dat de verhoogde inschrijving meegenomen wordt als u later een tweede hypotheek zou willen aanvragen bij een andere bank. Een andere verstrekker zal uitgaan van de hoogte van de verhoogde inschrijving. Goed om hier nu al rekening mee te houden.
Ik heb mijn huis verkocht. Wanneer mag ik het geld verwachten?
Het is de bedoeling dat u als verkoper zo spoedig mogelijk na de overdracht uw geld overgemaakt gaat krijgen. 010Notaris streeft ernaar om alles binnen twee dagen op uw rekening bij te schrijven. Omdat we echter afhankelijk zijn van het Kadaster en hun openingstijden, zal er soms meer tijd nodig zijn.
Voor drieën overdragen
Wanneer uw woning vóór drie uur ’s middags wordt overgedragen, is het zeer goed mogelijk dat uw geld de volgende werkdag al binnen is. Dat wordt anders bij overdrachten op een later tijdstip. Dan lukt het niet meer om alles op dezelfde dag nog bij het Kadaster te regelen en zal uw geld mogelijk de volgende dag op uw rekening staan. Als die volgende dag echter een zaterdag of zondag is, zult u in dat geval helaas tot na het weekend moeten wachten.
Wie kan een voogdijregeling in het testament opnemen?
In beginsel kan elke vader en moeder een voogdijregeling in het testament opnemen. Het enige wat hiervoor nodig is, is dat u het ouderlijk gezag heeft. Moeders hebben die automatisch, maar vaders die niet getrouwd zijn of een geregisteerd partnerschap zijn aangegaan, beschikken niet over het ouderlijk gezag. Zij kunnen dus geen voogdijregeling in het testament opnemen. Wilt u als vader alsnog het ouderlijk gezag krijgen, kunt u op deze site van de Rijksoverheid lezen wat u hiervoor kunt doen. Het is tenslotte niet mogelijk om een voogdij te regelen als u reeds opgenomen bent in een voogdijregeling.
Wie mag ik als voogd aanwijzen?
U heeft het recht om in uw testament iedere volwassene te benoemen tot voogd. Elke man of vrouw die u geschikt acht om voor uw kinderen te zorgen mag u in uw voogdijregeling aanwijzen. Tevens heeft u in uw testament de gelegenheid om meerdere voogden aan te wijzen. Iets wat wij altijd zullen adviseren. Wanneer de eerstaangewezen voogd namelijk later niet de voogdij kan/wil aanvaarden, biedt uw voogdijregeling een alternatief. Verder suggereren wij om geen echtpaar/stel in uw voogdijregeling aan te wijzen. Als zij vroeger of later om een of andere reden geen stel meer zijn, kan er dan niet meer voldaan worden aan de eis van gezamenlijk zorg voor uw kind(eren).
Hoe wordt ik voogd?
U wordt voogd nadat er een beroep op u is gedaan om de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen op uw schouders te nemen. Een korte tijd eerder hebben de kinderen hun ouders verloren en u bent in het testament genoemd als degene in wie men het grootste vertrouwen had om de zorg over de kinderen over te nemen. Indien u hiertoe bereid bent, zult u het voogdijschap moeten aanvaarden. Dat doet u door bij de notaris een verklaring te ondertekenen. In deze verklaring geeft u aan de voogdij-benoeming te aanvaarden. De notaris zal vervolgens uw verklaring inschrijven bij de rechtbank. Vanaf dat moment bent u officieel benoemd tot voogd.
Hoe voorkom ik dat ze onze schenking gaan verbrassen?
Het is helaas niet mogelijk om volledige controle te hebben over hetgeen uw meerderjarige kinderen of kleinkinderen met uw schenking gaan doen. Ze kunnen uw schenkingen er doorheen jagen zonder dat u er iets tegen kunt doen. Tuurlijk, iets onderhands afspreken of op papier zetten is meer dan vanzelfsprekend. Maar formeel heeft u geen echte instrumenten om een verstandige besteding af te dwingen.
Per testament
Testamentair heeft u die wel. In een testament kunt u een zogenaamde bewindvoerdersclausule op laten nemen. In deze bepaling wijst u een bewindvoerder aan die erop toe gaat zien dat uw nagelaten geld goed en verantwoord besteed wordt.
Houdt een bv mijn privé vermogen buiten bereik van schuldeisers?
Jazeker, met een bv is uw vermogen beschermd tegen lastig crediteuren. Althans, uw privé vermogen. Want het geld dat u in uw bedrijf heeft gestoken blijft binnen hun bereik. Als ondanks al uw inspanningen uw bv in zwaar weer raakt, is er een gerede kans dat u uw investeringen kwijt bent. De beste manier om ook uw zakelijk vermogen te beschermen is dan ook het oprichten van een tweede bv, een zogenaamde holding of moedermaatschappij.
1 bv is geen bv
Met uw huidige bv – de werkmaatschappij – blijft u gewoon zaken doen, maar alles van duurzame waarde (aandelen, winstreserves, auto, pand, patenten, pensioen) brengt u onder in uw holding. Zo blijft uw bedrijfskapitaal optimaal beschermd, ook als uw bv schipbreuk maakt.
Verantwoord ondernemen
Bij een faillissement van uw werkmaatschappij, kunt u alsnog hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden wanneer wanbeleid door oorzaak is geweest. Dit is in de wet verankerd sinds de invoering van de flex-bv wetgeving. In elk geval hebt u met een holding nog een extra voordeel voor de vennootschapsbelasting. U mag de eventuele kosten van de holding verwerken in de vpb-aangifte van de werkmaatschappij.
Wat doet de executeur?
De executeur – degene die via een testament is aangezocht om na overlijden de nalatenschap af te wikkelen – heeft uiteenlopende taken. Die zijn afhankelijk van hetgeen er in het testament vermeld staat. Het kan slechts gaan om de verzorging van de begrafenis of crematie (als zgn. uitvaart-executeur), maar ook om ‘het beheer van de goederen uit de nalatenschap’. U moet daarbij denken aan het innen van vorderingen, het aflossen van schulden of zelfs het draaiende houden van de erflaters onderneming.
Turbo
Andere taken van de beheers-executeur zijn het aflossen van nog openstaande schulden, het voldoen van de aanslag erfbelasting maar vooral het maken van een boedelbeschrijving. De wet staat toe dat hij/zij in overleg met de erfgenamen de woning mag verkopen, maar uitsluitend om de schulden te vereffenen. Wat deze executeur niet mag doen is uiteindelijk het geld verdelen en rekeningen opzeggen. Dit recht is voorbehouden aan de afwikkelingsbewindvoerder. Deze executeur bekend als turbo-executeur hoeft daarvoor geen toestemming vooraf te vragen aan de erfgenamen. Hij/zij zal natuurlijk net als ieder ander executeur wel altijd rekening en verantwoording verschuldigd zijn aan hen en hun voortdurend op de hoogte moeten brengen.
Vergoeding
De executeur hoeft het werk niet gratis te doen. Meestal volgt uit de werkzaamheden een vergoeding ter waarde van 1% van de totale erfenis. Maar desgewenst kan hiervan worden afgeweken.
Wat gebeurt er met mijn erfenis als mijn vader/moeder hertrouwt?
Als uw vader of moeder gaat hertrouwen, zult u voor uw erfenis met name moeten letten op de grondslag van het huwelijk. Wanneer men trouwt op basis van gemeenschap van goederen, zal ook uw erfdeel in de nieuwe goederengemeenschap komen. Als later uw vader of moeder eerder komt te overlijden dan de nieuwe partner, mag deze zijn/haar recht doen gelden op de goederengemeenschap. Dus ook op bijvoorbeeld een erfstuk. We noemen dit risico ook wel het stiefoudergevaar.
Wilsrechten
De wetgever heeft dit gevaar onderkend en zogenaamde wilsrechten in het leven geroepen. Kinderen die erfgenaam zijn, kunnen door middel van een notariële verklaring een claim leggen op bepaalde goederen en daarmee voorkomen dat die goederen uit het zicht verdwijnen. Uiteraard kent deze claim een waardebeperking. Zij mag niet hoger zijn dan de waarde van de geldvordering die u volgens de wettelijke verdeling hebt verkregen uit de nalatenschap van de eerst overleden ouder.
Niet volledig
Een andere beperking kan ontstaan als uw vader of moeder in het testament een bepaling heeft laten opnemen over die wilsrechten. Om de langstlevende partner zo lang mogelijk beschermd te houden tegen al te veel wilsrechtelijke claims, kan men in het testament opgenomen hebben dat de kinderen hiervan uitgesloten zijn, of dat zij slechts op enige goederen hun wilsrechten mogen claimen.
En ook niet meteen
Een wilsrechtelijke claim hoeft ook niet direct ingelost te worden. In de notariële verklaring kan aangegeven worden dat het goed buiten de nieuw te vormen goederengemeenschap blijft, maar pas bij overlijden van uw langstlevende ouder aan u komt te vervallen. Zo hoeft uw vader of moeder niet tegen zijn/haar wil de door u gewenste goederen af te geven.
Hoeveel tijd zijn jullie kwijt aan een aandelenoverdracht?
Het valt niet vooraf vast te stellen hoeveel tijd het kost om aandelen over te dragen. Veel is afhankelijk van uw medewerking. In het geval u alle nodige documenten paraat heeft en direct kunt aanleveren is de aandelenoverdracht binnen drie weken een voldongen feit. Zo niet, dan kan het langer duren.
Mag ik winst maken met een stichting?
Absoluut. U mag gewoon winst maken met een stichting. Het is zelfs toegestaan om dit in uw statuten op te nemen als zijnde het doel van uw stichting. Alleen mag die winst niet bestemd zijn om het bestuur te verrijken maar moet zij uitgekeerd worden aan een ideëel of sociaal doel. Wel mag een een onkostenvergoeding uitgekeerd worden, maar de fiscus uiteindelijk wel naar een verantwoording van die onkosten.
Hoe maken we een verklaring van erfrecht?
Voor een verklaring van erfrecht moeten we eerst een afstammelingenonderzoek doen bij de gemeentelijke administraties. We weten dan precies wie alle erfgenamen zijn. Daarna krijgt iedere erfgenaam een brief met uitgebreide informatie plus een verklaring die ondertekend moet worden. Deze verklaring dient duidelijkheid te verschaffen over wat iedere erfgename met zijn/haar erfdeel wilt doen: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of simpelweg weigeren.
Legalisatie
U begrijpt dat je met deze verklaring een belangrijke keuze maakt. Hij moet dan ook officieel ondertekend worden, met een zogenaamde gelegaliseerde handtekening. Daarvoor kunt u terecht op het gemeentehuis of bij een notaris in de buurt. Houdt hierbij rekening met enige kosten. Andere kosten kunnen ontstaan als u de nalatenschap beneficiair wilt aanvaarden of juist verwerpen. De rechtbank brengt dan griffiekosten in rekening. Voor een zuivere aanvaarding is dat niet het geval.
Alle stukken verzamelen
Het is voor de uiteindelijke verklaring van erfrecht van belang dat wij alle gelegaliseerde verklaringen retour krijgen. Daarnaast moeten we van alle gemeentes uitsluitsel krijgen omtrent het afstammelingenonderzoek. Dat vereist de wet. Een mogelijk gevolg hiervan is dat er vertraging in de looptijd kan ontstaan, met name als we onvoldoende medewerking krijgen van erfgenamen en/of gemeentes.
Afronding verklaring van erfrecht
Zodra we uiteindelijk alles in ons bezit hebben, kunnen we overgaan tot het opstellen van uw verklaring van erfrecht. Een eerste concept hiervan ontvangt u ter goedkeuring. Bij akkoord volgt dan de definitieve versie volgt.
Vastgoed
Zodra uw verklaring van erfrecht voltooid is, kunnen we deze (voor een beperkt bedrag) ook inschrijven in het Kadaster. Dat kan uiterst zinvol zijn wanneer er onroerend goed in de nalatenschap zit en u deze op naam van de erfgenamen wenst te hebben.
Verklaring van executele
Behalve de erfgenamen zullen we – indien benoemd in het testament – ook de executeur aanschrijven. Die heeft een zogenaamde verklaring van executele nodig. Een document waarin alle taken en bevoegdheden van de executeur staan. Om deze verklaring af te geven moet we natuurlijk wel weten of hij/zij bereid is de benoeming te aanvaarden. De executeur ondertekent daartoe een verklaring aanvaarding van executele. Op het gemeentehuis of bij een notaris en de buurt. Ook hiervoor kunnen mogelijk kosten gemoeid zijn.
Wat heb ik aan een fiscaal partnerschap?
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heeft u volgens de fiscus een fiscaal partnerschap. Fijn, want dan kan u via uw aangifte Inkomstenbelasting enkele financiële voordelen binnenhalen. Woont u samen, dan krijgt u die voordelen pas wanneer u een samenlevingscontract heeft én minimaal een half jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven.
De voordelen van fiscaal partnerschap
- Aftrekposten Met een fiscaal partnerschap kunt u kiezen wie welke aftrekpost in zijn/haar aangifte gaat opnemen. Als de meest verdienende partner bijvoorbeeld de woningkosten of studiekosten opgeeft, kan de aanslag gunstiger uitvallen.
- Uitbetaling heffingskorting Wie geen inkomen heeft, heeft geen recht op deze korting op uw aangifte. Het fiscaal partnerschap laat u hiervan wel profiteren.
- Vermogen U profiteert van meer vrijstelling op de vermogensbelasting. Individueel is de drempel slechts €21.139. Met een vrijstelling tot €42.278 voor fiscale partners kunt u veel geld besparen.
En de nadelen
- Aftrekposten U kunt mogelijk bepaalde aftrekposten mislopen. Die van de schenking aan goede doelen bijvoorbeeld.
- Toeslagen Uw beide inkomens worden door de fiscus opgeteld. Als u een inkomensafhankelijke toeslag ontvangt zoals een zorgtoeslag kunt u het recht hierop kwijtraken.
Wat is een erfenis zuiver aanvaarden?
Zuiver aanvaarden betekent dat u een nalatenschap volledig accepteert, inclusief eventuele schulden. Daarnaast betekent zuiver aanvaarden dat u verantwoordelijk gaat zijn voor de afwikkeling van de gehele nalatenschap. U bent dan samen met de andere erfgenamen verplicht dit voor uw rekening te nemen.
Hoofdelijk aansprakelijk
Die verplichting geldt ook wanneer de erflater een executeur in het testament heeft benoemd, maar deze nog niet aanvaard is. Zolang u niet kunt bewijzen dat eventuele schulden uit de nalatenschap afgelost kunnen worden, zijn u en de andere erfgenamen tot afwikkeling ervan verplicht. Wat er overblijft na de afwikkeling is voor u, maar eventuele resterende schulden zult u mogelijk hoofdelijk aansprakelijk zijn. We spreken dan van een een negatieve nalatenschap. Het tegendeel, een positieve nalatenschap, zult u uiteraard eerder zuiver willen aanvaarden dan wanneer zij negatief is.
Een keuze uit drie
Zuiver aanvaarden is een van de drie opties waaruit u kunt kiezen wanneer een nalatenschap vrijkomt. Naast zuiver aanvaarden kunt u ook kiezen uit de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden (alleen het batig saldo). Wie de nalatenschap verwerpt, is geen erfgenaam meer en heeft op geen enkele manier zeggenschap noch bemoeienis met de afwikkeling van de nalatenschap.
Wat is een erfenis beneficiair aanvaarden?
Een erfenis beneficiair aanvaarden houdt in dat u als erfgenaam graag het erfdeel wenst te ontvangen waar u recht op heeft, maar niet op wil draaien voor mogelijk aanwezige schulden. U bent uitsluitend bereid een positief saldo te aanvaarden. <br/>
Uw beneficiaire aanvaarding betekent wel dat – net als bij een zuivere aanvaarding – u verplicht zult zijn de volledige nalatenschap af te wikkelen. De wetgever heeft immers ook ook gehad voor de belangen van eventuele schuldeisers.
Boedelbeschrijving
Om de nalatenschap af te wikkelen zult u een boedelbeschrijving dienen op te (laten) maken. Dit is een inventarisatie van alle schulden en bezittingen. Beneficiair aanvaarden wordt daarom ook wel aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Deze beschrijving die uiteindelijk langs de rechter moet is een onderdeel van de zogenaamde vereffeningsprocedure. Lees hier meer over de vereffeningsprocedure en de gevolgen van beneficiair aanvaarden. Het is in uw belang deze procedure te volgen. Ingeval u dit niet doet en er blijken toch meer schulden te zijn dan baten, zult u daarvoor prive aansprakelijk worden
Inschrijving verklaring beneficiaire aanvaarding
U begrijpt dat het beneficiair aanvaarden ervoor zorgt dat de nalatenschap niet direct kan worden afgewikkeld en dat mogelijke schuldeisers in de wacht worden gezet. Voor hun duidelijkheid eist de wet dan ook dat uw verklaring tot beneficiaire aanvaarding wordt ingeschreven bij de Rechtbank. Daar volgen wel kosten uit. €122 om precies te zijn.
Mag ik een erfenis weigeren?
U kunt zeer zeker een erfenis weigeren. Geen probleem. We zouden het u zelfs ten zeerste aanraden wanneer u het sterke vermoeden heeft dat de nalatenschap u problemen gaat geven. Als de erfenis schulden bevat, mag de schuldeiser zomaar aan uw deur kloppen.
Naar de rechtbank
Voor het weigeren of verwerpen van een erfenis, gaat u langs de griffie van de rechtbank. Daar zult u na betaling van €122 aan griffiekosten een verklaring moeten ondertekenen waarin u de erfenis formeel verwerpt. Vanaf dat moment bent u geen erfgenaam meer en hoeft/mag u niet meer de nalatenschap afwikkelen. Weliswaar zult u niks ontvangen als daar een positief saldo uit voortvloeit, maar u bent niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor mogelijke schulden.
Op deze pagina van Rechtspraak.nl leest u meer over de procedure
Andere consequenties
Een erfenis weigeren – ook wel verwerpen genoemd – heeft wel enige gevolgen. Wanneer u bijvoorbeeld kinderen heeft, zullen zij op grond van plaatsvervulling de verworpen erfenis in de schoot geworpen krijgen. Ingeval het echt om een nalatenschap vol schulden gaat adviseren we om gezamenlijk de nalatenschap te verwerpen. Dat scheelt griffiekosten. Ten eerste De wetgever heeft namelijk ook oog gehad voor de belangen van de eventuele schuldeiser. Lees hier meer daarover.
Wat gebeurt er als we een erfenis weigeren?
Als u een erfenis weigert, bent u geen erfgenaam meer en zal iemand anders uw plaats moeten innemen. Dat vereist de wet. Veelal zullen uw kinderen, uw erfgenamen, u vervangen via plaatsvervulling. Maar het is ook mogelijk dat de erflater een testament heeft laten opstellen met daarin een zogenaamde subsidiaire erfstelling. Het testament noemt dan iemand anders die uw plaats mag innemen wanneer u de erfenis weigert. Uiteraard krijgen ook alle “vervangende” erfgenamen dezelfde keuze voor wat men met de erfenis kan doen: verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Kinderen jonger dan 18 krijgen die niet. Zij kunnen/mogen niet de erfenis weigeren en zullen deze altijd beneficiair moeten aanvaarden.
Schuldeiser niet in de kou
Het gevolg van het weigeren van een erfenis betekent wel een bepaalde onzekerheid voor mogelijke schuldeisers. De verantwoordelijkheid voor de afwikkeling ligt nu niet meer bij u maar bij de overige erfgenamen. Ten bate van enige zekerheid voor die schuldeisers eist de wet dan ook dat uw verklaring tot verwerping wordt ingeschreven bij de Rechtbank. Daar volgen wel kosten uit. €122 om precies te zijn.
Wat is een vereffeningsprocedure?
Een vereffeningsprocedure is een formele procedure die verplicht is als u een beneficiar aanvaarde erfenis gaat afwikkelen. Zij is in die zin formeel omdat de rechtbank de eindverantwoordelijkheid krijgt over de gehele afwikkeling. Als u erfgenaam bent zult u met deze procedure niet meer hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden uit de nalatenschap. Die aansprakelijkheid ligt nu bij alle erfgenamen gezamenlijk. U zult dan samen als vereffenaars de nalatenschap dienen af te wikkelen. Mocht er per testament een executeur zijn aangewezen, is diens rol uitgespeeld tenzij hij/zij kan bewijzen dat de afwikkeling een positief saldo gaat opleveren.
Boedelbeschrijving
De afwikkeling houdt in dat u – ook als schuldeisers ontbreken – een advertentie in een landelijk dagblad en de Staatcourant dient te plaatsen. Voorts zal er ook een omschrijving van de boedel moeten komen waarin alle bezittingen en eigendommen (huis!) in kaart zijn gebracht. Hieruit kunnen mogelijk nog eventuele schulden nog worden afgelost. Overigens is de boedelomschrijving mede-naamgever van de procedure die soms ook bekend staat als “beneficiaire aanvaarding onder het voorrrecht van boedelbeschrijving”.
De rechter controleert
Let wel, in de rol van erfgenaam bent u dan wel niet meer hoofdelijk aansprakelijk. Als vereffenaar heeft u die aansprakelijkheid wel degelijk. Wanneer de rechter nalatigheden bespeurt, kunt u alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden voor schuldeisers. U kunt uiteindelijk van deze vereffenaarsaansprakelijkheid ontslagen worden. Met name door het volgen van een zogenaamde verzoekschriftprocedure. Ook hierbij zal de notaris u graag willen helpen.
Wat is het energielabel?
Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe goed uw woning in vergelijking met soortgelijke woningen presteert als het gaat om energieverbruik. In het document vindt u net als o.a. bij auto’s en wasmachines de energiezuinigheidsklasse (variërend van A++ tot en met G, van donkergroen tot en met rood). Daarnaast geeft het aan wat u zou kunnen doen om uw woning (nog) energiezuiniger te maken. De functie van het energielabel is om kopers een indicatie te geven met welke vaste lasten ze straks te maken krijgen. Als u een woning wilt kopen met het label G, kunt u zeker zijn dat er straks flink wat stookkosten zullen volgen. Als verkoper weet u met dit label gelijk waar uw koper nog meer op zal letten.
Wettelijk verplicht
Met ingang van 1 januari 2015 is iedere verkoper verplicht om desgevraagd een energielabel te tonen aan koper en huurder. In januari is hierover een brief verzonden. In deze brief staat vooralsnog het voorlopige energielabel van uw woning. Tevens meldt de brief hoe u als verkoper of verhuurder een definitief label kunt verkrijgen. Belangrijk, want zonder dit label kunt u dan een boete krijgen. Een boete die kan oplopen tot vierhonderdvijf euro (€ 405,00)
Wilt u weten wat het energielabel is van uw huidige woning?
Ga naar: www.zoekuwenergielabel.nl.
Schenken op papier, hoe werkt dat?
Schenken op papier is de manier om op een zo’n fiscaal gunstig mogelijke wijze uw geld over te dragen naar een volgende generatie. Als u dit slim aanpakt, kunt u besparen op de erfbelasting (voor uw erfgenamen), op inkomstenbelasting maar ook op die beruchte eigen bijdrage die u gevraagd wordt op het moment dat u een WLZ-instelling moet betrekken. Een verzorgingstehuis bijvoorbeeld.
Schenken zonder er armer op te worden
Schenken op papier werkt vrij eenvoudig. U “schenkt” elk jaar een bedrag aan een kind. Dat kan tot €5229 belastingvrij. Dit geld hoeft u niet over te maken. U doet dit slechts op papier: een akte waarin u uzelf schuldig verklaart voor een bepaald bedrag. De fiscus beschouwt dit geld echter wel als zijnde geschonken. Althans, zolang u ook elk jaar de wettelijke rente overmaakt aan de begunstigde. Op het moment dat uw nalatenschap opeisbaar wordt, komt het geschonken vermogen in het bezit van de kinderen zonder dat zij hierover erfbelasting verschuldigd zijn. Tot die tijd kunt u gewoon over uw eigen geld blijven beschikken. Overigens kunt u ook gewoon uw geld “schenken” dat u nog in uw huis heeft zitten.
Moet ik het op papier geschonken geld apart zetten?
Dat is niet nodig. U heeft uw geld immers slechts “op papier” geschonken. Virtueel. U kunt er gewoon over blijven beschikken en naar behoeve uitgeven. Bedenk wel dat u jaarlijks de af te dragen wettelijke rente van 6% over uw schenking onder schulderkenning ook echt overmaakt op de rekeningen van uw kinderen. Zij kunnen dat echter probleemloos weer terugboeken. Zeker, als die rente minder bedraagt dan €2.111, de belastingvrije voet. Zit het “geschonken” geld in woning? Ook geen punt. Wanneer u dat wenst kunt u uw woning verkopen. Tenslotte is het mogelijk om in de schenkingsakte zelf aan te geven wanneer uw schenking geëffectueerd moet worden. Na overlijden van u en uw partner bijvoorbeeld.
Ik heb geen vermogen. Kan ik toch schenken op papier?
Absoluut. U hoeft geen Zwitserse bankrekening te hebben om te gaan schenken op papier. Mogelijk zit uw vermogen in uw woning en hebt u liever niet dat bij het vrijkomen van uw nalatenschap uw kinderen veel erfbelasting moeten gaan betalen uit de verkoop van uw woning. Desgewenst kunt u ook een gedeelte van uw woning gaan schenken.
In feite hangt het vooral van uw besparingsdoelstelling af of het zinvol is om te gaan schenken op papier. Wilt u besparen op de inkomstenbelasting of op erfbelasting?
Kan ik meer schenken dan het maximum bedrag van €5363?
Meer schenken aan uw kinderen dan het van schenkbelasting vrijgesteld bedrag van €5363 (2018)? Tuurlijk, maar als de fiscus er lucht van krijgt, zal men aan de deur kloppen met een naheffing in de hand. Maak daarom gebruik van speciale vrijstellingen voor hogere bedragen. Daar kunnen soms eisen aan vast zitten over het schenkdoel en waaraan het geld besteed moet worden. Maar dergelijke vrijstellingen zijn eenmalig en dus niet voor herhaling vatbaar.
Schenking aan anderen
Wanneer u het plan heeft om te gaan schenken aan uw kleinkinderen of ouders, heeft u minder mogelijkheden tot belastingvrij schenken. Voor hen is de vrijstellingsgrens lager: €2129. Bekijk hier een overzicht van alle vrijstellingen. Als u meer wilt gaan schenken is het gebruik maken van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling een wijzere keuze. Op deze pagina leest u meer over eenmalig schenken.
Hoe voorkom ik dat aangetrouwde kinderen gaan erven?
Wanneer u liever niet wilt dat uw aangetrouwde kinderen gaan erven en op enige wijze in het bezit komen van een deel van uw nalatenschap, is een testament vooralsnog de enige optie. In uw testament wordt dan een uitsluitingsclausule opgenomen waarin u aangeeft dat uw nalatenschap niet in een gemeenschap van goederen gaat vallen. Het gevaar is namelijk dat wanneer dit wel gebeurt, een deel van uw vermogen na echtscheiding verdwijnt in de zakken van de ex van uw zoon/dochter. Met een uitsluitingsclausule, ook wel privé-clausule genoemd, hoeven de kinderen uw erfdeel niet te delen met hun partners en blijft uw nalatenschap in de familie.
Standaard in elk testament
Er wordt momenteel gewerkt aan nieuw huwelijksvermogensrecht. Daarin zal ook zonder testament uw nalatenschap buiten de goederengemeenschap blijven. Het is echter nog verre van zeker of deze regelgeving tot stand gaat komen. Tot die tijd wordt de uitsluitingsclausule vrijwel in elk testament opgenomen. Wanneer u wenst dat uw kleinkinderen wel van u gaan erven, kunt u kiezen voor tweetrapsmaking in uw testament. Lees hier meer daarover.
Ik ga een huis kopen. Wanneer heb ik een notaris nodig?
Bij een huis kopen denkt u natuurlijk gelijk aan de notaris. Maar die persoon zal pas in een later stadium in beeld komen. Eerst krijgt u als woningkoper te maken met de verkoopmakelaar. Hij/zij is de partij waarmee u onderhandelt over de koopsom van uw woning, over de overige voorwaarden en over de dag waarop de sleutels van uw nieuwe woning aan u overhandigd zullen worden. Het resultaat van uw onderhandelingen vindt u terug in de koopovereenkomst die de makelaar voor u gaat opstellen.
De notaris maakt alles officieel
Niet eerder dan nadat u de koopovereenkomst heeft ondertekend, komt de notaris van uw keuze in beeld. U of uw makelaar geeft hem een origineel exemplaar van uw koopovereenkomst waarna hij meteen aan de slag gaat om van u de nieuwe eigenaar van de woning te maken. Als eerste ontvangt u (en alle andere betrokken partijen) een opdrachtbevestiging plus een stappenplan waarin de gehele procedure staat omschreven.
Sleutels na ondertekening
Uw koopovereenkomst is voor elke notaris het uitgangspunt voor het opstellen van een zogenaamde akte van levering. Met dit document maakt de notaris van u officieel de nieuwe eigenaar. Zijn handtekening is hierin allesbepalend. Zodra u deze akte op het notariskantoor heeft mede-ondertekend, krijgt u van de verkoper de sleutels en mag u zich vanaf dat moment de trotse eigenaar van uw woning noemen.
Waarom zou ik als starter een bv willen oprichten?
Op zich hoeft u als starter niet per se een bv op te richten. Net als veel andere ondernemers kunt u ervoor kiezen eerst zaken te gaan doen als zzp-er en nog even de kosten van een bv-oprichting uitsparen. Op die manier kunt u nog eerst de markt aftasten, kijken hoe vruchtbaar uw idee/ondernemingsplan is en profiteren van enkele fiscale aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Nadeel hiervan is wel dat er geen onderscheid is tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. U bent dan ook persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die u moet maken om de onderneming op poten te zetten.
Niet privé aansprakelijk meer
Met een bv oprichten heeft u hiervan geen last. Een bv is een zelfstandig rechtspersoon dat onafhankelijk rechtshandelingen mag uitvoeren. Inkoop, sales, kosten etc. verlopen allemaal op naam van de bv. Privé bent u dan niet meer aansprakelijk, tenzij u kwetsbaar raakt voor het verwijt van wanbestuur. Bijkomend voordeel is dat er sinds 2012 een belangrijke drempel is verdwenen. U hoeft niet meer €18.000 in te brengen bij de oprichting en ook bank- en accountverklaringen zijn niet meer nodig. .
Hoe lang duurt het oprichten van een bv, stichting of vereniging?
Het oprichten van een bv, stichting of vereniging wilt u natuurlijk het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. We begrijpen dat en houden maximaal rekening met uw wensen. Momenteel hebben we standaard iets van twee weken nodig voor het oprichten van een bv, stichting of vereniging. Het kan ietsje sneller, maar dan moeten we alles kant en klaar aangeleverd krijgen. Wilt u met superspoed schakelen? Geen probleem, maar dan zullen we wel een spoedtarief moeten hanteren. We moeten immers even het werk voor onze andere opdrachtgevers neerleggen en doorgaan tot de kleine uurtjes of in het weekend. Niets is ons teveel.
Moet ik met mijn stichting ook naar de fiscus?
Of u met uw stichting ook naar de fiscus moet is afhankelijk van uw statuten en wat daarin wordt gezegd over het doel van uw stichting. Wanneer het doel van uw stichting commercieel is, Heeft is het mogelijk dat u te maken krijgt met een verplichte aangifte voor omzetbelasting, de btw. U hoeft daarvoor niet zelf naar de fiscus. Met de inschrijving van uw stichting in het Handelsregister zorg de Kamer van Koophandel ervoor dat uw stichting wordt aangemeld bij de Belastingdienst. Heeft uw stichting louter een ideeël doel, dan kan de fiscus u verrassen bij schenkingen en erfenissen. Voorwaarde is dan wel dat uw stichting de zogenaamde ANBI-status heeft verworven.
Kan ik ook in mijn eentje een stichting oprichten?
Jazeker, u kunt ook alleen een stichting oprichten. U vormt dan in uw eentje het bestuur en kunt zonder overleg alle besluiten nemen. Het gevolg hiervan is wel dat in uw statuten er een en ander worden afgetimmerd voor het geval er zich met u persoonlijk een calamiteit voordoet. Uw stichting is immers afhankelijk van uw eigen welbevinden.
Wat zijn jullie rekeningnummers?
Rabobank, IBAN NL21 RABO 0114 0157 08
t.n.v. Derdengelden 010NOTARIS.
Wilt u vanuit het buitenland overboeken, dan heeft u ook een BIC ofwel SWIFT adres nodig: RABONL2U
Wat is een vervalbeschikking/vervalbeding?
Wanneer u een samenlevingscontract heeft en ook een testament, wilt u natuurlijk niet dat het testament van kracht blijft nadat aan het samenwonen een einde is gekomen Met een vervalbeding – in het testament een vervalbeschikking genoemd – geeft u aan dat in die situatie uw wens om uw partner tot erfgenaam te benoemen, komt te vervallen.
Wat is een uitsluitingsclausule?
Een uitsluitingsclausule is een bepaling in uw testament waarmee u voorkomt dat uw (in gemeenschap van goederen) aangetrouwde kinderen mede van u kunnen erven. Dankzij deze uitsluitingsclausule blijft de erfenis voor uw zoon en dochter privé en verdwijnt zij niet in de goederengemeenschap. Laat u deze bepaling achterwege, dan zou na een latere echtscheiding de ex er met een deel van de nalatenschap vandoor kunnen gaan
Wat is een finaal verrekenbeding?
Een finaal verrekenbeding is een afspraak die u in uw huwelijkse voorwaarden maakt over de manier waarop u de gezamenlijk verworven inkomsten (partnerpensioen o.a.) als ook het geld dat er was voor het huwelijk gaat verdelen bij een echtscheiding. Wat vaak wordt afgesproken is om te gaan verrekenen alsof men getrouwd was in gemeenschap van goederen. Meestal komt dit neer op fifty-fifty verdeling.
Zorgt de notaris voor de registratie van de stichting bij KvK en fiscus?
Absoluut. U hoeft niet de deur uit voor de registratie van de stichting bij KvK en fiscus. In de kosten voor de notaris zitten ook de kosten voor de registratie van de stichting. De notaris zal dit dan ook voor u regelen. De kosten die de Kamer van Koophandel vragen voor registratie in het Handelsregister zijn helaas niet inbegrepen. De Kamer zal u hierover apart factureren. Als uw stichting een commerciële doelstelling heeft, zal de Kamer daarnaast uw stichting ook aanmelden bij de Belastingdienst. U ontvangt dan een btw-nummer.
Kan ik een vereniging oprichten zonder notaris?
Ja, u kunt ook gewoon een vereniging oprichten zonder notaris. Met de buren bijvoorbeeld. We spreken dan van een vereniging met beperkte aansprakelijkheid. Wanneer u dat wilt kunt u een dergelijke vereniging – al dan niet met statuten – inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en laten optreden als rechtspersoon. U heeft dan dezelfde rechten en plichten. Het is evenwel niet mogelijk om onroerende goederen op naam van uw vereniging te verkrijgen en ook kan zij geen erfgenaam zijn.
Wel risico bij schulden
Verder zullen in een vereniging met beperkte aansprakelijkheid alle bestuursleden persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Een risico die niemand eigenlijk wil lopen. Het is dan ook niet verstandig om bestuurslid van een dergelijke vereniging te zijn als er geld (contributies) bij komt kijken. Dan kunt u toch beter die aansprakelijkheid anders regelen, door met name uw vereniging wel notarieel op te richten. Dat kan een hoop zorgen schelen.
Ik heb documenten die langs de notaris moeten. Hoe verloopt zo’n legalisatie?
Er is u gevraagd om een legalisatie van uw handtekening onder de documenten. Dit houdt in dat de notaris officieel getuigt dat uw handtekening ook echt die van u persoonlijk is. Zo kan het mogelijk zijn dat u een verklaring moet afleggen waarin u aangeeft wat u met een bepaalde nalatenschap wil doen (zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen). Met de legalisatie van uw handtekening wordt uw verklaring dan officieel bekrachtigd.
Geldige legitimatie
Een legalisatie verloopt vrij eenvoudig. De notaris controleert aan de hand van uw legitimatie (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart) uw identiteit waarna u in zijn/haar aanwezigheid de handtekening mag zetten. Let wel, u dient naar het notariskantoor een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Afspraak
Bij 010Notaris kunt u uw documenten laten legaliseren op elk moment dat de notaris aanwezig is. U dient hiervoor een afspraak te maken. De kosten voor een legalisatie zijn €100 per handtekening (per document)
Mijn partner heeft mij onterfd. Kan dat?
Ja, het is mogelijk dat uw echtgen(o)ot(e) of geregistreerd partner u per testament heeft uitgesloten van alle rechten op diens nalatenschap. Op dezelfde manier als dat kinderen worden onterfd. Alleen hebben zij meer rechten in de vorm van een legitieme portie. Die rechten heeft u helaas niet. Als onterfde partner heeft u slechts het recht op (beperkt) vruchtgebruik. Tot zes maanden na het overlijden van de erflater kunt u gebruik blijven maken van de echtelijke woning en inboedel. De erfgenamen kunnen daar niet tegen in het geweer komen en pas na zes maanden dit deel van hun nalatenschap opeisen.
Let wel: wanneer u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had in gemeenschap van goederen blijf u natuurlijk wel altijd uw eigen deel hieruit behouden.
Hebben jullie ook een routeomschrijving?
Per auto is 010Notaris op onderstaande manieren bereikbaar. Bekijk hier de route wanneer u reist per openbaar vervoer.
Komende uit noordelijke richting over de A16 richting Dordrecht:
-Neem de afslag 26 Kralingen
-Sla beneden rechtsaf naar S108. U bevindt zich nu op de Jacques Dutilhweg
-Sla na 150 meter linksaf richting de Kralingse Zoom
-Sla 380 meter verderop linksaf naar de ’s-Gravenweg. U herkent deze kruising aan de klok in het midden.
-Neem vervolgens na 440 meter – aan de andere zijde van het snelwegviaduct – de eerste straat linksaf.
-U bent gearriveerd op de Jan Leentvaarlaan. Na 15 meter vindt u links onze parkeerplaats.
Komende over de A16 uit zuidelijke richting:
-Neem de afslag 26 Kralingen
-Sla beneden linksaf naar S108. U rijdt nu op de Jacques Dutilhweg
-Sla op het einde opnieuw linksaf. U rijdt nu op de Kralingse Zoom
-Ga bij het eerstvolgende verkeerslicht, ter hoogte van een klok, linksaf de ’s Gravenweg op.
-Neem na 440 m. – aan de andere zijde van het snelwegviaduct – de eerste straat.
-U bent nu op de Jan Leentvaarlaan. Na 15 meter kunt u links onze parkeerplaats opdraaien.
Komende uit westelijke richting/centrum Rotterdam:
-Volg borden Ring A16 richting de Maas (te bereiken via Erasmusbrug (S100) bijvoorbeeld of het Havenziekenhuis (S107)).
-Rij in oostelijke richting. U bevindt zich nu op de Boompjes/Maasboulevard.
-Blijf de weg volgen. U passeert een benzinestation.
-Houdt na het hierop volgende verkeerslicht rechtsaf richting S108
-Sla boven linksaf. U bent nu op de Kralingse Zoom.Ga bij het derde verkeerslicht- ter hoogte van de klok – rechtsaf naar de ’s Gravenweg.
-Rij 440 m door totdat u het viaduct onder de A16 gepasseerd bent en ga linksaf bij de eerstvolgende zijstraat. U bent gearriveerd op de Jan Leentvaarlaan. Na 15 m kunt u onze parkeerplaats oprijden.
Wat is koude uitsluiting?
Koude uitsluiting is het uitsluiten van elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap tussen u en uw partner. Om dit te doen heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig. Dan kunt u als u gaat trouwen of als partners laat registreren in uw huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden aangeven dat uw beider inkomsten, bezittingen en schulden gescheiden moeten blijven. Wat u in uw verleden heeft opgebouwd blijft apart, evenals toekomstige inkomsten, bezittingen en schulden.
Zorgplicht
Koude uitsluiting ontslaat u uiteraard niet van de wettelijke plicht om voor elkaar te zorgen. De kosten van de huishouding zullen beide partner naar rato van inkomen moeten opbrengen. Verder dient u er rekening mee te houden dat ook bij einde huwelijk door echtscheiding alles gescheiden blijft. Als u dat niet wenst, kunt u in uw voorwaarden een zogenaamd finale verrekenbeding op laten nemen. In geval van echtscheiding wordt dan een verdeling mogelijk als ware u getrouwd geweest in gemeenschap van goederen. Dit finale verrekenbeding kunt u overigens ook gebruiken wanneer u erfbelasting wilt besparen bij het eerste overlijden. Vraag daarnaar bij uw notaris.
Wat is een echtscheidingsclausule?
Een echtscheidingsclausule is een testamentaire bepaling die moet zorgen dat partners die in scheiding liggen niet van elkaar kunnen erven. Zonder deze bepaling wordt bij eerste overlijden de regels van de wettelijke verdeling van kracht en zult u gedurende de scheiding gewoon van elkaar erven. Pas wanneer de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, is men geen erfgenaam meer van elkaar.
NB: Bovenstaande is ook van toepassing indien getrouwd onder het sluiten van huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden bieden bescherming bij scheiden, niet bij overlijden.
Voorbeeld
Meneer en mevrouw Jansen zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Alles is hierin voor hen apart gehouden. Zij hebben twee kinderen en alles gaat voortvarend tot meneer Jansen besluit om na 14 jaar huwelijk de echtscheiding aan te vragen. Zijn vrouw is het er niet mee eens en gaat in verzet. Het resultaat is dat de scheiding verzandt in een langslepend conflict van twee jaar.
Helaas komt gedurende deze periode meneer Jansen te overlijden. Omdat hij geen testament heeft laten opstellen, bepaalt de wet wat er met zijn nalatenschap moet gebeuren: mevrouw Jansen erft zijn volledige nalatenschap, de kinderen moeten op hun erfdeel wachten totdat ook zij is overleden.
Voorkomen is beter
Om te voorkomen dat zijn nalatenschap naar zijn toekomstige ex gaat, had meneer Jansen een testament moeten laten opstellen. Een testament met daarin een echtscheidingsclausule. Na zijn overlijden was dan alles naar de kinderen gegaan.
Wat is een niet-opeisbaarheidsclausule?
Een niet-opeisbaarheidsclausule is een bepaling in het testament die voorkomt dat kinderen hun erfdeel voortijdig kunnen opeisen en de langstlevende partner hoge kosten moet maken. De clausule komt onder andere van pas als u ongehuwd samenwoont en kinderen heeft. Zonder een testament bepaalt de wet dan dat uw kinderen – de wettelijke erfgenamen – hun erfdeel direct verkrijgen na overlijden van een van u beiden.
Optimale bescherming van langstlevende partner
Wanneer u als ongehuwd samenwonende ouder uw partner verzorgd wilt achterlaten, is het dus noodzakelijk om een niet-opeisbaarheidsclausule in uw testament op te laten nemen. Voor de kinderen komen hun erfdelen dan pas vrij wanneer de langstlevende partner ook is overleden. Als die clausule ontbreekt komt hun erfdeel direct na het eerste overlijden (deels) in handen van de kinderen.
Voorbeeld:
Meneer Jansen en mevrouw Smit wonen na het opstellen van een samenlevingscontract al geruime tijd samen. Uit hun relatie hebben ze samen twee kinderen. Daarnaast hebben zij een testament laten opstellen waarin zij elkaar over en weer tot enig erfgenaam aanwijzen. Kortelings is evenwel na een lang ziekbed mevrouw Smit komen te overlijden. Haar testament gebiedt dat alles naar meneer Jansen gaat. De kinderen echter, kunnen ook putten uit haar nalatenschap. Maar liefst de helft van hun kindsdeel (de legitieme portie) mogen zij gewoon opeisen. Meneer Jansen is verplicht de bedragen direct uit te betalen. Als dit vermogen in een koopwoning zit, zal hij deze mogelijk hiervoor moeten verkopen.
Wat is de inbrengclausule?
De inbrengclausule is een bepaling in uw testament die van belang kan zijn als u aan uw erfgenamen schenkingen heeft gedaan. Voor bijvoorbeeld de financiering van een woning of een studie. Uitgangsgedachte is dat een schenking een voorschot is op de erfenis. Met de inbrengclausule kunt u ervoor zorgen dat elke erfgenaam een gelijk deel gaat ontvangen. In het kort komt het erop neer dat voor het vaststellen van de waarde van elk erfdeel de schenking virtueel weer moet worden ingebracht in uw nalatenschap.
Voorbeeld
Weduwe Smit had drie kinderen (Jan, John en Miranda). Ze was goed op de hoogte, vooral over de druk van erfbelasting. Onder het motto ‘minder nalaten, minder betalen’ is ze dan ook gaan schenken. Haar armlastige zoon John heeft ze wat extra toegeschoven: €85.000, terwijl Jan en Miranda het moesten doen met een bedrag van ieder €25.000. Toch €60.000 minder! Na haar overlijden moet de inbrengclausule een en ander rechttrekken.
Berekening nalatenschap
De inbrengclausule vereist dat voor de berekening van de nalatenschap alle schenkingen virtueel worden teruggegeven. Bovenop de feitelijke nalatenschap van €60.000,- komt dan een bedrag van (€80 + €25 + €25) €130.000 waardoor de totale nalatenschap virtueel uitkomt op €190.000. Alle kinderen hebben nu het recht op een derde hiervan: €65.000. Daar moet natuurlijk nog de schenking op verrekend worden. Jan en Miranda komen ieder uit op €25.000. Het geschonken geld aan John bleek hoger te zijn dan zijn erfdeel. Dat zou betekenen dat hij een schuld zou hebben aan weduwe Smits nalatenschap. Ergo voldoende reden om zijn erfenis te verwerpen. De wet gebiedt derhalve dat verrekende erfdelen nooit hoger mogen zijn dan de schenking. Hij blijft erfgenaam, maar dan met een nalatenschap nihil.
Meer informatie
Bovenstaand is slechts een voorbeeld van een eenvoudige toepassing. Er zijn meer mogelijkheden. Wilt u meer weten? We doen ze u graag uit de doeken tijdens een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.
Wat is de overlevingsclausule?
De overlevingsclausule is een bepaling in een testament die dient om dubbele erfbelasting te voorkomen. Die dubbele aanslagen kunnen namelijk ontstaan wanneer u en uw partner kort na elkaar komen te overlijden. Uw kinderen mogen dan aanslagen verwachten over zowel uw erfdeel als dat van uw partner. Om dit te voorkomen kunt u een overlevingsclausule in uw testament laten opnemen. U geeft dan aan dat wanneer de langstlevende partner binnen 30 dagen – de meest gebruikte periode – ook overlijdt, hij/zij nooit heeft geërfd van de eerstoverleden partner.
Formulering
De overlevingsclausule heeft doorgaans de volgende formulering:
“Ik benoem, onder de ontbindende voorwaarde dat hij/zij bij de aanvang van de dertigste dag na mijn overlijden zelf niet meer in leven is, tot mijn enig erfgenaam, mijn partner.”
Dankzij de ontbindende voorwaarde komt het erfrecht van de langstlevende partner te vervallen indien hij/zij binnen 30 dagen (ook) overlijdt.
Wettelijk of testamentair
Voor alle duidelijkheid, om dubbele aanslagen te voorkomen heeft u niet per se een testament nodig. Sinds 2010 bestaat er ook een wettelijke bescherming. Die luidt als volgt:
“De erfbelasting die van een verkrijger is geheven, wordt verminderd tot nihil indien over het verkregene, bij het overlijden van de verkrijger binnen dertig dagen na de verkrijging, nogmaals erfbelasting wordt geheven.”
Simpel gezegd komt dit erop neer dat de langstlevende partner wel als erfgenaam belastingplichtig is, maar dat de aanslag tot €0 wordt teruggebracht. Beide clausules kunnen wel tot een ander resultaat leiden als het gaat om de vrijstelling en belastingtarieven. Een voorbeeld zal een en ander verduidelijken:
Voorbeeld “Overlevingsclausule”
Meneer en mevrouw Jansen zijn reeds geruime tijd gehuwd. Uit hun huwelijk hebben zij één dochter, Jantien. Op zeker moment komt de heer Jansen te overlijden, en niet lang daarna ook zijn vrouw. Nu had hij een testament laten opstellen met daarin een overlevingsclausule waardoor mevrouw Jansen de status van erfgenaam verliest. Jantien blijft dus over als enige erfgenaam van de heer Jansen als ook van mevrouw Jansen. Zij profiteert hierdoor van twee vrijstellingen ter hoogte van €20.000.
Geen testament = wettelijke clausule
Als meneer Jansen nu geen testament had laten opstellen, was de wettelijke clausule van toepassing geweest. In dat geval zou Mevrouw Jansen tot haar dood erfgenaam van haar man geweest zijn. Jantien zou hierdoor alleen van haar moeder erven en niet meer van haar vader. Voor de erfbelasting zou ze dan nog maar eenmaal gebruik mogen maken van haar vrijstelling.
In voornoemde situatie pakt de testamentaire clausule voordelig uit ten opzichte van de wettelijke. Andersom is evenwel ook mogelijk:
Voorbeeld “Wettelijke clausule”
Weduwnaar De Vries heeft een zoon, Bas. Ook hij heeft geen partner meer, maar wel een dochter, Charlotte. Op een gegeven moment komt meneer De Vries te overlijden waarna een korte tijd later ook Bas zijn laatste adem uitblaast. Charlotte evenwel, mag blij zijn dat haar grootvader geen testament met een overlevingsclausule heeft laten opstellen. Weliswaar is zij zijn enige erfgename, maar met een tarief van 18 tot 36% boven de vrijstelling mag zij een stevige aanslag erfbelasting verwachten. Nu ze slechts van haar vader erft, krijgt ze te maken met een aanmerkelijk lager tarief (10 tot 20%).
Kortom, beide clausules kunnen, afhankelijk van de situatie, besparingen op de erfbelasting opleveren. Voor de juiste keuze is een deskundig advies uiteraard zeer zinvol. Wilt u sowieso op bovengenoemde manier besparing op erfbelasting mogelijk maken? Overweeg dan een tweetrapstestament.
Wat kan ik in een levenstestament regelen?
Er zijn diverse zaken die u met uw levenstestament kunt regelen. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de naam van degene die uw belangen gaat behartigen. Wie wordt de gesprekspartner van uw huisarts en specialist? Aan wie geeft u het vertrouwen om belangrijke beslissingen te nemen? Verder kunt u alvast nadenken over onderstaande mogelijke onderwerpen.
Gezondheid
- Wel of geen opname in een verpleegtehuis.
- Wilt u een euthanasieverklaring, niet-behandelverklaring of dementieverklaring?
- Of heeft u liever een behandelgebodverklaring waarin u aangeeft wel zoveel mogelijk behandeld te willen worden?
- Zijn er aanvullende voorwaarden waaronder u de gewenste verklaring wilt afgeven (een artsenverklaring bijvoorbeeld)?
- Moet u tijdens ziekte per se thuis worden verzorgd?
- Bent u al donor? Of wilt u de beslissing tot orgaandonatie aan uw nabestaanden overlaten?
- Wat zijn uw wensen voor de uitvaart?
Thuis
- Mogen uw kinderen eventueel uw woning verkopen?
- Wat moet er met uw spullen thuis gebeuren?
- Welk nieuw huis gaan uw huisdieren krijgen?
- Wilt u ook een voogdijregeling voor uw kinderen in uw levenstestament?
Financiën
- Wie gaat uw beleggingen en vermogen beheren? Moet daarop worden toegezien? Zo ja, door wie?
- Is het nodig dat u schenkingen blijft doen om erfbelasting te besparen?
- Heeft u op dit moment al volmachten afgegeven? Aan wie?
Bedrijf
- Moet uw onderneming worden verkocht?
- Wie krijgt de touwtjes in handen en wat mag hij/zij wel of niet doen?
Wat is mandeligheid?
Mandeligheid staat voor het gemeenschappelijke eigendom van onroerend goed. Binnenplaatsjes, poortjes, bruggetjes, slootjes. Het zijn net als brandgangen, tussenpaadjes en gemeenschappelijk groen allemaal zaken waarvan u een gemeenschappelijk eigendom kunt hebben met andere woningeigenaren. Let wel, het eigendom staat niet op naam, maar als bewoner bent u wel verplicht het gezamenlijk te beheren en te onderhouden. U kunt een mandelige zaak ook niet individueel verkopen
Mandelig ja of nee?
In beginsel staat elke mandeligheid vermeld in het Kadaster. Wanneer u een woning gaat kopen zult u de mandeligheid moeten kunnen teruglezen in de koopovereenkomst en (later) het eigendomsbewijs.
Wat is het verschil tussen levenstestament en algemene volmacht?
Op het eerste gezicht lijkt het nieuwe levenstestament sterk op de notariële algemene volmacht. In beide aktes kunt u een vertrouweling aanwijzen die uw belangen gaat behartigen in situaties waarin u daar zelf niet toe in staat (meer) bent. Een levenstestament biedt daarentegen meer mogelijkheden om zo gedetailleerd als u dat wilt, uw wensen vast te leggen. Daarnaast kunt u er meer persoonlijke zaken in kwijt zoals de verzorging van huisdieren etc. En krijgt u in een levenstestament – niet onbelangrijk – meer ruimte om uw wensen op medisch vlak vast te leggen. Een niet-behandelverklaring bijvoorbeeld .
Centrale registratie
Het meest zichtbare verschil tussen een levenstestament en een algehele volmacht is de administratie ervan. Levenstestamenten worden centraal vastgelegd. In het zogenaamde Centrale LevensTestamentenRegister staan sinds medio 2011 alle levenstestamenten vermeld die ooit door Nederlandse notarissen zijn opgesteld. Hierdoor kan iedereen die daartoe bevoegd is (uw notaris onder andere), uw levenstament inzien en gehoor geven aan uw wensen. Algehele volmachten kennen geen centrale registratie. Uw bedoelingen kunnen niet altijd en overal voor iedereen duidelijk zijn.
Wat zijn mentorschap, bewindvoering en curatele?
Wanneer mensen niet (meer) in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, kunnen zij juridische bescherming krijgen. Hulpverleners en/of familie kunnen dan bij de kantonrechter een aanvraag doen voor mentorschap, bewindvoering of curatele. De kantonrechter zal een oordeel vellen over de mate waarin bescherming nodig is, en vervolgens een mentor, bewindvoerder of curator toewijzen. Dat kan een familielid (de partner) zijn of een professional. Ook de notaris kan gevraagd worden om bijvoorbeeld als bewindvoerder op te treden.
Bewindvoering
Bewind heeft slechts betrekking op financiële beslissingen. Er zijn twee soorten bewindvoeringen: bewindvoering in een wsnp-traject (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) en beschermingsbewind dat van toepassing is op mensen met verminderde lichamelijke en geestelijke vermogens. In beide situaties krijgt de bewindvoerder de volledige zeggenschap over vermogen en inkomsten van degene die onder bewind is gesteld en de machtiging om belangrijke financiële beslissingen te nemen. Hij/zij is verantwoordelijk voor diens belangen en kan hierop door de rechter worden aangesproken.
Mentorschap
Mentorschap ondersteunt mensen die moeite hebben de regie over hun leven te houden. De door de rechtbank benoemde mentor is bevoegd om besluiten te nemen over hun verzorging, verpleging en medische behandeling. Kortom, alles wat niet met geld te maken heeft. Hij/zij kan iedere natuurlijke persoon zijn, een familielid, vriend of buurvrouw zolang men direct betrokken is en niet zelf handelingsonbekwaam.
Curatele
De curatele is een bescherming van zowel persoon als vermogen. Wie onder curatele is gesteld, verliest de handelingsbekwaamheid en kan op geen enkele wijze zelfstandig een rechtshandeling verrichten. De curator zal dan de onder curatele gesteld persoon vertegenwoordigen en diens belangen behartigen.
Wat als ik geen levenstestament afsluit?
In een levenstestament wijst u iemand aan die uw belangen gaat behartigen wanneer u daartoe niet (meer) in staat bent. Maar veel mensen zijn onbekend met levenstestamenten, ondanks uitgebreide voorlichtingscampagnes. Wat nu, wanneer u in een situatie komt te verkeren dat u die belangenbehartiging hard nodig hebt zonder dat er iets dergelijks als voorzorgsmaatregel geregeld is?
Bewind
Vooraleerst is het dan van belang dat er gekeken wordt naar de mate van wilsonbekwaamheid. U kunt alsnog naar de notaris gaan voor een levenstestament of volmacht, maar wanneer u naar zijn/haar oordeel onvoldoende wilsbekwaam bent, heeft u geen mogelijkheden meer. Het enige wat er dan nog gedaan kan worden is dat uw familie/zorgverleners een verzoek doen bij de Rechtbank. Een verzoek voor een onderbewindstelling. De rechter gaat dan iemand aanwijzen die de financiën onder zijn/haar hoede gaat nemen: de zogenaamde bewindvoerder.
Volledig onbekwaam
U begrijpt dat deze procedure ook gevolgd moet worden wanneer u op geen enkele manier uiting kan geven aan uw wensen. Dat doet zich voor wanneer u een zware hersenbloeding krijgt of in coma geraakt. Zonder een levenstestament bent u dan overgeleverd aan anderen.
Wat is het verschil tussen levenstestament en testament?
Over het verschil tussen een levenstestament en een gewoon testament hoeven we niet ingewikkeld te doen. Een levenstestament dient om uw belangen te behartigen voor wanneer u – al dan niet tijdelijk – niet helemaal voor uzelf kunt opkomen. We spreken dan over het verlies van wilsbekwaamheid door dementie, een zware hersenbloeding of coma.
Pas effectief na overlijden
Een gewoon testament komt pas in werking wanneer u er niet meer bent. In de akte bepaalt u onder andere wat er dan moet gebeuren met uw nalatenschap en welke personen wel/niet van u gaan erven? Daarnaast kunt u er diverse personen aanwijzen die zorg gaan dragen over uw nalatenschap. We hebben het dan over een executeur. Ingeval u ook een levenstestament had laten opstellen, zal met uw overlijden deze akte niet meer van toepassing zijn.
Verlies ik mijn KvK-nummer als ik m’n eenmanszaak omzet naar bv?
Ja, helaas. Wanneer u uw eenmanszaak wil omzetten naar een besloten vennootschap zult u uw huidige KvK-nummer verliezen. Iets wat overigens ook gebeurt wanneer uw bedrijf in handen komt van een ander rechtspersoon of natuurlijk persoon of als u met anderen een samenwerkingsverband aangaat.
Nieuw nummer
Sinds 2010 krijgt u van de Kamer van Koophandel een nieuw nummer. Er zou bij andere partijen immers verwarring ontstaan over de situatie binnen uw bedrijf. Een nieuw nummer moet dit voorkomen.
Wat moet ik meenemen voor het wijzigen van de statuten?
Wanneer u de statuten van uw rechtspersoon wil laten wijzigen, zult u om te beginnen uw huidige statuten en de notulen uit de besluitvormende vergadering mee moeten nemen. Tevens is het belangrijk dat u ingeval van een vennootschap het Aandeelhoudersregister bij u heeft. Sowieso zal de notaris u vragen om uw legitimatie.
Proactief
Wij adviseren u echter om niet te wachten tot de dag van de Algemene Vergadering aanbreekt, maar u veel eerder bij de notaris te melden. Dat kan veel rompslomp schelen. De praktijk heeft ons namelijk geleerd dat de nieuwe bepalingen niet altijd voldoen aan de procedurele en statutaire voorwaarden of aan de eisen voor de formulering van de bepalingen. 010Notaris kan hierin het voortouw voor u nemen en voorkomen dat er vertragingen ontstaan in de voortgang.
Vereniging of stichting
Dit advies is met name dringend wanneer u in het bestuur zit van een stichting of vereniging en plannen heeft tot het wijzigen van de statuten. 010Notaris stelt het besluit op tot het wijzigen van de statuten met daarin een volmacht tot het passeren van de statutenwijziging. Na de besluitvorming en uw goedkeuring (per mail) op het eerste concept hoeft u niet langs te komen met alle andere bestuursleden.
Wat is de renteclausule?
De renteclausule is een bepaling in uw testament waarmee u erfbelasting kunt besparen. In het bijzonder die erfbelasting die betaald moet worden nadat ú en uw partner zijn overleden. In het kort komt het erop neer dat door slim een rente overeen te komen, er zoveel mogelijk gebruik gemaakt kan worden van vrijstellingen, met als resultaat een minimale aanslag.
Wettelijke verdeling
Daarvoor is het wel noodzakelijk dat er in uw testament een wettelijke verdeling is opgenomen. Deze regel van vererving houdt in dat de langstlevende partner de volledige nalatenschap gaat krijgen, terwijl de kinderen het moeten doen met een vordering die pas opeisbaar wordt nadat die langstlevende partner ook is komen te overlijden.
Belastingvrije nalaten met een testament
Voornoemde wettelijke verdeling is standaard voor iedereen. Een testament zou daarvoor niet nodig zijn, ware het niet dat juist met een testament u een rente kunt laten heffen op die vordering. Dat is gunstig, want daarmee zorgt u sowieso voor een prettige en belastingvrije overdracht van geld naar kinderen. De hoogte van de rente bepaalt u nu in de renteclausule.
Open keuze
Die hoogte is niet willekeurig, maar komt voort uit met name de levensverwachting van de langstlevende partner. Hoe langer hij/zij de ander overleeft, hoe lager de rente mag zijn om nog het maximale resultaat te behalen. U hoeft het percentage niet direct vast te leggen, maar laat dit over aan de afwikkelaar van de nalatenschap van de eerst overledene. Wettelijk mag er maximaal 6% rente toegepast worden. Uiteindelijk zal een en ander gestalte krijgen in een renteovereenkomst die bij uw testament zal worden gevoegd.
Voorbeeld
Meneer (59 jaar) en mevrouw Jansen (54 jaar) zijn al 30 jaar gehuwd in gemeenschap van goederen. Tijdens hun huwelijk hebben ze twee kinderen mogen verwelkomen (Felix en Jolanda). Helaas mag hun geluk niet langer duren, want enkele dagen na het trouwfeest komt meneer Jansen onverwachts te overlijden.
Tijd om de balans op te maken. Het blijkt dat het echtpaar een gezamenlijk vermogen had van €300.000 (woning, lijfrente, auto, caravan etc.). Van dit vermogen is/was de helft eigendom van meneer Jansen. Zijn nalatenschap die nu over de drie achtergebleven gezinsleden verdeeld moet worden bedraagt dus €150.000. Elk gaat nu €50.000 erven. Eerst komt nog de fiscus langs.
Hoge levensverwachting
Mevrouw Jansen heeft het natuurlijk het minst te duchten. Met haar langstlevende partnervrijstelling ter hoogte van €600.000 heeft zij niks te vrezen. Anders wordt het voor Felix en Jolanda. Omdat hun vrijstelling slechts €20.000 bedraagt zullen ze 10% over de resterende €30.000 moeten betalen. Niet uit eigen beurs, want de wet gebiedt dat mama het zal voorschieten.
Bedenk wel dat die erfdelen slechts fictief zijn. In werkelijkheid zal, gezien de statistische levensverwachting van mevrouw Jansen (28,9 jaar) de uiteindelijke erfdelen aanmerkelijk kleiner zijn wanneer ze vrijkomen. Of ze het er nu doorheen jaagt of niet. Op basis van levensverwachting en standaardconsumptiepatroon komen we (via een berekening) uit op een afname van €36.000.
Extra bonus
Het resultaat luidt dat wanneer straks ook mevrouw Jansen komt te overlijden van papa’s nalatenschap nog maar €14.000 per kind zal overblijven. Althans, in de ogen van de fiscus. Dat is ruim €6.000 onder de vrijstellingsgrens. Een behoorlijk bedrag dat we kunnen gebruiken om nog meer erfbelasting te besparen. Dat doen we door een (samengestelde) rente op de vordering mee te laten lopen. Met een goed gekozen rente benutten we de volledige fiscale vrijstelling. En geven we Felix en Jolanda een fraaie bonus bovenop de vordering van €50.000 zonder dat de fiscus hier moeilijk over gaat doen. Mevrouw Jansens nalatenschap vermindert met als gevolg dat Felix en Jolanda ook hierover minder erfbelasting hoeven te betalen.
Meer informatie?
Mocht u nog vragen hebben over de werking van de renteclausule, dan horen en zien we dat graag.
Wat is doorhalen?
Doorhalen – ook wel royeren genoemd – is het uitschrijven van een hypothecaire inschrijving in het Kadaster. Immers, bij elk in het Kadaster ingeschreven registergoed (woningen, boten, kavels) staat vermeld of er wel of geen hypotheek op is gevestigd en zo ja, door wie. Doorhalen wordt altijd gedaan bij een oversluiting of wanneer u uw woning verkoopt terwijl er nog een hypotheek op rust.
Niet verplicht, wel handig
Ook wanneer u uw hypotheek heeft afgelost, kunt u deze via de notaris laten doorhalen. Het is niet verplicht, maar u zult er later profijt van hebben als u snel een nieuwe hypotheek wenst. Bovendien heeft u nog de vrije keuze voor een notariskantoor en de bijbehorende tarieven. Dat is anders wanneer u de woning gaat verkopen en de koper mag kiezen bij welke notaris de overdracht plaatsvindt.
U geeft de volmacht
Om uw hypothecaire inschrijving te royeren zal de notaris eerst hiervoor een volmacht aan de hypotheekverstrekker sturen. Na ontvangst van de ondertekende volmacht zal hij een royementsakte opstellen, tekenen en deze formeel bij het Kadaster indienen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over doorhalingen en de tarieven van 010Notaris? Bel 010-7671700 of mail naar info@010notaris.nl. Onze hypotheek specialisten helpen u graag op weg.
Ik ga een huis kopen. Wat zijn de kosten voor de notaris?
Dat hangt ervan af. Als u een woning nieuw op naam koopt (v.o.n.) krijgt u met andere kosten voor de notaris te maken dan wanneer u een bestaande woning ‘kosten koper’ koopt. In het eerste geval zult u zaken moeten doen met een door de projectontwikkelaar ingeschakelde projectnotaris. U bent dan gebonden aan de tarieven die de projectnotaris hanteert. Alleen voor een eventuele hypotheekakte heeft u een eigen keuze bij welk kantoor u die wilt onderbrengen en hoe diep u in de buidel mag tasten.
Let op! We spreken in alle gevallen over kosten voor de notaris, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Sommige kosten worden door de notaris slechts in rekening gebracht en geïncasseerd. Hij/zij mag het meteen weer doorboeken naar bijvoorbeeld de Belastingdienst, makelaar of het Kadaster.
Kosten verkoop op naam
Bij nieuw te ontwikkelen woningen zal de (project)notaris in elk geval niet direct zijn werkzaamheden bij u in rekening brengen. Die zijn inbegrepen in de aankoopsom. En ook zal u niet aangeslagen worden voor overdrachtsbelasting. Het is immer ‘vrij op naam’. Wel krijgt u naast de kosten voor het Kadaster te maken met kosten voor de bankgarantie, eventueel die van een opleveringskeuring en soms, wanneer het huis nog niet opgeleverd is, de bouwrente van de aannemer. Let wel, het gaat hier alleen maar om kosten voor de levering, de overdracht, en niet die voor de financiering (hypotheek, NHG, hypotheekakte) en de makelaarscourtage.
Kosten koper
Bij bestaande woningen ligt alles aanmerkelijk minder ingewikkeld. Op de eindnota van de notaris zult u de gebruikelijke kosten terugzien zoals die voor het Kadaster, de leveringsakte en de eventuele makelaarscourtage. Verder komt ook de overdrachtsbelasting aan bod en kunnen er kosten bij u in rekening worden gebracht die alleen van toepassing zijn voor de door u aangekochte woning. Denkt u maar aan appartementsrechten (inschrijving Verenging van Eigenaren), een extra kadastraal perceel die bij uw woning hoort of de erfpachtcanon. Het is dan ook zinvol hier rekening mee te houden als u offertes bij notariskantoren gaat opvragen. Idem voor de btw, de onderzoekskosten (recherche) en identificatiekosten (Gemeentelijke Basis Adminstratie, Verificatie InformatieSysteem). Onaangename verrassingen kunt u hiermee vermijden.
Kosten voor de hypotheek
Naast de kosten voor de levering, het transport, zult u mogelijk ook kosten moeten maken voor de financiering van uw woning. Ook die kosten keren terug op de eindafrekening. Dat zijn dan de bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en die voor de hypotheekakte.
Uitstel of afstel
Als een overdracht om welke reden dan ook uitgesteld moet worden, zal de notaris veel werk opnieuw moeten doen. Het vragen van een aflossingsnota bijvoorbeeld. Het gevolg hiervan is dat de notaris extra kosten in rekening gaat brengen bij de verantwoordelijke partij (bank, verkoper of koper).
Welke notariskosten zijn aftrekbaar?
Wanneer u een woning gaat kopen, krijgt u doorgaans te maken met twee soorten kosten voor de notaris:
- Notariskosten voor de financiering van de woning of ander registergoed
- Notariskosten voor de levering – de overdracht – van de woning.
Meenemen in aangifte inkomstenbelasting
De notariskosten voor de financiering zijn aftrekbaar.
U kunt ze volledig meenemen in uw aangifte voor de inkomstenbelasting.
We hebben het dan over de kosten voor:
- de hypotheekakte,
- kosten voor een eventueel overbruggingskrediet en
- de inschrijvingskosten voor het Kadaster. Want ook uw hypotheek zal in het Kadaster moeten worden ingeschreven,
- de kosten voor uw hypotheekadviseur
- de kosten voor de taxatie voor de woning ten behoeve van de financiering,
- het honorarium van de notaris voor de hypotheekakte.
Niet aftrekbaar
De andere soort van notariskosten – die voor de levering – zijn helaas niet aftrekbaar. Daartegenover staat dan weer dat u de kosten voor aanschaf, renovatie en verbetering van de woning wel in zijn geheel kunt aftrekken.
Wat zijn de kosten voor geregistreerd partnerschap?
Het geregistreerd partnerschap is een voordeliger alternatief voor het huwelijksbootje. Maar net als bij het huwelijk zult u bij elke gemeente aan andere bedrag kwijt zijn voor het partnerschapsboekje, afhankelijk van datum, tijdstip en locatie. De tarieven die gemeentes hanteren kunnen soms met honderden euro’s uiteenlopen.
Gratis uren
Gelukkig vragen veel gemeentes extra lage tarieven tijdens zogenaamde daluren. Er zijn gemeentes waar u op bepaalde dagen gratis de partnerregistratie kunt bezegelen. In Rotterdam worden u geen kosten in rekening gebracht wanneer u wil gaan tekenen op maandag-, dinsdag- of woensdagochtend tussen 9:00 en 10:00 uur. Uiteraard vallen andere kosten hierbuiten zoals de voor de akte van aangifte en het partnerschapsboekje.
Wat is tweetrapsmaking?
Een tweetrapsmaking is een clausule in een testament waarmee u zeggenschap over uw nalatenschap behoudt, ook als een van uw erfgenamen na u komt te overlijden. Simpel gezegd, wanneer erfgenaam A een bedrag van 30.000 euro van u erft en later zelf ook overlijdt, gaat het restant ervan niet – volgens het erfrecht – naar diens erfgenamen maar naar degene die u in uw testament heeft genoemd.
Delete de ex
Deze clausule komt met name van pas wanneer u uit elkaar bent en niet wenst dat uw ex-partner via uw gezamenlijke kinderen gaat erven. Iets wat aan de orde komt wanneer een van uw kinderen eerder dan uw ex komt te overlijden. Met de tweetrapsmaking bepaalt u dan dat uw nalatenschap in dat geval overgaat naar bijvoorbeeld de andere kinderen.
Bewaar het familiekapitaal
Verder is de tweetrapsmaking handig wanneer in uw situatie het behoud van familiekapitaal belangrijk is. U zorgt er dan voor dat uw nalatenschap niet weg kan lekken via aangetrouwde partners.
Besparing erfbelasting
Overall is het ook mogelijk om er erfbelasting mee te besparen wanneer uw kind ongehuwd en kinderloos komt te overlijden. Uw nalatenschap vervalt dan aan zijn/haar broers die een aanmerkelijk lager tarief erover hoeven af te dragen.
Hoe kan ik belastingvrij schenken?
Wilt u belastingvrij schenken? Een slimme keuze. Op die manier gaat uw geld naar iemand aan wie u het gunt en niet naar de Belastingdienst. Er zijn evenwel een paar punten waar u bij uw plannen op dient te letten. Ten eerste natuurlijk de hoogte van uw schenking. Om de fiscus buiten de deur te houden mag uw schenking niet hoger zijn dan de jaarlijkse vrijstelling. Zo mag u in 2018 uw kinderen ieder een bedrag van €5363 belastingvrij schenken. Iemand anders mag ook, maar dan mag u niet meer dan €2147 belastingvrij schenken.
Eenmalig verhoogde vrijstellingen
Ten tweede zijn er nog aparte vrijstellingen. Eenmalige verhogingen die alleen van toepassing zijn als u schenkt aan uw kinderen. U kunt een kind in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag belastingvrij schenken van €25.731. Meer is mogelijk – €53.602 -, maar dan moet uw geld wel aangewend worden voor de aankoop van een woning, de aflossing van de hypotheek of een dure studie.
Wat is een koopakte?
Een koopakte is hetzelfde als een koopcontract of voorlopige koopakte. Het is het eerste belangrijke document dat u als koper van een registergoed gaat ondertekenen. Na uw ondertekening van de koopakte heeft u drie dagen bedenktijd om er zonder extra kosten vanaf te zien. Als die wettelijk vereiste termijn is verstreken, is de deal definitief en kunt u er niet meer kosteloos vanaf zien. U zult te maken krijgen met boetebepalingen uit het koopcontract en die zijn niet mals.
Voorlopig?
Soms spreekt men bij de koopakte ook van een voorlopig koopcontract, maar dit ‘voorlopige’ karakter heeft slechts betrekking op de ontbindende voorwaarden die er in de koopakte staan. U krijgt bijvoorbeeld de hypotheek niet rond of er wordt vereist dat de woning bouwkundige gekeurd wordt. Als niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, mag de koop afgeblazen worden. Ook de ontbindende voorwaarden kent een termijn. Meestal meldt de koopakte dat binnen twee of drie weken aan de voorwaarden voldaan moet zijn. Verder vindt u in de koopakte de afspraken die gemaakt zijn tijdens de onderhandelingen en het bieden.
Hoe kunnen wij schenken aan kinderen?
Wilt u schenken aan uw kinderen of kleinkinderen? Een goed idee, want daarmee biedt u de kinderen niet alleen de nodige ondersteuning maar kunt u – als u het slim doet – ook een hoop belasting besparen. Erfbelasting bijvoorbeeld. Schenken kan op twee manieren: eenmalig of jaarlijks. Bij elke vorm van schenken is het belangrijk om goed naar de bedragen voor vrijstelling schenkbelasting te kijken. Wanneer het te schenken bedrag gelijk is of lager dan het vrijstellingsbedrag hoeft over uw schenking geen schenkbelasting betaald te worden. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle vrijstellingen erf- en schenkbelasting.
Jaarlijks wat toestoppen
Het makkelijkst is uw kinderen jaarlijks wat toe te stoppen. Dit jaar, 2018, mag u ieder kind 2147 euro belastingvrij schenken. Een bedrag dat u ook aan uw kleinkinderen mag schenken. Wilt u meer schenken?
Maak dan gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Dan mag u van de fiscus een bedrag tot 25.731 euro schenken. Vrij besteedbaar. Uw kinderen mogen daarvoor niet ouder zijn dan 40 jaar. Er zijn nog hogere vrijstellingen maar daar zitten bestedingsvoorwaarden aan vast, aan een studie of woning.
Naar de notaris?
Nee, voor alle soorten schenkingen hoeft u niet langs de notaris. Alleen wanneer u op papier wil schenken, zult u de hulp van de notaris moeten inroepen. Wel kan de notaris u bijstaan wanneer u schenken ziet als onderdeel van vermogensoverdracht naar de volgende generatie.
Wat is erfpacht?
Wie normaal een huis koopt, wordt doorgaans ook eigenaar van het perceel waar de woning op is gebouwd. Dat is niet het geval wanneer u een woning met erfpacht koopt. De woning wordt van u, maar de grond blijft eigendom van de oorspronkelijke eigenaar. Het gevolg hiervan is dat voor het gebruik van die grond een vergoeding zult moeten afdragen, maandelijks of jaarlijks. Deze vergoeding wordt de erfpachtcanon genoemd. De voorwaarden ervan staan vast in het eigendomsbewijs die u als pachter dient te ondertekenen.
Wat zijn de voor- en nadelen van erfpacht
Het belangrijkste voordeel ligt voor de hand. Meer woning voor uw budget. U hoeft immers geen extra kosten te maken voor het perceel. Nadeel is natuurlijk die erfpachtcanon. Gelukkig zijn die kosten altijd aftrekbaar op uw belastingaangifte. U kunt die erfpacht soms ook afkopen. Dan heeft u de komende jaren daar geen omkijken meer naar. De rente hierop is net als de hypotheekrente eveneens aftrekbaar.
Wat zijn die zakelijke lasten op de nota?
Zakelijke lasten zijn de lasten die de gemeente en het waterschap bij u jaarlijks in rekening brengen.
Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting (OZB) of het rioolrecht. Omdat gemeentes zelf de tarieven mogen bepalen, betaalt u niet overal hetzelfde. Prijsbepalend is in elk geval het aantal op het adres ingeschreven bewoners. Zo betaalt u meer rioolrechten als u met z’n vieren op één adres staat ingeschreven dan wanneer u alleen woont.
Verrekening na overdracht
Zakelijke lasten worden standaard in rekening gebracht bij de eigenaar of hoofdhuurder van de woning. Peildatum is 1 januari. Dit betekent dat wanneer u op een andere dag een huis gaat kopen de verkoper uw zakelijke lasten al heeft betaald. De notaris zal er dan ook voor zorgen dat de verkoper zijn lasten deels terugkrijgt door ze bij u als koper te verrekenen.
Gaat de notaris alle zakelijke lasten verrekenen?
Nee, de notaris verrekent alleen de eigenarenlasten zoals de OZB, rioolheffing, waterschapslasten (tarief gebouwd) en eventuele wegenheffing. Gebruikerslasten zoals waterschapsbelasting (tarief ongebouwd), zuiveringsheffing, afvalstoffenheffing, verontreinigingsheffing enzovoorts kunnen alleen verrekend worden via de gemeente. Mogelijk neemt u ze mee als u naar een ander adres binnen dezelfde gemeente verhuist of worden ze gerestitueerd wanneer u de gemeente verlaat.
Waarom zijn de kosten van de notarissen zo verschillend?
Heel simpel, omdat notarissen sinds 1999 grotendeels zelf mogen bepalen welk prijskaartje ze aan hun diensten willen hangen. Voor die tijd was dat anders. Toen hanteerden alle notariskantoren dezelfde tarieven en betaalde u bij elk kantoor dezelfde (hoge) prijs.
Kwaliteit niet afhankelijk van tarief
In 1999 deed echter de marktwerking (geleidelijk) zijn intrede in het notariaat. Er trad toen een nieuwe wet in werking: de Wet op het Notarisambt. Sindsdien mogen notarissen niet alleen elkaar beconcurreren op service of specialisatie maar ook op het tarief dat ze voor hun diensten vragen. De prijzen kunnen dus flink uiteenlopen. Tot wel honderden euro’s.
Zelfde service voor minder geld
Die prijsverschillen betekenen nog niet dat u voor een lagere prijs een mindere dienstverlening moet verwachten of zelf thuis al het voorwerk online moet doen. Veel prijsverschillen zitten ‘m eerder in de luxe ontvangst, exuberant uitgevoerde interieurs of kalfsleren omslagen. Een notaris met vestiging op een kantorenpark kan (en moet) u echter dezelfde dienstverlening geven als een notaris in een grachtenpand, dat wil zeggen u optimaal bijstaan en voldoende wijzen op de gevolgen van uw rechtshandelingen. Wanneer u dus op zoek bent naar prijsvoordeel, loont het de moeite om meerdere kantoren te benaderen voor een offerte.
Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?
Er zijn geen vaste kosten voor een samenlevingscontract. Sinds in 1999 de marktwerking op het notariaat is losgelaten, mag elk notariskantoor zelf uitmaken hoeveel ze willen vragen voor juridisch advies en het opstellen van hun aktes.
Per uur
Veel notariskantoren zullen voor het bepalen van hun tarief uitgaan van een uurtarief en hoeveel tijd ze verwachten nodig te hebben voor het opstellen van een samenlevingscontract. Als u bijvoorbeeld veel bepalingen in het samenlevingscontract wilt laten opnemen, zullen de kosten navenant toenemen. Hetzelfde geldt voor correctierondes. Wie telkenmale nieuwe wijzigingen in het concept laat verwerken, mag een hogere nota verwachten.
Geen uurtarief maar vaste kosten voor een samenlevingscontract
Bij 010Notaris hanteren we geen uurtarieven voor samenlevingscontracten. Het eindbedrag op de nota is exact hetzelfde als het bedrag dat in de offerte is genoemd, ongeacht hoeveel bepalingen erin moeten komen.
Vraag nu een offerte aan
Wilt u weten wat ons tarief is voor een samenlevingscontract? Stuur een mail naar info@010notaris.nl. U kunt ook gewoon bellen naar 010-7671700.
Ik ga een huis kopen. Wat zijn de notariskosten?
Dat hangt ervan af of u een woning nieuw op naam (v.o.n.) of een bestaande woning ‘kosten koper’ koopt.
In het eerste geval gaat u zaken doen met een door de projectontwikkelaar ingeschakelde projectnotaris. U bent dan gebonden aan de voor die notaris gebruikelijke prijsstelling.
Alleen voor een eventuele hypotheekakte heeft u de vrije keuze bij welk kantoor u die wilt onderbrengen. Goed rondkijken en offertes opvragen kunnen u helpen veel geld te besparen.
Let op!
We spreken over notariskosten, maar dat zijn natuurlijk niet altijd kosten voor de notaris. Sommige kosten worden door de notaris slechts geïncasseerd namens de Belastingdienst, makelaar of het Kadaster.
Kosten verkoop op naam
Bij nieuw te ontwikkelen woningen zal de (project)notaris in elk geval niet direct zijn werkzaamheden bij u in rekening brengen. Die zijn inbegrepen in de koopsom. Daarnaast heeft u ook geen zorgen over de overdrachtsbelasting. Het is immers ‘vrij op naam’. Wel krijgt u naast de kosten voor het Kadaster te maken met kosten voor de bankgarantie, met die van een eventuele opleveringskeuring en soms, wanneer het huis nog niet is opgeleverd, met de bouwrente van de aannemer. Let wel, het gaat hier alleen maar om kosten voor de levering, de overdracht, en niet die voor de financiering (hypotheek, NHG, hypotheekakte) en de makelaarscourtage.
Kosten koper
Bij bestaande woningen ligt alles aanmerkelijk minder ingewikkeld. Op de eindnota van de notaris zult u de gebruikelijke kosten terugzien zoals die voor het Kadaster, de leveringsakte en de eventuele makelaarscourtage. Verder komt ook de overdrachtsbelasting aan bod en kunnen er kosten bij u in rekening worden gebracht die alleen van toepassing zijn voor de door u aangekochte woning.
Denkt u maar aan appartementsrechten (inschrijving Verenging van Eigenaren), een extra kadastraal perceel die bij uw woning hoort of de erfpachtcanon. Het is dan ook zinvol hier rekening mee te houden als u offertes bij notariskantoren gaat opvragen. Idem voor de btw, de onderzoekskosten (recherche) en identificatiekosten (Gemeentelijke Basis Administratie, Verificatie Informatie Systeem).
Door goed te kijken naar wat wel/niet in de offerte is opgenomen kunt u veel onaangename verrassingen voorkomen.
Kosten voor de hypotheek
Naast de kosten voor de levering, het transport, zult u mogelijk ook kosten moeten maken voor de financiering van uw woning. Ook die kosten keren terug op de eindafrekening. Dat zijn dan de bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en die voor de hypotheekakte.
Wat zijn de vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2018?
Met de goedkeuring van het Belastingplan 2018 zijn ook de vrijstellingen voor belastingvrij schenken en erven definitief geworden.
Schenkbelasting
Aan wie | Vrijgesteld bedrag |
---|---|
Kinderen | €5.363 (jaarlijks) |
Kinderen 18-40 jr. (vrij te besteden) | €25.731 |
Kinderen 18-40 jr. (t.b.v. studie) | €53.602 |
Kinderen 18-40 jr. en overige verkrijgers (t.b.v. eigen woning) | €100.800 |
Overig (kleinkinderen) | €2.147 (jaarlijks) |
Erfbelasting
Aan wie | Vrijgesteld bedrag |
---|---|
Partner | €643.194 |
Kinderen en kleinkinderen | €20.371 |
Bep. zieke en gehandicapte kinderen | €61.106 |
Ouders | €48.242 |
Overigen | €2.147 |
Tarieven
Bedrag | Partner/kinderen | Kleinkinderen | Overigen |
---|---|---|---|
€0 tot €123.248 | 10% | 18% | 30% |
€123.248 en hoger | 20% | 36% | 40% |
Heb ik altijd een notaris nodig als ik een huis ga kopen?
Ja. U bent wettelijk verplicht om uw aankoop door de notaris te laten regelen. Logisch, want de notaris is een onafhankelijke partij die oog heeft de belangen van elke betrokkene (koper, verkoper, bank). Hij zorgt er dan ook voor dat de deal eerlijk verloopt volgens de wettelijke regels. Daarnaast is de notaris als enige bevoegd om uw aankoop in te schrijven in de openbare registers van het Kadaster. Dat is noodzakelijk om uw aankoop ook echt die van u te maken.
Besparen?
Als koper wilt u natuurlijk de verplichte kosten als die van de notaris zo laag mogelijk houden. Hierbij enkele tips daartoe:
- Vraag bij meerdere notariskantoren een offerte en kijk vooral of die offertes vergelijkbaar zijn. Vindt u er een totaalprijs op terug? Zonder kosten achteraf?
- Check bij uw hypotheekadviseur of er mogelijkheden zijn tot korting voor notariële diensten.
- Vergeet niet de kosten voor de hypotheekakte mee te nemen bij uw belastingaangiften. Zij zijn aftrekbaar.
- Veel notariskantoren hanteren net als 010Notaris combitarieven. Wanneer u de levering en hypotheek bij hetzelfde kantoor onderbrengt, bent u vaak goedkoper uit.
Wat is een voorlopige koopakte?
Een voorlopige koopakte is exact hetzelfde als een voorlopig koopcontract of koopovereenkomst: een door alle partijen ondertekend document waarin de koper en verkoper hun afspraken over de aan- of verkoop van het onroerend goed vastleggen. De koopsom staat er natuurlijk in, als ook de gewenste datum van overdracht en de wijze van betaling. Verder komen er onderling afgesproken zaken aan de orde zoals de overname van roerende goederen (vloerbedekking, niet-ingebouwde apparatuur etc.). Een voorlopige koopakte is dus geen notariële akte. Bij de notaris tekent u een zogenaamde leveringsakte.
Ontbindende voorwaarden
Een belangrijk onderdeel van de voorlopige koopakte zijn de zogenaamde ontbindende voorwaarden. Dat zijn bepalingen die ervoor kunnen zorgen dat de voorlopige koopakte later ontbonden kan worden. Later wil zeggen na afloop van de drie dagen bedenktijd die u standaard na ondertekening van de koopakte krijgt. Het is tenslotte mogelijk dat u als koper de financiering niet rond gaat krijgen. Als u dit risico niet als ontbindende voorwaarde in het contract had staan of pas hierin slaagt na het verstrijken van het overeengekomen termijn waarin die voorwaarden van toepassing zijn, zult u een boete aan de verkoper moeten betalen. Die had er immers op gerekend. Om aan die boete te ontkomen, bent u wel verplicht met bewijzen te komen. In dit geval bijvoorbeeld minimaal twee afwijzingen van hypotheekverstrekkers. Mocht u ooit in tijdnood zitten, kunt u het beste met de verkoper een verlenging afspreken van voornoemde termijn. Dan heeft u extra tijd om de financiering te regelen. U dient dit wel schriftelijk overeen te komen.
Waarborgsom
Een ander belangrijk punt in de voorlopig koopakte is de afspraak over de aanbetaling. Daarmee krijgen u en verkoper de zekerheidsstelling dat de transactie toch echt nagekomen wordt. Veelal gebeurt dit door een waarborgsom over te maken ten hoogte van 10% van de aankoopsom. Dit bedrag betaalt u niet aan de verkoper maar aan de notaris die het voor de verkoper gaat beheren. Zodra de transactie is afgerond, zal hij dit bedrag op de nota van afrekening met u verrekenen.
Heeft u onvoldoende om die aanbetaling te doen? Dan kunt u door de bank een bankgarantie laten afgeven. De bank stelt zich dan garant voor de aanbetaling.
Moet mijn stichting een goed doel dienen?
Nee, niet per se. De wet stelt strikt genomen geen harde eisen aan het doel van uw stichting. De enige voorwaarde luidt dat u niet in de statuten vermeldt dat uw stichting zoveel mogelijk geld voor de oprichters moet binnenhalen. U mag als oprichter vanzelfsprekend een billijke onkostenvergoeding opstrijken, maar het overgrote deel van de inkomsten van uw stichting moet aangewend worden aan het verwerkelijken van het sociale of maatschappelijke doel van uw stichting.
ANBI
Wilt u dat uw stichting uitsluitend het goede doel moet dienen? Dan kunt u overwegen om bij de fiscus de zogenaamde ANBI-status aan te vragen. Met die status verkrijgt u namelijk een aantal prettige voordelen. Zo hoeven stichtingen met een ANBI-status geen belasting te betalen over de ontvangen giften en legaten. Daarnaast mogen hun donateurs hun giften opvoeren op hun aangifte erfbelasting. De ANBI-status is overigens niet voorbehouden aan stichtingen. Ook een vereniging mag de status aanvragen.
Hoe lang duurt het om de hypotheek over te sluiten?
Hoe lang we bezig zijn met het oversluiten van uw hypotheek is vooraf niet aan te geven. 010Notaris is net als elk ander notariskantoor afhankelijk van de tijd die de hypotheekverstrekker nodig heeft voor het opstellen van de aflosnota. Zonder deze nota en de daarbij horende volmacht tot royement van de oude hypotheek mag de notaris geen nieuwe hypotheek op uw woning vestigen.
Een maand
Doorgaans hebben hypotheekverstrekkers ongeveer een maand nodig om de nota op te stellen. In die tijd maakt men onder meer berekeningen over de boeterente en uw maandlasten. Het maakt dus niet veel uit of u gaat oversluiten bij dezelfde verstrekker of naar een andere bank gaat. Uiteraard zullen we proberen om direct bij opdrachtverlening de nota op te vragen. Hoe meer tijd we voor u kunnen besparen, hoe beter.
Hoe zit het met de stichting administratiekantoor in het nieuwe flex-bv recht?
Sinds in 2012 de nieuwe Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht (de flex-bv) van kracht werd, is het mogelijk om stemrechthebbende (wel stemrecht, geen winstrecht) en stemrechtloze (geen stemrecht, wel winstrecht) aandelen uit te geven. Sindsdien kunnen vennootschappen de aandeelhouders laten delen in de winst zonder de oorspronkelijke aandeelhouders enige zeggenschap over het beleid te laten verliezen: wel winstrecht, geen inspraak. Echter, deze differentiëring was reeds mogelijk met een Stichting Administratiekantoor. Waarom dan nu nog een dergelijke stichting oprichten?
Invloed aanwenden op de vergadering
De reden om nog een ‘stak’ op te richten is de mogelijkheid om in de certificeringsvoorwaarden op te laten nemen dat de certificaten van aandelen geen recht geven om de vergadering bij te wonen. Handig, want op die manier kunt u voorkomen dat u voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders alle certificaathouders moet uitnodigen.
Sturing geven aan zeggenschap
Certificering van aandelen blijft derhalve een goed instrument om tegemoet te komen aan de wensen van bepaalde participanten zoals beleggers. Wel dividend, geen bemoeienis met het management. Iets wat ook van pas kan komen wanneer u loyale werknemers wil belonen in de vorm van participatie. Wel winstrecht, geen zeggenschap. Kortom, een stak kan nog steeds haar bestaansrecht bewijzen.
Wat is een keuzelegaat?
Een keuzelegaat is een bepaling in een testament waarin een erflater aan een zeker persoon de bevoegdheid verleent om een keuze te maken uit de nagelaten goederen. U wilt bijvoorbeeld een goede kennis iets nalaten uit een omvangrijke verzameling. Daarvoor kunt u zelf een voorwerp kiezen om deze in uw testament of codicil op te nemen. Maar u kunt ook hem of haar de mogelijkheid bieden om binnen een bepaalde termijn een keuze te maken uit uw verzameling.
Wel of niet tegen inbreng van de waarde
Wanneer u een keuzelegaat in uw testament wil laten opnemen, kunt u hieraan de optie van een vergoeding verbinden. U verplicht dan de legataris om een zeker bedrag (de dagwaarde bijv.) terug te storten in de nalatenschap. Dat is zinvol wanneer u niet wenst dat het legaat ten koste gaat van de nalatenschap voor de erfgenamen. Het spreekt vanzelf dat een en ander geregeld moet worden door de executeur.
Ik moet de waarborgsom overmaken. Wat nu?
Wanneer u met de verkoper de afspraak heeft gemaakt om een aanbetaling te doen op uw woningaankoop, zult u een waarborgsom moeten storten op de derdengeldenrekening van de notaris.
In de opdrachtbevestiging
Bij 010Notaris verloopt dit heel eenvoudig. Zodra we de volledig ondertekende koopovereenkomst van u of uw makelaar hebben ontvangen, nemen we de touwtjes in handen bij de totstandkoming van de transactie. We sturen u een opdrachtbevestiging met daarin een instructie naar welk rekeningnummer u de waarborgsom kunt overmaken. Het zaaknummer dat u in de bevestiging terugleest is uw referentie en derhalve pure noodzaak.
Hoe bereik ik 010Notaris per openbaar vervoer?
Routebeschrijving openbaar vervoer
Voor een actueel reisadvies van deur tot deur verwijzen wij naar http://9292.nl.
Te voet vanaf metro station Oosterflank
- Loop naar het Oosten op de Koperstraat (steek de metrobaan over), richting het oversteek punt (zebrapad) de Prins Alexanderlaan;
- Steek de weg over en ga dan naar rechts (u loopt nu op de Prins Alexanderlaan);
- Loop rechtdoor tot aan het kruispunt;
- Loop om het Politie bureau heen meteen links de Hoofdweg op;
- Na ongeveer 260 meter ziet u aan uw linkerhand een groot antraciet gebouw, dit is de Hoofdweg 230 t/m 236.
Te voet vanaf trein station Prins Alexander
- Bij het verlaten van het treinstation (uitgang Maarten Meesweg) gaat u linksaf;
- Steek de weg over via het zebrapad (Prins Alexanderlaan) naar Zadkine;
- Ga na het zebrapad naar links, u loopt nu op de Prins Alexanderlaan;
- Loop rechtdoor tot aan het grote kruispunt;
- Steek het grote kruispunt over;
- Ga naar rechts de Hoofdweg op;
- Na ongeveer 260 meter ziet u aan uw linkerhand een groot antraciet gebouw, dit is de Hoofdweg 230 t/m 236.
Wat moet ik meenemen voor een akte van verdeling?
Om uw akte van verdeling te kunnen opstellen hebben we een aantal belangrijke documenten nodig. Welke dat zijn is (deels) afhankelijk van uw situatie.
Sowieso hebben we de volgende documenten/informatie nodig, ongeacht of u getrouwd was of heeft samengewoond.
- De datum van de waarde vaststelling (peildatum);
- De waarde van de woning op peildatum, aan de hand van een WOZ-waarde/beschikking of taxatierapport;
- De restant hypotheekschuld op de peildatum;
- Als er aan de hypotheekschuld een of meerdere levensverzekeringen zijn gekoppeld, hebben we de afkoopwaarde van die levensverzekeringen vanaf de peildatum nodig;
- Een korte uiteenzetting/berekening van de uitkering die dient te worden gedaan;
- Een kopie van het eigendomsbewijs;
- Een kopie van de hypotheekakte;
- Wanneer er een uitkering wegens overbedeling gedaan moet worden, horen we graag of dit bedrag ineens zal worden voldaan of schuldig gebleven zal worden;
- Voor wiens rekening de kosten van de verdeling komen;
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of Europese identiteitskaart).
Als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, zien we graag de volgende stukken
- Een kopie van het echtscheidingsconvenant, als u dit heeft laten opstellen;
- Een kopie van de beschikking van de Arrondissementsrechtbank waarbij de echtscheiding is uitgesproken;
- Een kopie van de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand.
Wat is een KIK-akte?
Een KIK-akte is een notariële akte van levering en/of hypotheek die volgens de KIK-procedure ingeschreven kan worden in de openbare registers van het Kadaster. Met KIK – een afkorting van KetenInschrijving Kadaster – wordt de akte volledig geautomatiseerd (met standaard teksten in XML-format) ingeschreven.
Dat scheelt het Kadaster tijd en geld. Men zal u dan ook hiervoor een aanmerkelijk lager tarief in rekening brengen. U ziet dit terug op de nota van de notaris die immers de kadastrale kosten aan u doorberekent.
KIK bij levering
Helaas kan niet elke akte via KIK worden ingeschreven. Voor een akte van levering is dit niet mogelijk wanneer:
- één van de eigenaren per volmacht tekent of handelt in verschillende hoedanigheden;
- er sprake is van een gedeeltelijk perceel;
- de levering tot stand komt via erfopvolging;
- bij beperkte rechten (erfpacht bijvoorbeeld);
- het verkochte deel uitmaakt van een (nieuwbouw)project;
- wanneer één van partijen in het buitenland woonachtig is.
KIK bij hypotheek
En ook bij de inschrijving van hypotheekaktes kan niet altijd de KIK-procedure gevolgd worden. Op dit moment van schrijven (mei 2018) kan alleen de akte ingeschreven worden via KIK wanneer uw hypotheek geregeld is bij Rabobank, ING Bank, ABN-AMRO Bank, Florius, MoneYou, Regiobank, Munt, Aegon, SNS, Obvion, ABP en BLG mag u lagere kosten verwachten in de inschrijving van de akte. In andere gevallen wordt het afhankelijk van verdere uitbreiding mogelijk duurder.
Wat hebben jullie nodig voor een verklaring van erfrecht?
Wanneer u een verklaring van erfrecht wil laten opstellen zal de notaris u vragen om een aantal belangrijke documenten:
- de Akte van Overlijden;
- een wettig geldige legitimatie van de overledene en die van uzelf;
- het trouwboekje als dat er is;
- indien mogelijk, een kopie van het testament;
- kopieën van de bankafschriften ten tijde van overlijden van zowel de overledene als zijn of haar partner;
- een afschrift van de akte van huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden indien voor handen;
- het eigendomsbewijs van iedere onroerende zaak (woonhuis of tweede woning) en de WOZ beschikking. Op die manier kunnen we een schatting maken van de erfbelasting;
- het laatst bekende overzicht van de stand van de hypothecaire schuld(en)
- adressen van de bij u bekende erfgenamen, eventuele legitimarissen (afstammelingen die niet erven) en legatarissen.
Wat is een voorlopige koopakte?
Moet mijn stichting een goed doel dienen?
Hoe lang duurt het om de hypotheek over te sluiten?
Ik moet de waarborgsom overmaken. Wat nu?
Hoe bereik ik 010Notaris per openbaar vervoer?
Wat hebben jullie nodig voor een verklaring van erfrecht?
Wat is het verschil tussen levenstestament en testament?
Ik ga een huis kopen. Wat zijn de notariskosten?
Verlies ik mijn KvK-nummer als ik m’n eenmanszaak omzet naar bv?
Wat zijn de vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2018?
Wat moet ik meenemen voor het wijzigen van de statuten?
Heb ik altijd een notaris nodig als ik een huis ga kopen?
Ik ga een huis kopen. Wat zijn de kosten voor de notaris?
Welke notariskosten zijn aftrekbaar?
Wat zijn de kosten voor geregistreerd partnerschap?
Hoe kan ik belastingvrij schenken?
Hoe kunnen wij schenken aan kinderen?
Wat zijn die zakelijke lasten op de nota?
Waarom zijn de kosten van de notarissen zo verschillend?
Wat als ik geen levenstestament afsluit?
Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?
Wat zijn jullie rekeningnummers?
Mijn partner heeft mij onterfd. Kan dat?
Wat is een vervalbeschikking/vervalbeding?
Wat is een uitsluitingsclausule?
Wat is een finaal verrekenbeding?
Hebben jullie ook een routeomschrijving?
Wat is een echtscheidingsclausule?
Wat is een niet-opeisbaarheidsclausule?
Wat is de overlevingsclausule?
Wat kan ik in een levenstestament regelen?
Kan ik ook in mijn eentje een stichting oprichten?
Wat is het verschil tussen levenstestament en algemene volmacht?
Kan ik een vereniging oprichten zonder notaris?
Wat zijn mentorschap, bewindvoering en curatele?
Ik heb documenten die langs de notaris moeten. Hoe verloopt zo’n legalisatie?
Schenken op papier, hoe werkt dat?
Ik heb geen vermogen. Kan ik toch schenken op papier?
Kan ik meer schenken dan het maximum bedrag van €5363?
Hoe voorkom ik dat aangetrouwde kinderen gaan erven?
Ik ga een huis kopen. Wanneer heb ik een notaris nodig?
Waarom zou ik als starter een bv willen oprichten?
Hoe lang duurt het oprichten van een bv, stichting of vereniging?
Hoe maken we een verklaring van erfrecht?
Hoeveel tijd zijn jullie kwijt aan een aandelenoverdracht?
Wat heb ik aan een fiscaal partnerschap?
Mag ik winst maken met een stichting?
Wat is een erfenis zuiver aanvaarden?
Moet ik met mijn stichting ook naar de fiscus?
Wat is een erfenis beneficiair aanvaarden?
Wat gebeurt er als we een erfenis weigeren?
Wat is een vereffeningsprocedure?
Wat is het voordeel van een hypotheek met verhoogde inschrijving?
Ik heb mijn huis verkocht. Wanneer mag ik het geld verwachten?
Wie kan een voogdijregeling in het testament opnemen?
Wie mag ik als voogd aanwijzen?
Hoe voorkom ik dat ze onze schenking gaan verbrassen?
Houdt een bv mijn privé vermogen buiten bereik van schuldeisers?
Moet ik altijd erfbelasting betalen?
Moet ik altijd mijn nalatenschap accepteren?
Wat gebeurt er met mijn erfenis als mijn vader/moeder hertrouwt?
Wat zijn mijn rechten als ik door mijn vader/moeder ben onterfd?
Kan mijn zoon of dochter zijn/haar kindsdeel opeisen?
Mag ik samenwonen zonder samenlevingscontract?
Wat is een verblijvingsbeding?
Wat moet ik meenemen naar een afspraak bij de notaris?
Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?
Is mijn partner ook zonder een testament nog erfgenaam?
Hoe werkt een periodieke schenking?
Ik wil mijn kind onterven. Kan dat?
Wat is het recht van vruchtgebruik?
Kan ik zien of iemand een testament heeft?
Kan ik een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk?
Wordt het homohuwelijk ook elders erkend?
Wordt bij einde samenwonen onze inboedel verdeeld?
Mag ik ook per testament een stichting oprichten?
Wat staat er in het aandeelhoudersregister?
Hoe krijg ik de statutenwijziging van mijn vereniging goedgekeurd?
Hoe lang duurt het om een bv op te richten?
Wat zijn de voordelen van een bv?
Hoeveel bedenktijd heb ik voor het kopen van een woning?
Wat is mediation / een mediator?
Ik wil zelf een koopcontract opstellen. Zijn hier modellen voor?
Hoe weet ik hoeveel kinderalimentatie ik krijg/moet betalen?
Wat is “inschrijving koopovereenkomst in het Kadaster?”
Wat is specifiek aan een koopcontract voor nieuwbouw?
Kan ik met huwelijkse voorwaarden alimentatie voorkomen?
Wat maakt kopen van een appartement speciaal?
Moet mijn partner ook de hypotheekakte ondertekenen?
Mag ik mijn verhuurde woning verkopen?
Moet ik overdrachtsbelasting betalen voor een boot?
Wat zijn de voordelen van een teboekgesteld schip?
Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?
Moeten wij de huwelijkse voorwaarden geregeld hebben voordat we trouwen?
Kan ik huwelijkse voorwaarden later opheffen?
Wat staat er in een ouderschapsplan?
Neem contact op